Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Fotózás témában lenne kérdésem...

Fotózás témában lenne kérdésem: Ha manuálban fotóztok, az ISO-t is magatok állítjátok? Vagy maradhat automatán?

Figyelt kérdés

2015. máj. 18. 17:47
 1/8 anonim ***** válasza:
Én állítom be és attól függ hogy a blendét és a záridőt mire állítottam.
2015. máj. 18. 17:57
 2/8 anonim ***** válasza:
Sosincs automatán.
2015. máj. 18. 18:50
 3/8 anonim ***** válasza:
Nekem az új Canon gépek auto ISO-ja eléggé bejött, szinte mindig azt használom. Meg lehet adni, milyen skálán változtathatja, sőt, ha Av-ben vagy, minimális záridőt is előírhatsz. Szerintem nagyon hasznos.
2015. máj. 18. 21:44
 4/8 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy én csinálok valamit rosszul, de M módban az ISO-t alapból nem is bírom automatára rakni. Egyébként mindig én állítom! Az automatika mindig indokolatlanul magasra csavarja.
2015. máj. 18. 23:55
 5/8 anonim ***** válasza:

Úgy csinálom, ahogy a 3-as.

Auto ISO, beállítom, meddig engedem felmenni, illetve a minimum záridőt. Nekem ez a kombó bejön. Én pillanatokat fotózok, nem érek rá minden kép előtt 4-5 dolgot végigállítgatni. Addigra már rég lekéstem mindenről.

Sőt, még csak manuálban sem szoktam fotózni.

Miért ne maradhatna automatán? Nincs az megszabva, úgy csinálod, ahogy neked kényelmes.

2015. máj. 19. 09:45
 6/8 anonim ***** válasza:

" Az automatika mindig indokolatlanul magasra csavarja."

Enyémen be lehet állítani határokat, pl 100-800 között állítsa be valamelyikre automatán.

Egyébként mindig magam állítom be.

2015. máj. 19. 12:21
 7/8 anonim ***** válasza:

Nincsenek kőbe vésett szabályok. Ha az automata megfelelően működik és azt tudod elérni vele, amit szeretnél, akkor használd bátran.

Vannak manuál mód fetisiszták, akik szerint egy kép csak akkor lehet jó, ha teljesen manuálban készíted, vannak akik engedékenyebbek. Szerintem csak a végeredmény számít, hogy az elkészült kép milyen (ahogy ebben is vannak nyers kép fetisiszták is, akik szerint csak a véglegesre exponált, hozzányúlás nélküli kép lehet jó és vannak, akik elfogadják, ha utólag kell kisebb-nagyobb korrekciókat végezni, vannak, akik meg utólag mindent átrajzolnak a képen, mert szerintük az a jó kép). Hogy te milyen szabályok szerint akarsz játszani, azt neked kell eldöntened. Szerintem csak az a fontos, hogy tisztán játssz a saját szabályaiddal. Ha korrigáltál egy képet, akkor ne nevezd nyersnek, mert nem az, ha utólag átszerkesztetted, akkor meg ne nevezd módosítás nélküli fotónak, mert grafika, de amúgy azt csinálsz, amit jónak látsz.

Ahogy írták, le tudod korlátozni, hogy az automatika milyen keretekk között dolgozzon, bár ez gépfüggő lehet, hogy mit mennyire tudsz szabályozni, vagy hogy van-e egyáltalán Auto ISO a gépen.

Én általában manualban fényképezek, van, hogy használok Auto ISO-t, ha az eredménnyel elégedett vagyok (különösen akkor, ha nagyon változó fényviszonyok között fényképezek és nagyobb a kapkodás, nincs annyira idő gondolkodni a beállításokon). De az Auto ISO nem mindig azt csinálja, amit én szeretnék, úgyhogy van, amikor felülbírálom és inkább manuálisan állítom be az ISO-t is. Néha használok blende vagy zársebesség prioritást is, ha épp szükségét érzem (általában ezt is a változó fényviszonyok és a kapkodás miatt), de ez sokkal ritkább, mint az Auto ISO.

2015. máj. 19. 13:25
 8/8 anonim ***** válasza:

#6! Megnéztem, én is be tudom állítani.

Viszont én nagyrészt tárgyfotózással foglalkozom, illetve ritkábban természetfotózással, vagy portrázással. Persze mást is szoktam fényképezni, de legtöbbször nincs szükségem semmilyen automatikára, van időm beállítani a dolgokat.

2015. máj. 19. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!