Panasonic Lumix DMC-FZ-20 fényképezőgépem van, vállalhatok e vele fotózást?
Tudom,hogy ez a kérdés így nem tökéletes de sok helyen olvasom, hogy felesleges több száz ezres gépre beruházni ha nincs szükség poszter nagyságú képekre amihez több megapixel kell és versenyre sem akarok menni.Úgy gondolom még mindíg megállja a gép a helyét a mai technikák mellett is.
Ellenben ogalmam sincs, hogy egy folyóiratnál,egy napilapban, vagy kisebb reklámfelületre készített képeknél mi az elvárás amihez nélkülözhetetlen egy komolyabb technika.Itt most a tudást azt nem említem,a technika érdekel.
Bizony, itt igazat beszélnek, kicsit magadba kéne szállnod és elgondolkozni a válaszokon. Nekem az általad emlitettnél bizony sokkal-sokkal jobb gépem van, mégsem vállanék vele eseményfotózást, mert ott nem állhat meg az ember a fejét vakarni percekig. Majd rájössz.
Ha meg úgyse érdekelnek a válaszok, akkor meg minek kérdezel?
"Aztán meg mobilokhoz hasonlították a gépet."
Sajnálom, de ez van. Az újabb Lumniák vagy iPhone-ok jobb minőségű képet csinálnak, csak nincs zoomtartományuk. Értem én, hogy jó gép, meg vannak manuális beállítások, de te mondtad, hogy a technika érdekel. Az meghaladott.
"Tehát nem az én hozzáállásommal van a baj úgy tűnik."
De, azzal nagyobb baj van, mint a gépeddel. Ha jó lenne a hozzáállásod, úgy kérdeznéd, hogy "Itt vannak ezek a képek, amiket az xy eseményen (mondjuk a példának hozott esküvőn) lőttem. Ezek alapján vállalhatnék fotós munkát?" Az, hogy a kérdésedben a felbontás az egyetlen kiemelt paraméter, téged minősít, amire joggal reagáltak.
"Mindenki mintha vérig lenne sértődve a kérdésen."
Innen úgy tűnik, hogy te sértődtél meg minden egyes válaszon.
Végül engem nem zavar, ha fotós munkát vállalsz, sok sikert hozzá. Láttam már irdatlan rossz fotósokat, akik megéltek ebből és nagyon jókat, akik nem. Magyarországon ma csak a szakma felső 5 százalékának biztosít megélhetést a szaktudása, a többiek arra vannak utalva, hogyan helyezkednek és kommunikálnak. Ebben lényegtelen a fényképezőgép. Csak tudd, hogy hiába van varázslatos képérzéked, ez a gép mindig irdatlanul korlátolni fog.
Nekem azzal van csak bajom,hogy ahhoz képest, hogy mindenki marhára ért hozzá ,túlzásokba esik.
Egy telefon jobb képet csinál ?...most ezt komolyan gondoljátok?...akkor az objektívem mint az egész telefon,vágjátok?...100 ezer forintos telóm van,nem csinál jó képeket ..mindegy.
Tehát vagy van 2 millád vagy vegyél telefont,megértettem.
Nem értesz te semmit, csak nyafogsz, és ez a legszomorúbb az egészben.
Ha értenéd, nem így reagálnál.
Ha értenéd, nem azt látnád a válaszokban, hogy csak a felszerelés számít.
Ha értenéd, talán fel sem tetted volna a kérdést - vagy legalábbis nem így.
De te nem érted, és ahogy így elnézlek, nem is fogod megérteni.
"Tehát vagy van 2 millád vagy vegyél telefont,megértettem."
Őőő, ki esik túlzásokba?
Láttál már a Lumnia 1020-szal készült képet? Vagy nézted már, mi jön ki az iPhone 5s-ből? Tele van a net teljes felbontású képekkel, menj, és keress rá. Hasonlítsd össze.
Persze egy 50 ezer forintos mai kompakt simán tud ennél jobbat, de a 2004-es géped nem.
Ettől még tök jó gép, főleg a korához képest, szép képeket lehet vele lőni, érdemes megtartani, csak speciel profi munkához kevés.
Végül a legfontosabb: cáfolj meg minket. Mutasd meg, milyen jó képeket lőttél ideálistól eltérő fényviszonyok mellett. Addig ez csak sértődött hiszti.
Kérdező! Rengeteg jó választ és hasznos tanácsot kaptál, de mégegyszer leírom, mert mintha még mindig nem lenne tiszta, nem teljesen értjük már, min sértődsz meg :-).
NEM ALKALMAS RÁ, mert
- ISO400 fölött semmire nem jó, viszont manapság minden riport vagy riportközeli műfajnál jóval efölött dolgozunk
- gyenge az optika benne, nem fogsz tudni valódi részleteket kihozni a képen, ami ma napi elvárás
- nem tudsz műteremben fotózni vele, csak állandó fényekkel, ilyen műterem meg nem sok van és nem olcsó
- nem ment RAW-ban, utómunkában sokkal kevesebb lehetőséged van
- állati pici a kijelzője, hogy nézed meg pl. hogy a fotózott alany szeme éles-e? Ezen a felbontáson nem sokat látsz majd, utómunkában meg késő.
- nem tudsz obit cserélni, emiatt gyenge fényviszonok mellett (ahol mi feltesszük az 1.4-es/50 obit), te szépen elvonulsz.
- ezer apróság, egyszerűen ez a gép nem erre való
Összegezve a (normál gépekkel összemérve) töredék méretű szenzor és olcsó optika olyan korlátokat ad, amin különleges képességekkel sem tudsz majd átvergődni.
Egyébként a géped és a milliós kategória között azért megvan egy sáv, belépő tükörreflexes géppel + régebbi optikákkal azért 200e alatt összeáll valami, amivel egyszerűbb feladatokat el tudsz látni.
Én pénzért fotózni, amatőrként is, de azért a cuccaim fél millió körül vannak és pl. egy esküvőt (több okból) nem mernék bevállalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!