Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Vélemény, építő jellegű kritika?

Vélemény, építő jellegű kritika?

Figyelt kérdés

Most kezdtem a fotózást. Nekem tetszenek (persze, hisz a sajátjaim)...

[link]

2013. aug. 24. 23:25
 1/6 anonim ***** válasza:
Én nem vagyok ilyen profi fotós vagy képszereksztő úgyhogy nem tudom észrevenni az esetleges hibákat meg kritizálni se tudom, nekem bejönnek, sztem folytasd.
2013. aug. 24. 23:50
 2/6 Adapter007 ***** válasza:

Szia,

megnéztem galériáid. Írtad, hogy csak most kezdted, így ezt is figyelembe veszem természetesen.

Több részre bontom a mondanivalómat:

1. Első benyomások: rögtön feltűnt, hogy 3 sorozatod is foglalkozik elhagyatott helyekkel. ezek szerint a komor hangulatok megragadnak, nem csoda, hisz’ nagyon sokan vagyunk ezekkel így. No' meg nem elhanyagolható az a tény, hogy ilyen helyeken szabadjára engedheti az ember a fantáziáját, senkitől nem zavartatva. Érdekes, hogy ez a komorság visszaköszön minden fényképeden. Az embernek nem lesz tőle jó hangulata az biztos. Úgy gondolom, hogy ezeknek a hangulatoknak a java része a helyszínen maradt. Nem kommunikálnak a képek velem, nem vág mellkasba az a hangulat, látvány, ami eléd tárult. Egy kép viszont keltett érzelmeket is bennem: a kutya, [link] amelyik szemmel láthatóan picit elhanyagoltnak tűnik, mintha a hátsó lába csonkolt lenne, pedig lehet csak lép. A házát benőtte a fű, gondolom a helyet kellene őriznie, de kiláncolva elég nehéz… Ki is lóg a sorból. Valószínű azért, mert empátiát ébreszt a szemlélőben, és beköszönt az élet a „semmibe”

2. Áttekintve minden sorozatot: ez a komorság minden képeden megmutatkozik. Még az állatok mappa is szomorú tekintetekkel van tele, üdítő kivétel a hátán fetrengő kiscica.

3. Pozsony: Ennyi? Ennyi Pozsony? Miért? Mik ezek. Mit akarnak? Miért lőtted őket. Nem kapok választ, ott hagytál megannyi nyitott kérdéssel. Hiányzik valami mögöttes tartalom. De nem találtam. Ez hiányzik. (a pozsony3 lépcsős kép tetszik, ha lenne rajta élet (ember) még jobban tetszene. De csak látvány.

4. Tárgyak és egyebek. Na ez egy érdekes galéria. Vannak érzelmek! Hurrá. Az biztos, hogy tárgyakat fényképezni technikailag nagy kihívás, pláne ha ezt műszaki fotógráfusi felfogásban tesszük. Hiányoltam az eddigi képeidről a FÉNY-t!!! A Fényképezés fényeket igényel. Én a markáns, karakteres fényeket szeretem. Te milyeneket? Ha nem tudod még, semmi baj. De ez egy KULCS. A poharak nem tartalmaznak érdemi információt nekem, a hegedű mint téma egész jó, kellemes meleg fény árasztja el, de nem több egy itt egy hegedű fényképnél, főleg, hogy a húrokon van a hangsúly. Ezekkel a fényekkel pazarabb képet is lehetett volna, ebben is benne hagytál sok mindent. Tudom, könnyen megeshet, hogy nem otthoni, „műtermi” képről beszélünk, hanem egy hegedűről valahol, ahol ott hevert, érdekelne, mit szerettél volna mondani ezzel a képpel. Szép a húr? Látszik, hogy fejlődni akarsz, menni fog ez jobban is!

CD, csobbanás, ugorjunk, nem jók. Lefotóztad, nincs egyensúlyban a kép, nincs fény, öncélúan dől, rosszul komponált.

5. amire felkiáltottam: a polc! [link]

Az, hogy kinek mennyire jönnek be a komor hangulatú képeid, megsaccolni sem tudom. De ez egy eltalált, komor hangulatú kép, érzelmekkel, élettel. Van FÉNY! Van ÁRNYÉK. Van kontraszt. Van élet a képen, gondolatokat ébreszt a szemlélőben akaratlanul is. Nem elemzem bővebben, kiemelkedik a sok semmi közül!

6. tájak: Mint ha lenne itt nem ebbe a kategóriába illőkép is, szedd ki, legyél precíz! (lángoló kocsi és az Országház…)

Gratulálok: nincs középen a Horizont, 1-2 képen próbáltál az előtérbe komponálni valamit, mind közül ez [link] kiemelkedik. Nem elég önmagában egy naplemente, látható hogy a többi képed ehhez a komponáláshoz képest rossz. Nekem picit szűk felül, de ha ilyet tudsz kezdőként, akkor később marha jó tájképeket fogsz csinálni, abban biztos vagyok.

