Melyik esetben keletkezik több zaj a képen?

Figyelt kérdés

Ha eleve magas ISO-n fotózom, vagy ha alacsonyabbat állítok be, hagyon, hogy alulexpós legyen, és utólag világosítom a RAW képet?

Vagy mindegy?

2015. jún. 22. 11:43
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem erre nincs egyetemes válasz, elég sok mindentől függ (szenzor hőmérséklete, típusa, a választott érzékenységi szint a képfeldolgozó algoritmus stb..) de számottevő különbségre ne számíts. Nyilván extrém helyzetben ha nekiállsz utólag 2-3 FÉ-ket világosítani rajta, akkor látszani fog, de amúgy szerintem jobb ha helyesen exponálod ki.
2015. jún. 22. 12:45
 2/6 anonim ***** válasza:
Attól függ, milyen gépről van szó. Nekem például, ha kompakttal fényképezek, akkor úgy lesz zajosabb, ha magasabb ISO-ra állítom a gépet! Egyébként tényleg nincs számottevő különbség. Bár, mint az első leírta, ez több mindentől függ!
2015. jún. 22. 12:57
 3/6 anonim ***** válasza:
Gépe válogatja, de amíg a valós és nem a kiterjesztett ISO tartományt használod, addig általában jobban jársz az emeléssel és helyes exponálással.
2015. jún. 22. 12:58
 4/6 A kérdező kommentje:

Nem extrém 2-3 FÉ-re gondoltam, de ha húzol rajta 1-1,5FÉ-t, az még nem tűnik rossznak. Jobban járok, ha pl iso 1600-on fotózok, és utána feljebb tolom, mintha alapból iso 6400-on tenném. Ott már látszik a zaj.

Tükrös gépről van szó, nem kompaktról.

2015. jún. 22. 13:14
 5/6 anonim ***** válasza:
Magasabb ISO-n túlhevül pár pixel, ez okozza a zajt.
2015. jún. 22. 13:34
 6/6 anonim ***** válasza:
miért nem próbálod ki, hogy melyik esetben zajosabb a kép?
2015. jún. 24. 09:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!