Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Ez igaz a digitális kamerák...

Ez igaz a digitális kamerák működéséről? /Lent/

Figyelt kérdés

Én hallottam olyan diódáról ami világítás helyett (LED) fényt alakít át áramá. És eszembe jutott h ha sok ilyen speciális diódát (1920*1080) integrálnak egy kis helyre az akkor olyan mint egy mesterséges "retina".

Így működik ?

2014. júl. 6. 16:45
1 2
 1/14 anonim válasza:

A fotodióda nem alakítja áramma a fényt, hanem fény hatására kinyit.

Ilyen van a kamerákban: [link]

2014. júl. 6. 17:00
 2/14 A kérdező kommentje:

Jólvan komplett csoda h ezt kiagyaltam.

Amúgy kösz :)

2014. júl. 6. 17:10
 3/14 anonim ***** válasza:

Az elsőnek részben igaza van. Hasznos a CCD-s cikk.

De amúgy a fotodióda feszültséggé alakítja a fényt. Nem nyit ki, csak akkor ha annyi fényt kap, hogy a keletkező feszültség eléri a nyitási feszültséget, ebben az esetben a fényerő további növekedése nem okoz további feszültségnövekedést. Ami kinyit, az a fototranzisztor, ott a bázis-emitter diódát vezérlik áram helyett fénnyel.

Amúgy a legmezeibb led is árammá alakítja a fényt, két nagy fényerejű keskeny sugárzási szögű leddel, és egy multiméterrel ki is próbálhatod. Nem kell sokra számítani, pár tíz millivoltra, de mérhető a jelenség.

2014. júl. 6. 18:00
 4/14 A kérdező kommentje:

Ez okos! Ki fogom próbálni!

De egyébként mi változik abban az áramban amit a dióda generál a szín hatására ?

2014. júl. 6. 18:09
 5/14 anonim ***** válasza:
A fény erősségének függyvényében töltődik be bizpnyos feszültségre a CCD-s cikkben említett sok-sok kondenzátor. A színeket az egyes elemi érzékelőknél külön-külön szűrik a vörös, zöld, kék (zöldből 2, vörös, kék 1-1) színt, így négy pontból áll össze egy képpontnyi információ. A gyártók cselesen az elemi képpontokat szeretik megadni a megapixelek számának, pedig az a vörös, zöld, kék képpontok száma összesen.
2014. júl. 6. 18:43
 6/14 A kérdező kommentje:

Értem...

És azt el tudná magyarázni valaki h miért jelentkezik az RGB-zaj sötétben? Mert erről tettem már tettem fel egy kérdést csak senki nem válaszolt.

2014. júl. 6. 19:54
 7/14 anonim ***** válasza:

Mert sötétben növelik az érzékelő érzékenységét. Pontosabban az alapérzékenység marad, csak az erősítést növelik elektronikus úton. Egy áramkörnek mindig van egy bizonyos saját zaja. Ha nagy a jel (sok fény), és nem kell nagyot erősíteni, a zaj észrevétlen. Ha kicsi a jel, és sokat kell erősíteni, akkor a saját zaját is erősíti az áramkör, nem csak a hasznos jelet. Próbáltam nagyon hétköznapi nyelven fogalmazni.

Egy hasonlat. Ha van telefonod, amin zenét szoktál hallgatni, és van valami otthoni házimozid, erősítőd, bármid, amit rá lehet kötni, akkor próbáld ki azt, hogy állíts be valami minimális hangerőt az erősítőn, a telefonon pedig maximálisat, és küldd be az erősítő bemenetébe a jelet. Utána állíts be valami nem túl nagy hangerőt.

Most próbáld meg ugyanezt elérni úgy, hogy a telefon hangerejét minél jobban leveszed, nem nullára, de épphogy csak szóljon. Utána próbáld az előző hangerőt elérni csak az erősítő hangerőszabályzó feltekerésével. Minél rosszabb minőségű az erősítő, annál szembetűnőbb lesz a különbség. Zajosabb lesz a hang amit hallasz, de nem lesz hangosabb.

2014. júl. 6. 20:03
 8/14 A kérdező kommentje:
Navégre! Igazán köszönöm!
2014. júl. 6. 20:34
 9/14 A kérdező kommentje:
Egyébként te ezt honnan tudod?
2014. júl. 6. 20:38
 10/14 anonim ***** válasza:
Tudod, a kor nem csak elhülyüléssel, hanem tapasztalatok, ismeretek szerzésével is jár. Nagyon sokat olvastam a pixinfo.com-ot, még akkortól kezdve, amikor az index.hu fotós melléklete volt. Érdemes benézni az archívumba, rengeteg hasznos cikk, segít az alapfogalmakat tisztába tenni.
2014. júl. 6. 20:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!