Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogyan készítsek HDR fotókat?

Hogyan készítsek HDR fotókat?

Figyelt kérdés

Ma sok cikket találtam HDR fotókról és azok készítéséről úgy általánosságban, de sehol sem találtam olyat, ahol részletesen, lépésről lépésre le lett volna írva, hogy hogyan járjak el (Photoshop CS6-ban szeretném elsajátítani ezt a módszert).

Ha esetleg valaki leírná nagy vonalakban, hogy hogyan lássak hozzá (a programban, amikor már megvan a 3-5 kép), vagy pedig linkelne be olyan cikket, ahol részletesen le van írva, hogy konkrétan mit csináljak, azt nagyon megköszönném!

2014. dec. 21. 19:37
 1/8 anonim ***** válasza:

Első nekifutásra talán jobb lenne, ha nem phottoshoppal állnál neki, hanem olyan programokkal, amik direkt hdr képek készítésére készültek.

Pl. egy ingyenes, a LuminanceHDR:

[link]

Fizetősek közül az EasyHDR Pro-t tudom ajánlani.

2014. dec. 21. 19:49
 2/8 A kérdező kommentje:
Rendben, és őt hogy tudom használni?
2014. dec. 21. 19:53
 3/8 anonim ***** válasza:
77%
Fontos tisztázni, hogy a HDR fotó nem az agyoneffektelésről szól, hanem a dinamikáról. Azért készítik, mert akkora különbségek vannak a téma egyes részei között (például az ég nagyon világos, míg a kép egy részén árnyék van), hogy azt nem tudja azonos beállítások mellett szépen kiexponálni a fényképezőgép, így tehát készül három expozíció. Egyet alul, egyet helyesen, egyet pedig felül exponálnak, majd az alulexponáltról az eget, a helyesen exponáltról a téma többi részét, a felülexponáltról pedig az árnyékos részeket hasznosítják és nem lesznek bebukott/kiégett részek a fotón, mindenhol kijönnek majd a részletek. A jó HDR képen nem látszik, hogy HDR (legfeljebb abból, hogy tudjuk, ilyen fényerőkülönbséget csak így lehet az adott szenzorral/filmmel kiexponálni). Egyébként én is inkább valami erre szakosodott szoftvert javaslok, de mivel nem szoktam ilyen képeket készíteni, nem igazán tudok ilyet javasolni. Nyilván PS-ben is meg lehet oldani.
2014. dec. 21. 20:36
 4/8 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy mire használják és mikor, a kérdés nem erről szólt. De azért kösz.
2014. dec. 21. 22:20
 5/8 anonim ***** válasza:

A HDR fotózás dolgai sok helyen le vannak írva pl Scott Kelby könyvekben vagy ha a google-be beírod, hogy HDR tutorial akkor kapsz egy raklapnyi találatot.

Én személy szerint PhotoMatix-ban szoktam a képsorozatot egyesíteni az utómunkát pedig PS.-ban. ( Vannak erre pluginok pl a Color Efex Pro vagy a Hdr Efex Pro stb..)

2014. dec. 22. 11:21
 6/8 anonim ***** válasza:
PS-ben: egymásra teszed a képeket (ctrl+c, ctrl+v) majd a layers ablakban beállíthatod minden képre az átlátszóság értékét (opacity).
2014. dec. 22. 20:06
 7/8 anonim ***** válasza:

Én néhány hónapja vettem erre alkalmas fényképezőgépet és beletelt egy kis időbe, mire megtaláltam azt a módszert, amit szívesen felhasználok. Ez Adobe Lightroom és Adobe Photoshop kombinálásával készül.

Nem szeretm a Photomatix-et, hiába dicsérik és használják oly' sokan, szerintem nem túl sokat tud. A fenti kombinációban viszont minden részletet tudsz módosítani és a végeredmény is sokkal szebb lesz! Tehát nem összesen 15 csúszkád van, hanem részletenként van kb. ugyanennyi.

Amennyiben érdekel, privátban kifejtem, esetleg tudok hozzá linkelni angol videót is, bár ez nem tartalmaz mindent.

2015. márc. 18. 19:00
 8/8 A kérdező kommentje:
Az írományt elfogadnám privátban, a videót is megnézném, hátha abból is tanulok! :)
2015. márc. 18. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!