Látom a profik mindig objektíves fényképezőt használnak. De kompakttal nem lehet messzire jó képeket csinálni? Nekem az kellene.
Olyan fényképezőt szeretnék,amivel messzire el lehet látni élesen, tehát mondjuk valaki biciklit lop az utca végén, és én lefotózom, láthatóan az arcával.
A profikat látom hogy mindig objektíves géppel csinálják az ilyen pár 100m es képeket, tekergetve az objektívet.
Tehát kompakt géppel nem tudok rendesen zoomolni messzire?
Vagy de, de annak az ára már húzós nagyon?
Volt a kezembe drága kompaktgép, mondjuk az víz, ütés, por, fagy álló volt, de belső helyeket fotózni leehtett vele csak, szülinapi zsúrt, meg ilyesmit, tehát azzakl nem tudnék el fényképezni messze.
Nem lehet kompakktal messzire jó éles képet csinálni? Vagy arra a gatyám is eladhatom?
Tévedésben vagy, kompakt vagy bridge gépeknél sem ritka a 20-30x-os optikai zoom. Sőt, pl. a digitális kamerámban van 44x-es optikai zoom.
De párszáz méterre egyik sem használható.. oda már csillagászati (árú) objektív kell.
Ami ilyen célra fontos még: állvány!
Nikon Coolpix P900
Nézd meg ezt a gépet! 1 km sem lesz messze!
Amig az objektív cipelők (lásd tükőrreflexes masina imádók) 100-150 mm -es objektíveket vásárolgatnak horror áron drága masináikhoz, addig te ebben a gépben 24 - 2000mm (!!!) -es objektívet (83× zoom) tudhatsz magadénak egy tükrös váz áráért.
Jézusom, újabb gyk-s "szakértő".. segítek: egy objektív nem a "zúmja" miatt (átfogás, egyébként) lesz drága. Hanem azért, hogy jó a fényereje illetve az adott átfogást jó fényerővel tudja teljesíteni, ez adott esetben fix fényerőt jelent.
A valóságban ez azt jelenti, hogy fogod az előbb említett vackot és rázúmolsz egy 10m távolságra lévő fecskére, aki épp gilisztát lakmározik. Az alábbiak történnek, ha exponálni akarsz:
A kompakt/bridge géped küzdeni fog az érzékelőjére érkező kevés fény miatt, ezért az érzékenységgel fogja ezt kompenzálni, eredmény: zajos, szemcsés kép, továbbá a zársebességet is a fényerőhöz igazítja, aminek bemozdulás lesz az eredménye - akár a kezedben tartod, akár állványon.
Tükrös géppel, fényerős objektívvel ráközelítesz és elkattintod a képet. Vagy akár 10 képet gyorsan egymás után.
16:48-nak:
Hidd el, eszméletlen képek készülhetnek egy "nem tükrössel" is. 2 napja megvettem a fent említett "masinát".
Csináltam vele néhány számodra elgondolkodtató fotót:
Mindezt kézből (!) , alap beállítást (auto) használva.
Majd fotózok neked madárkát is 50 méterről. :)
Szerintem a megadtam a választ ezzel T. Kérdező.
De van itt álványrolól készült pár tesztfotó is. Talán meggyőz (bár ehez el kellene rugaszkodni a régi ténytől, hogy a "tükrös jobb" - a technika fejlődött, tessék elfogadni!) :
T. Feccó27!
Ezek a képek kritikán aluliak.
Nem értem, mi volt velük a célod - azon kívül, hogy megmutasd, mit is vettél.
A másik, marhára nem nehéz állványról (még mindig 2db "l" betű van benne..) álló, statikus témát fotózni, szinte bármilyen géppel kivitelezhetőek az általad belinkelt oldalon lévő, összeválogatott fotók.
Nade egy ilyet hogy csinálnál?:)
vagy:
Kattingatni bárki tud. Ha ez a bárki elkattingat 500 expót és ebből 3 sikerül is valahogy, attól még nem lesz belőle fotós, max fészbúkon érhet el velük pár kétes értékű lájkot. A P900-as gép egy hibrid masina, annak minden előnyével és hátrányaival - egy normálisabb, nagyobb érzékelőjű MILC lemossa a pályáról.
De persze mindig lesznek olyanok, akik a 83x-os optikai zúmra verik..:)
Én szerintem a kérdező kérdésére adtam jó választ, ill. alternatívát a fotóval.
Kb egy órával azelőtt vásároltam meg a gépet, hogy a fotókat elkészítettem, sajna még akkor nem nagyon "haverkodtam" vele össze és időm sem volt még sajna várni a feketrigót. Ez csak egy teszt volt - mit is tud egy ilyen zoom és a stabilizátor (ismétlem) kézben tartva. Sikerűlt remélem szemléltetni velük, hogy nincs távolság ennek a gépnek.
De feleslegesen magyarázom ezt úgyérzem neked.
Mindenki magyarázkodik és elbeszél a másik mellett, tipikus fórumozás: a végén már lassan anyáznak és messze nem a kérdésről van szó. A Kérdés ez: "Olyan fényképezőt szeretnék,amivel messzire el lehet látni élesen, tehát mondjuk valaki biciklit lop az utca végén, és én lefotózom, láthatóan az arcával. " Fecco válasza tökéletesen helytálló. Nem értem, miért kell vele kötözködni. Nem művészkedni akar a kérdező és nem Natgeo szintű fotós akar lenni ez kiderül a kérdésből. Nem natgeos képeket kell belinkelgetni ide mert nem ez a kérdés. Célnak megfelel a bridge erről abszolút nem érdemes vitázni. Egyébként a kérdező meg nem nagyon reagál a témára ahogy látom.:)
(bocs az offért:) )
El lehetne már felejteni hogy jó képet csak DSLR-rel lehet csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!