Rendezvény fotózás, vállaljam?
sziasztok!
tulajdonképpen nemtom ez jó topic-e, ahova betettem ezt a kérdést, dehát mindegy...szóval
felkértek egy kisebb rendezvény fotozásra aztán nemtom el-e vállaljam, kicsit parázok pedig csak ilyen falu beli valami. nincs nekik rá ember, mert mindenkinek van valami feladata, aki meg szokott fotózni ismerősöm (hobbi szinten, de jók a képei, haladó), ő is valamit felügyelni fog, aztán h jólenne valaki...azt mondta, ha nem is lennének olyan jók a képek, jobb ha fotózna valaki, minthogy senki
hobbi szinten fotózok, szerintem (meg sokak véleménye szerint is) egész jól...a rendezvény viszont bent lesz, kapnék vakut, amit még neméppen használtam, mert nekem nincs...amugy belépő szintű nikon d3100 gépet használok...
és a fő gondom talán az, hogy félek az emberektől, ezért ink a természetet szeretem fényképezni, persze azért ismerősöket fotóztam már
lenne pár tippetek számomra? egyáltalán hogy kellene ilyen fajta rendezvényt fotózni? hogy gyűrhetem le az önbizalomhiányom?
azt mondta felszerelést is tudna számomra biztosítani, amire az enyém mellett szükségem lehet (d7100, fix 35, alap és tele obi, sb 700 vaku)
köszönöm előre is!
A vakut kérd el jóval előtte és gyakorolj. Nem ördöglakat a vakuzás, de pl. az indirekt villanással való játékot ki kell tapasztalni. Szerezd meg a gépkezelési rutint, hogy ne akkor kezdj gyakorolni a korrekció állítgatással, mikor kieresztik a bikákat :) A neten van ezernyi magyar nyelvű tutorial.
Ha hadilábon vagy a népekkel, az nagy gáz, mert egy ilyen helyen bizony nyakig közöttük kell dolgozni és itt az emberek a lényeg. Később, mikor nézik a képeket, rohadtul nem a művészien lekapott pitypangra kíváncsiak a kultúrház tövében, hanem a többi népekre, és persze magukra. Vedd észre, ha kellemetlen a helyzet, ha a kuncsaft egyértelműen elzárkózik a fotózástól, ne erőltesd. Vagy ha olyan helyzetben van valaki, ami a képen nagyon pocsékul fog festeni pl. evő emberek. És néha kell hozzá egy kis pofátlanság is :) Nem tudom, miféle rendezvény lesz, de a vidám emberek jobban mutatnak a képen :)
Ha nincs semmi tetje, vallald el. Legalabb kiprobalod magad, es megtapasztalsz egy ilyet.
Elotte ismerkedj meg a felszerelessel, ne ott deruljon ki, hogy nem tudsz valamit beallitani, ami fontos lenne.
Én is arra szavazok, vállald be, csak pár javaslat:
- Fix obi sort szerintem ne itt kezdd el használni (maradj valami alap zoomnál), vagy előtte nagyon gyakorold be a cserét. Limitáld a csereberét, simán túlélheted az elején a nagylátószögű eseményképekkel, utána tele portrék, zárásnál visszateszed a nagylátószöget és annyi (bár én elég primitív vagyok :-))
- Előtte menj ki a helyszínre, lődd be, vaku nélkül milyen rekesz/záridő párad van. 1/60s alatt kell maradnod, ha van tánc, mulatság, akkor legalább 1/125 . Ha nem megy, akkor fixen vakuzz, ne kísérletezz.
- Ne félj a direkt vakuzástól sem, nem a legszebb, de ha nincsen jobb, a lényeg, hogy meglődd, amit kell. Tedd fel a diffúzort, tűrhető eredményt ad direktben is.
- Ha fehér felületek vannak belül, próbáld ki ezt: oda fordítsd a vaku fejét, ahova néz az alanyod, így a fénybe fog nézni és az jó. Ha többen vannak, a vakut a hátad mögé irányítsd, felfelé és nézzenek rád.
- Ha baj van (nem jók a fények, parázol, stb.), simán átmész automata módba, e-ttl, direkt vaku,ISO100 vagy auto iso és lövöd. A gagyi kép is jobb, mint a semmilyen.
- RAW+JPG, mivel ha elbökted, +-2 fényértéket még rendbetehetsz.
- És végül, ne add oda az összes képet, csak azt, ami fókuszban, fényben rendben van. A legrosszabb képed adja a sorozat minőségét.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!