Mitől keletkeznek apró fénygömbök egy fotón?
pl. ilyen: [link]
Tegnap fényképeztünk, és a fotók tele lettek ilyenekkel. Van a társaságunkban egy "ezomókus" :), és azt állítja ezek a gömbök angyalok, meg nem tudom milyen lelkek... Bevallom, nem nagyon tudom elhinni. Keresgéltem az interneten, és csupa ilyen angyalos sztorira akadtam, úgy látszik, az emberek tömegesen hiszik, hogy ezek a gömböcskék valamilyen lelkek, angyalok, stb. Mi a műszaki magyarázat?
Igen, ezek az objektív közelében szálló porszemek a vaku fényétől megcsillanva.
Azért ennyire elmosódottak, mert nagyon közel vannak és bőven kiesnek az élességi síkból, így egy nagy foltként jelennek meg.
Mérsékeltebb ezós oldalak már kikérik maguknak, ha a hívők ilyen fotókat próbálnak beküldeni szellemfényképként.
Az ezós hülye álló farokkal fog majd elájulni, ha készít egy hóesésben vakuzós képet :)
"Mi a műszaki magyarázat?"
Adalék: a vakufény erőssége a távolság négyzetével fordított arányban csökken. Kétszeres távolságban már negyedakkora, háromszoros távolságban kilencednyi fény jut el a szemcsékig, így a közeliek jóval világosabbak, mint a távolabbiak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!