Puskamikrofont lehet Diktafonra csatlakoztatni?
Lehet, hogy hülye kérdés, de tényleg érdekelne, ugyanis ha egyszer egy olcsó, de 1080p-s Handycam-el filmezek, az persze szép képpel, de bizony rossz hangfelvétellel jár, és ezért is gondoltam, hogy a hangot felvétel közben külön fölveszem egy puskamikrofonnal, amit egy diktafonra csatlakoztatnék, és meg is van a tökéletes hangminőség, a tökéletes képminőség mellé, és a többi már csak a vágás kérdése.
Lehetséges ez?
Egy jó puskamikrofon nem működik együtt egy diktafonnal.
Egy diktafon vagy csak saját beépített mikrofonnal vesz fel, vagy 3,5-es jack bemenete van (aszimmentrikus). Ilyen csatlakozóval is árulnak ratyi, rövid puskamikrofonnak kinéző tárgyakat, amik valójában jó esetben kardioid, vagy szuperkardioid iránykarakterisztikájú mikrofonok.
Egy rendes puskamikrofonnak XLR-csatlakozója van, 48V fantomtápot igényel, és szimmetrikus bemenetű eszközre (keverő, vagy felvevő... amin XLR van azt már nem szokás diktafonnak nevezni) csatlakozik.
Egy ilyan puska iránykarakterisztikától függően 100... 400 ezer forint között van, kültéri felvételekhez egy hozzá való szélzsák is soktízezer forint...
Az időcsúszást se felejtsd el. Holtbiztos, hogy a két készülékben nem hajszálpontosan egyforma az időalap, egy óra felvétel alatt egy-két másodperc elcsúszás simán létrejöhet, jobb hangszerkesztő programmal resamplinggel hajszál pontosan össze lehet hozni a képet a hanggal.
Kivétel, ha olyan profi kamerád lenne, aminek van időszinkron kimenete,és olyan felvevőd, ami tud ilyen jelet fogadni (mindkettő fél milla körül kezdődik...)
Értem,
De, ha most éppen fölveszünk egy jelenetet. Forog a kamera, és a diktafon is. Meg van a jelenet. Rárakom a gépre a felvételt, és a hanganyagot. Majd simán a felvétel alá csúsztatom a felvett szöveget a vágóprogramba, és meg is van a tökéletes vágott anyag. Ez lehetséges, nem? Persze jobb lenne félmilliós kamerával, de azért annyit nem áldoznék be hobbifilmezéshez.
Úgy látom nem értetted.
Nincs olyan diktafon, amire köthetnék puskamikrofont. Mert amit puskamikrofonnak neveznek, de egy háromfeles jack dugós vezeték lóg ki belőle, az nem puskamikrofon, csak játék. Igaz, hogy be lehet dugni a diktafonba.
Azt sem értetted, hogy egy egyszerű alácsúsztatással nem oldod meg a kép és hang szinkronját. Miután már több ezer óra hanganyagot megvágtam életemben, elhiheted hogy így van. Mert ha összehozod a kezdőpontot, és van egy órás videód, a végére már lesz közötte eltérés. Pusztán csak azért, mert nem hajszálpontosan egyforma a két készülék időalapja (kvarcoszcillátor...) Tapasztalat, amikor több felvevővel készítettem egy eseményről felvételt, kicsit szétcsúsztak egymáshoz képest is. Hiába volt a felvétel eleje hajszálpontosan összehozva, a vége nem stimmelt. Bosszantó tud lenni, ha a beszéd nem passzol a szájmozgáshoz, pár tized másodperc is zavaró tud lenni.
Én értettem ,hogy nem kapcsolható össze a puskamikrofon a diktafonnal. Mindenesetre köszi a választ, jobban járok egy olyan kamerával, amihez lehet külső mikrofont csatlakoztatni ,ezáltal remélhetőleg egyezni fog az időalap ,ahogy mondtad.
Köszi mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!