Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Tisztítási, SW/firmware, vagy...

EagleHUN kérdése:

Tisztítási, SW/firmware, vagy komolyabb a problémája ennek a Nikon D3100-nak?

Figyelt kérdés

Sziasztok. 2013 év vége előtt vásároltam használtan mindennel együtt pack-ban egy ilyen D3100-as gépet. (A tulajdonosa jó ismerős megbízható, kitisztíttatta szervízben mielőtt átadta.)

Mostanában viszont többször is a képeken látható homályosodási hibát csinál a gép. Illetve néha olyan képet aminek az alsó és fölső részén levág egy csíkot és az ott csak egy fekete csík, a kép mindkét oldalán egyformán (mint a régi filmeknél). Ez a világosabb fényviszonyú széles (kb a kép 1/3 magasságú) vízszintesen jelentkező elmosódott csík aggaszt minket, és tönkre is teszi a fotót használhatósági szempontból.

Az a kérdésem hogy esetleg nem lehet-e tisztítási probléma? //Azóta mióta megvan hogy nagyon por se menjen a belsejébe az objektív sem volt levéve. A lencse külseje volt tisztítva.//

Esetleg a SW frissítsem firmwar -ozzam?

Vagy komolyabb hiba lehet?

Találkozott már valaki ilyennel?

2015. máj. 24. 18:35
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

A kérdésben már írtam, de akkor itt még logikázok kicsit rajta. Nem minden képen jelentkezik a fehérebb sávos elmosódásos hiba. Sőt a párom most mondja a megfigyeléseit (ő is használja a gépet), hogy borús napfénymentes időben nem hibázik ilyet. Illetve lehet hogy az Autómata módban sem (de ez még nem biztos vizsgáljuk).

A másik infó hogy az alul felül fekete sáv csak makróképeknél jelentkezik!

Ezzel arra akartam kitérni hogy ha érzékelő/ccd hiba lenne akkor minden képen jelentkezne, vagy rosszul gondolom?

Itt van 2 kép:

[link]

[link]

Sajnos ezeket is le kellett méreteznem hogy feltölthetőek legyenek.

A különböző záridőkkel való fotózást hétfőn megcsináljuk és felrakjuk az eredményét.

2015. máj. 24. 22:33
 12/27 anonim ***** válasza:

hat ha ott van a fekete csik az tutira zar, van ket redony, ezek el vannak valasztva sikban egymastol egy lappal, mindketto 3-3 lemezbol all, tehat van osszesen 6 lemez, ha abbol vmelyik elgorbolt akkor akkor lehet hogy szorul es nem ugy jar fel le a szenzor elott ahogy kene

Amit meg tudsz nezni hogy leveszed a lencset, kezzel felhajtod a tukrot, akkor latni fogod az egyik redony 3 fekete lemezet, azok jarnak fel le, a 3 redonylemez is kulon sikba kell hogy legyen, amikor osszezarodnak egymas melle heyezkednek, mint amikor kartyalapokbol legyezot csinalsz, a lemezeket ne nyomogasd mert mogotte ott a szenzor

-M modban tudsz csinalni kepeket lencse nelkul is, allitsd BULB-ra es akkor latni fogod mi tortenik

-nem lesz baja ha feltolod kezzel a tukrot es ott tartod utana pedig kepet probalsz meg csinalni, igy lehet latni a zar mukodeset eloben

-probalj meg ne belehullatni semmilyen koszt mikozben ezt csinalod, ha belement valami ki lehet fujni kezipumpaval, de csak azzal mert az a szoba levegojet fujja bele a te kezi eroddel hajtogaz nelkul

-a menuben lehet felnyitni a tisztitashoz a tukrot es zarat, erdemes nezni mit csinal eloben

-ha makod van csak az egyik lemez gorbult el es akkor csak azt kell cserelni, bar fullra szet kel szedni az egeszet igyis

-ha nincs makod teljes zar csere

2015. máj. 24. 23:03
 13/27 anonim ***** válasza:

tisztitashoz az akksinak toltve kell lennie majdnem fullra kulonben a menuben szurke lesz a tukor felnyitasa tisztitashoz menupont, ez minden Nikon DSLR igy van biztonsagi okbol, ha sokaig tart a szenzor tisztitas nehogy lemeruljon az akksi es mikozben turkalsz a gepben, ha lemerulne becsukoda a zar es visszamenne a tukor a helyere a zar racsapna a tisztitoeszkozodre es megserulne