7. Általánosságban:

-még nem tudatosult, hogy vezesd a szemet a témára, de próbálkozol.

- a fekete-fehér kép nem egyenlő a kép szürke árnyalatossá tételével, ebben nem vagyok agy guru, kérdezz olyan embereket, akik fotóznak FF-ben, hogyan szűrik a képet, mennyi kontrasztot tesznek a képre, stb. Mert laposak, kivétel a POLC! 

- sok az indokolatlanul alexpós kép, lehet becsap a fénymérőd (nem mindig kell hinni neki, segít a hisztogram pl. , vagy túl sok a monitorod fényereje. Ha ezeket papírra előhívatnád, hogy nem nyúlnak bele a laborban, rájössz.)

- Kerestem a fényeket, amik rádolgoznak a témádra, van ugyan, de elenyésző, vagy van fény de téma nincs. Mesterséges, általad szándékosan irányított fényt pedig nem nagyon láttam, a csobbanás kivételével.

Hosszúra sikerült, de ezt nem lehet röviden. Fényképezz sokat, olvass sokat, elemezd a képeidet, ne legyél megelégedve, elszomorodva, keress vidám témát is, keresd az életet, keresd a fényt, töltsd meg mondanivalóval a komorságot, csempéssz ÉRZELMEKET!

További szép napot, remélem hasznos dolgokat említettem meg számodra!

ÜDV

2013. aug. 25. 07:57
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Jó hosszú lett. Igen, szeretem az elhagyatott helyeket, de egyenlőre még nem sikerült igazi hatásvadász, Csernobil jellegű helyszínre eljutni. Igazából az iskolában se, és a raktárbázison közel se volt ilyen sötét, ezért jól alulexponáltam, hogy félelmetesebb legyen. Talán a többi képnél már reflexből alulexponáltam,majd mostantól figyelek erre...szerintem jó a fénymérőm. Tárgyfotóhoz nem igazán van meg a felszerelésem, éjjeli lámpával próbáltam világítani...Az állatok nagyrészt árvák, azért ilyen szomorúak (a boxer, a huskey és a fekvő macska a mienk csak). Polc nekem is az egyik kedvencem. A kutya szerencsére nem volt megcsonkolva, csak felemelte a lábát..Az égő kocsi, és a parlament fogalmam sincs mit keres a tájképeknél..Pozsonyhoz tényleg nem kellett volna külön csoportot nyitni.
2013. aug. 25. 10:43
 4/6 anonim ***** válasza:

Amatőr fotósként (pár én portrét fotózom és az tök más) tetszenek, jól eltaláltál párat, sokszor "van mit mondanod". A helyszínek, a polc, a kutya, ezek tényleg jók, esetenként túl közelre vágod a témát (én több helyet hagyok általában), de ez egy stílus is lehet egyben, nem feltétlenül gond. Mondjuk azért a téma soha vagy nagyon ritkán érheti el a kép szélét, az nem nagyon tetszik. Megerősíteném az előző kollégát, van pár alulexponált kép (amelyeknél szerintem semmilyen indoka nincsen, simán csak alá van lőve), illetve egyes képeknél a technika vagy fényképészeti terület kötelező gyakorlása volt a cél, nincsen semmi mondanivalója (vízcseppek, pár közeli virág), ezek nem tetszenek.

Összességében rengeteg értékes képet készíthetsz a jövőben is, semmiképp se hagyd abba, folytasd, ügyes vagy!

2013. aug. 25. 15:55
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2013. aug. 25. 16:18
 6/6 anonim ***** válasza:

Én is válaszolok, bár nagyrészt egyetértek az előzőekkel. Nem vagyok szakértő, hobbi szinten fotózom.

Vannak jó képeid, és ha most kezdted, ez csak jobb lesz. Viszont minden albumba keveredik olyan, ami átlagos, semmitmondó.

Az elhagyatott helyek tetsznek, de ott is van olyan, ami jobban bejön. pl: [link]

(igaz, a közepe nagyon kiégett).

Látszik, hogy igyekszel megkomponálni a képet, nem csak lövöldözöl.

A tárgyak nekem nem igazán jöttek be. Random fotóknak tűnnek, amiket a legtöbben megcsinálnak, mert szépen lehet a mélység-élességet állítani. De ennyi.

Az állatok szintén számomra középszerűek. Egyedül az egyik macskakép tetszett, az jól elhelyezett.

[link]

A tájaknál én is azt a képet emelném ki, amit az első válaszóló. A gyökerek az előtérben jól kiadják a teret.

Szóval folytasd, és egyre többször lesz jó képed és nem csak véletlenül.

2013. szept. 6. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!