Kezdő fotósnak milyen objektívet?
Milyen fényerejű lenne az optimális?
Nikon D3200-hoz. Valami kis "univerzális" 18-105 objektívre gondoltam, de a fényerőhöz nem értek. Azok a számok (3,5-5,6) azok milyen mértékegységek, mit jelölnek?
Azok a számok a legnagyobb rekesznyílást adják meg.
Reciprok értéket kell számolni, ezért is a jelölés általában f/ vagy f:
Ritkán kiírják, hogy "f 1/valamennyi"
Mértékegysége "fényrekesz érték". Ha valódi mértékegységgé akarod alakítani, akkor az objektív gyújtótávolságát kell osztanod vele. Akkor kapod meg az átmérőt.
Tehát:
Minél kisebb a kiírt szám, annál jobb az objektív.
Az 1.8-nál nagyobb fényerő az közhasználatban már ritka.
Ha nagy átfogású zoom-obit akarsz és nincs rá 600-800 ezred... Akkor a fényerőt fel kell áldoznod.
De vehetsz mellé egy 1.8-as fix 35mm-t amivel beltérben sokmindent megoldhatsz. (+50ezer Ft)
"a fix objektív segít jobb fotóssá válni"
árban is minőségben is jobb, és kreativkodnod kell vele. Ahogy az előző hsz. írta, a 35 mm egy optimális gyutáv lehet kezdő obinak.
Fényerős zoom, az drága sportág!
és nagylátószögű nagy fényérzékenységű obik miért nincsenek pl 18mm es f/1.4-es??
miért csak szinte 30mm körül kezdődnek nagyra kinyitható rekeszes obik
Mondjuk amíg nem tudod mit jelentenek "azok a számok" én annyira nem erőltetném a "fotós" jelzőt még akkor sem ha odabiggyeszted elé, hogy kezdő. A kezdőknek is illene tudni azért legalább az alapokat.
Kérdésre válaszolva én inkább fixek között néznék körbe, pl. 50/1.8.
Akkor egy "fotózni megtanulni szerető ember" számára...
Mindenkinek köszi!
Egy kezdő rally versenyzőnek milyen kocsit ajánlotok?
Azok a számok a műszerfalon milyen mértékegységben vannak? Ha megnyomom a jobb oldali pedált, akkor kitér a mutató. És a motor is máshogy kezd zúgni. Azok a számok mit jelentenek?
;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!