-nem tudom hogy te megad szet akarod e szedni de a legfontosabb hogy a kondijat minel hamarabb kisusd miutan levetted az elolapjat, 300V ra van toltve, szar erzes ha megcsap es ki tudja nyirni az elektronikat is

2015. máj. 24. 23:17
 14/27 A kérdező kommentje:

Elektroműszerész és Informatikus mérnök is vagyok vagyok. Szoktam hasonló finom műveleteket végezni, tisztítással kapcsolatban is. De amit leírtál azt lehet inkább nem merem megkockáztatni, és olyanokra bízom akik rutinosan csinálják.

Azért köszi hogy leírtad részletesen, lehet belekukkantok azért a szerviz előtt, hátha látok valamit, de csak messziről. :)

2015. máj. 25. 00:41
 15/27 anonim ***** válasza:

Nekem is zárhibának tűnik, bár ilyen formában még nem láttam eddig. A tükröt mindenképp hajtsd fel és nézd meg, hogy néz ki a zár, illetve ahogy írták, kattints egyet-kettőt, hogy lásd hogy viselkedik. Ha nem egyenletes a lamellák mozgása, néha megakad valami, akkor az biztosan zárhiba. Persze attól, hogy te nem látsz rajta semmit, még lehet zárhiba. A SW frissítést mindenképp érdemes elvégezni, de nem hiszem, hogy bármin változtatni fog.

A márkaszervizek úgy tudom, hogy minden zárhibát cserével orvosolnak, nincs más hivatalos javítási módszerük (a gyártó által jóvá nem hagyott megoldásokat meg a márkaszervízek nem alkalmazhatnak, mert az hivatalosan kontárkodás lenne). Egyes nem hivatalos szerelőkről hallottam már olyat, hogy "javítani tudják" a zárat, így nem kell feltétlenül cserélni. De hogy az ilyen megoldások mennyire megbízhatók és működőképesek, arról nincs tapasztalatom.

Ráadásul azt is nehéz besaccolni, hogy mennyit spórolhatsz egy nem hivatalos javításon, mert a Nikon egy ideje nem is teszi közzé a zárcsere árait és pénzért ad csak árajánlatot, így csak a korábbi áraikból lehet saccolni, hogy mire számíthatsz:

[link]

2015. máj. 25. 12:16
 16/27 A kérdező kommentje:

Az 1/20:

[link]

Az 1/100:

[link]

Az 1/500:

[link]

A hiba az utolsónál vagyis az 1/500 nál jelentkezett.

Ezek szerint tényleg zárhiba. :(

2015. máj. 25. 14:18
 17/27 anonim ***** válasza:
javitani a zaron csak ugy lehet hogy a 6 lemezbol vmelyiket vagy midegyiket csereled, esetleg ha eltort egy rugo benne azt potolni, mas javitas nem nagyon van illetve nagyon nem nem ajanlott mert az ugyis megbizhatatlan mukodest fog okozni
2015. máj. 26. 10:14
 18/27 anonim ***** válasza:

ez amugy nem "hibaja" senkinek, ilyen hibak sajna elofordulnak "maguktol"

nyilvan a hivatalos nikon szerviz ajanlott mert ok elvileg vadiuj zarat tesznek bele, garival

mivel a d3100 a legolcsobb dslr es hasznaltan vetted gondolom nem esne jol ezt az arat kifizetni erte, de onnan mar csak egy megoldas van, ebay-rol rendelni egy uj (nak hirdetett) zarat es azt nem hivatalos szervizzel csinaltatni, nyilvan ez rizikosabb is de olcsobb

-forrasztani mindenkepp kell, kondit kisutni, kepszenzor csavarjait nem elmozditani mert a szenzor pozicioja kalibralva van, utolag is lehet kalibralni de abba meghulyulsz mire vegzel

2015. máj. 26. 10:21
 19/27 A kérdező kommentje:

Na pár dolgot még kísérleteztünk és egyéb helyről is kaptunk tippeket.

