Melyik objektívet válasszam?
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G
Nikon AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G
SAMYANG 35MM F/1.4 AE
Kicsit hosszú lesz ez a rész, de kérlek, ha van időd, akkor olvasd el. Hátha te tudsz segíteni majd a választásban:)
Egy Nikon D3200-as gépem van és jelenleg egy 18-55mm-es objektívek használok vele.
Két dologra használom a gépet... termékeket fotózok, valamint a törpenyuszijaimat, amit a lakásban tartok:))
Az állatkákat ált. 35mm-en fényképezem, a termékeimhez viszont 35-55mm közötti távot használom, de leginkább az 55mm-t.
Szeretnék jobb minőségű képeket készíteni, ezért új objektív vásárlásán gondolkodom. A termékeknél nagyon fontos, hogy a háttér szépen el legyen mosódva, de a nyusziknál is célom ez. A nyuszik miatt pedig a gyors fókusz a lényeg és az, hogy ha egy kicsit megmozdul a nyuszi, akkor a kép ne legyen elmosódott. Tehát igen.. röviden a gyors képkészítés a lényeg.
35mm és 50mm objektíveken gondolkodom, de az az igazság, hogy a nyuszikhoz nem túl jó az 50mm, mivel a szoba, ahol vannak, az nem túl nagy, tehát nincsen sok helyem, hogy távolabb álljak tőlük. A 35mm-s objektív kiválóan passzolna a szobámhoz és a nyuszikhoz:)
A termékeimhez viszont a 35mm objektív nem a legjobb választás. A termékek fotózásánál kicsit több helyem is van, de amúgy is közeli fotókat készítek általában, szóval az 50mm-es objektív lenne a tökéletes.
Egy kicsit körül néztem az objektívek világában és próbáltam kiválasztani néhányat, amelyek technikailag is és anyagilag is megfelelnének.
Ezek kerültek fel először a listámra:
AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G
A háttér elmosása miatt persze lehet, hogy jobb lenne pl. egy Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
de, mint ahogy már említettem, a nyuszikról nem tudnék jó képet készíteni, mert nem tudnék elég távol állni tőlük (persze, ha nektek az lesz a véleményetek, hogy ez a legjobb választás, akkor lehetséges, hogy ezt fogom választani ;-) )
Távolság szempontjából talán középút lehet a Nikon AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G objektív is. A nyusziknál is jobban tudnám használni, mint pl. egy 50mm-es objektívet és talán a termékeimnél is hasznos lehet a mikro lehetőség.
Ami még esetleg szóba jöhet, az a SAMYANG 35MM F/1.4 AE, amit a Nikonhoz is lehet használni...
Szerintetek vegyem meg esetleg a két f/1.8-as Nikont objektívet (35mm+50mm), vagy vásároljak inkább egyetlen objektívet, amelyikkel szebb fotókat készíthetek?
Tudnátok olyan objektívet javasolni, ami a nyuszik fotózásához is jó lenne, valamint a termékeimről is jó képek készülnének?
Ezen az oldalon fent van néhány képem és ha megnézitek őket, talán az segít, hogy objektívet ajánljatok nekem: [link]
Előre is köszönöm!:)
Nehéz döntés.
A makró objektív jó választás, ha nagyon közeli részleteket akarsz fotózni és a látószöge is nagyjából a két ideális között. Viszont a fényereje sokkal elmarad a többitől. Inkább kilőném.
A Samyang is repülne nálam, mert írtad, hogy gyors fókuszra van szükség. Ez egy full manuális optika.
Választani szerintem az 50mm 1.4 és 50+35mm 1.8-ak között kell. Utóbbi kettő kb annyiba kerül mint az első magában.
Valószínűleg a dupla objektíves verziót választanám, egy sóhajjal lemondva a kicsit (2/3 blende) jobb fényerőről.A 1:1.8 is elég jó, megmarad a két ideális gyutáv a két feladatra, árban nagyjából ugyanott vagy, és ahogy látom a 50mm-es 1.8-on picit jobb, mint az 50mm 1.4-es ogyanott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!