Kezdő tükörreflexes kérdések?
Most vásárolnám meg az első tükörreflexes vázamat, eddig csak egy belépőszintű bridge géppel fotózgattam. Ennek sajnos szűkösek a képességei, és már amúgy is nagyon régi álmom egy DSLR gép, így következő hónapban beruházok egyre. A kiszemelt példányok már megvannak, csak a pontosításhoz kérdeznék párat, mivel a tükörreflexes géppel való ismereteim igencsak gyengék.
- Sajnos mivel eddig nem volt cserélhető objektíves gépem, így magukról az objektívekről körülbelül semmit sem tudok. Mit jelentenek megnevezésükben a számok (pl.: 18-55), milyen fajtáik ismertek, egy kezdő fotósnak mire lenne szüksége ezek közül, mi állítható a rajtuk található több kis gombbal/csúszkával, hogy lehet a vázhoz csatlakoztatni/eltávolítani őket?
- A második kérdésem a vázakra vonatkozna. Mekkora különbség van olcsóbb és drágább vázak között? Mennyit befolyásol egy jó objektív és mennyit egy sokkal drágább váz? Milyen tartományok között állíthatóak a különböző értékek? Gondolok itt többek között a rekeszértékre (mivel a bridge gépemnél mindössze 2 rekeszérték közül választhatok). Milyen pluszt tud nyújtani egy jóval drágább váz, akár beállításban, akár képminőségben, vagy egyéb dolgokban?
- A működésükkel kapcsolatban: hogy tudom kiválasztani, hogy hova fókuszáljon a gép, mi legyen éles, és mi nem? (A rekeszértékekkel már próbálkoztam saját gépemen az élesség miatt, de a 2 beállítás nem sok eredményt hozott.) A sok mód közül mindegyiket illik használni? Mert én olyan 3-4 módot ismertem máig, viszont a DSLR-eken több 10 módot is találni. Sokaknál látom, hogy nem az LCD kijelzőn, hanem az EVF-en keresztül fotóznak. Ennek mi az előnye? Milyen módokban fotóztok ti gyakran, mi az a beállítás amit gyakran állítgatok, és mi az amit inkább nem is használtok? Hogyan állíthatom a fehéregyensúlyt, hogy történik különböző megvilágítású helyeken a színhőmérséklet meghatározása?
- Az utolsó kérdésem a kiegészítőkre vonatkozna, például sokan használnak külsőleg csatlakoztatott vakut, portrémarkolatot, önkioldót, szűrőket és még nagyon sok dolgot. Ezek közül mit mire használunk, milyen hatást érhetünk el vele, illetve mi az amire egy teljesen hétköznapi fotósnak szüksége lehet?
Nagyon köszönök előre is minden választ, akit hajlandó ennyire részletekbemenően írni a témáról, de szívesen fogadok különböző cikkeket is, amiből választ kaphatok a kérdéseimre. Az igazság, hogy próbáltam már a témában keresgélni, de sajnos az ilyen Scott Kelby féle könyvek csak a gyakorlatot írják, a gépek és azok működésének ismertetését nem taglalják. Ezért is tettem fel kérdéseim. Előre is köszönöm a segítséget!
Túl sokat kérdezel egyszerre, minden témáról órákat lehetne mesélni, így várhatóan nem fogsz olyan választ kapni, amit szeretnél. Rövid távon egyszerűbb lenne, ha megmondanád azt is, milyen pénzkeretből konkrétan mit akarsz venni. Ha angy hülyeség, azt hamar észre lehet venni, ha egy jó kezdőszett, akkor meg úgyis belejössz a használatba.
Pár ökölszabály:
Jó kép = 60% fotós + 30% objektív + 10% váz. Az objektív sokkal fontosabb, mint a gép, és nagyobbak is a különbségek, mint a vázaknál.