Az előző hozzászólásomat kicsit megváltoztatnám annyiban hogy a hiba nem csak 1/500-nál jelentkezik, hanem fényviszonyoktól függően akár 1/160-nál is, vagy 1/80-nál. Csak ezeknél az értékeknél már alig észrevehetően halovány.

Kaptunk 2 tippet nem csak tőletek:

Az egyiket attól akitől 2 éve vettem a gépet. Ő a tükörre gyanakszik. Azt ajánlotta váltsunk át videó módba, azaz a nagy kijelző segítségével fotózzunk és nem a benézőkével. És igaza volt!!! Videó Módban nem jelentkezik a hiba!!! Persze ez is szervizben javítható hiba sajnos, de ezek szerint inkább a tükör a ludas. :(

A másik a memóriakártya írási sebességét okolta. Kipróbáltunk két másik kártyát is, egy 32GB Samsung mikro SD HC-t, és egy Sandisc 4GB SDHC-t is. Mindkettőnél jelentkezik a hiba. Mondjuk ebben nem is hittem hogy okozhatja.

Szóval mivel 2 héten belül nyaralni megyünk, ezért most már nem adom szervizbe, majd csak 3 hét múlva. Kibírjuk úgy hogy videó módban fotózunk. Kicsit hamarabb merül a gép a nagy kijelző használatától, de majd sűrűbben töltjük.

Köszönöm az eddigi válaszokat is. További hozzászólások jöhetnek még.

2015. máj. 29. 07:17
 20/27 anonim ***** válasza:

azt írod, hogy videó módban nincs hiba, de ezt pontosan hogy is érted? az a live-view mód, amikor a kükröt felnyitja a gép és a hátsó LCD-n látod a képet. ilyenkor beállításoktól függően tudsz fotózni is, meg videózni is, de a gép működése szempontjából nem mindegy, hogy melyiket választod.

videót felvenni csak live-view módban tudsz, mert ahhoz folyamatosan használnia kell az érzékelőt, ezért kiiktatja a gép a tükröt és a mechanikus zárszerkezetet.

viszont ha fotózol a live-view módban, akkor a legtöbb DSLR ugyanúgy visszacsukja a zárat és "hagyományos módban" fényképez, mintha nem live view módban csinálnád. annyi a különbség, hogy előtte látod a képet az LCD-n, de amikor fényképezel, akkor visszacsukja a zárat, átvált normál fotó módba és kinyitja a zárat fényképezéshez.

ez azért fontos, mert, ha zár probléma, akkor live-viewval fotózáskor ugyanúgy ott lesz a hiba a fotókon, mint máskor, viszont videónál nem. ebben az esetben csak az fogja (átmenegileg és részben) megoldani a problémát, ha videóztok fotózás helyett és utólag a videóból szedtek ki képeket - viszont ezek jóval kisebb felbontásúak lesznek, mint a fotók (4608 x 3072 helyett max. 1920×1080)

az is elképzelhető, hogy a tükörrel van a gond, ezt is kipróbálhatod, ha van a fényképezőgépben tükörfelcsapás mód. nem mindegyik gépbe tesznek ilyet, de ha a tiédben van, akkor a menüben be tudod állítani, hogy az expo gomb első lenyomására csak felnyissa a tükröt és a második külön gombnyomásra exponáljon. eredetileg ez azért van benne, hogy a tükör mozgása ne mozdítsa be a gépet éjszakai vagy más hosszú expónál, de a tükör probléma kiszűrésében is segíthet.

szerintem érdemes lehet megkérdezni a szervizt, hogy mi lehet a gond és mennyi idő alatt tudják megcsinálni, bár annak kicsi a valószínűsége, hogy helyben megvárható lenne a javítás - de azért nem kizárt.

esetleg érdemes lehet azon is elgondolkodni, hogy ha olyan helyre mentek nyaralni (nyugat-európa, Amerika, stb), akkor ott kérdezzétek meg a szervizt, hátha gyorsabban és olcsóbban dolgoznak, mint a magyar márkaszerviz.

2015. máj. 29. 10:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!