Az objektíveknek mindenképp olvass utána, hogy tudd, mi a rekesz, mitől függ a mélységélesség, hasonlók. Pixinfón vannak fent fotóelmélet cikkek, és ha ráguglizol, egy csomó blogot találsz.
EVF-et csak a felső kategóriás Sony gépek kínálnak, szerintem te az optikai keresővel kevered. A keresőhöz szokj hozzá, te is ezt fogod használni, fényképezéshez az LCD elég gyenge.
Az AF pontot kézzel választod, olvasd el majd a felhasználói kézikönyvet.
Fotózz RAW-ban, akkor utólag bármilyen fehéregyensúlyt megadhatsz.
Kezdetben autómata módot fogsz használni (P), de minél hamarabb át kell szokni a záridő és apertúra prioritásra, később pedig jó megtanulni a full manuált, mert necces helyzetekben vagy az, vagy egy minimum félmilliós váz. A fenti négyen kívül mást használni nagyon amatőr.
Vegyél egy gépet egy alapobjektívvel, és semmilyen kiegészítőre ne költs legalább 6 hónapig, mert most úgy sem tudod, mire van szükséged, és ez nagyon ízlés kérdése is. Ha valami drága objektívet veszel (150 ezer felett), akkor esetleg megfontolandó egy lencse védő UV szűrő, de valami jobb minőségű (ennek megfelelően az legalább 20 ezer forint).
Remélem azért ezzel is segítettem.
Csak ismételni tudom az elsőt. Olvass utána a neten az elméletnek.
Kezdetnek egy általános zoom (legtöbbször a kitobjektív megteszi). Általában két dolgot lehet állítani: ha van IS, akkor a stabilizátor ki és be, illetve a manuális-automata fókuszt.
A fókuszt vagy rábízod a gépre, vagy te magad választod ki, melyik ponton akarsz fókuszálni.
A váz kevésbé fontos, főleg kezdetben. Jobban jársz egy drágább objektívvel, mint egy drágább váz-olcsó objektív kombóval. Az, hogy mi milyen tartományban állítható, gép- és objektívfüggő. A rekesz pl abban a tartományban, amit az objektív megenged.
EVF-et felejtsd el, tükrös gépen ilyen nincs. A keresőt használják a legtöbben, épp ez a nagy előnye, mert fényviszonyoktól függetlenül azt látod, amit fényképezel, nem kell az LCD-n bénázni.
Mit hogyan kell állítani, azt majd megtanulod, ha választottál egy gépet és elolvasod a használati utasítást. A fehéregyensúlyra vannak a gépen beállított értékek, de ha RAW-ban fotózol, ezt később kiválaszthatod az utómunkánál. Én nem szoktam állítgatni.
Ahogy az első mondta, valamelyik előválasztási módban fotóznak a legtöbben. Ha ráérsz, próbálkozhatsz a manuálissal is, de sok mindenről lemaradhatsz az elején. Lényeg, hogy tudd, mit hogyan állítasz.
Kiegészítők pedig ezen a szinten még feleslegesek. Vegyél valamit, tanulj, gyakorolj, aztán majd rájössz, hogy mire van szükséged. Én fotózom pár éve, de a fent említettek közül egyet sem használok. Nekem nem volt rá szükségem (vakum van, de nem szeretem. Természetes fény párti vagyok).
Jó dolog, hogy próbáltál valamilyen könyvet elolvasni, de ha abban ezek nincsenek benne, akkor nézz utána a neten. Minden fent van ingyenesen. Ez túl sok dolog ahhoz, hogy valaki itt neked részletesen leírja.
Köszönöm mindkettőtöknek, egyébként pont ilyen válaszokat szerettem volna kapni, azt tudtam, hogy ennyi kérdést képtelenség megválaszolni, azzal a céllal is írtam ki az összeset, hogy számomra is meglegyen egy helyen, hogy mely témaköröket érdemes átnéznem így az elején. :)
Köszönöm a válaszokat, segítségeket, útmutatásokat és akkor ráállok a különböző cikkek végégbogarászására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!