Tűzijáték fényképezés, mit rontottam el?
Szerettem volna tűzijátékot fényképezni, de sajnos nem sikerült, a képek kiégtek. Olyan képet szerettem volna készíteni, ahol a környezet is látszik, és szép tűzijátékforma legyen a képen. Csatolok néhány képet, rajta a képinfókkal. A gépem Nikon d3100 18-55-ös kit obival. Mit rontottam el?
Záridő attól függ milyen hatást akarsz, a környezet pedig akkor lesz jól látható ha még a kilövésnél sikerül elkapnod és még lent megvilágít mindent (mint a harmadik képen).
Egyébként nem rosszak :)
Egyébként ilyen közelről érdekes téma a tűzijáték. Sötétben erős fényt gyors mozgással...
Kezdetnek nem rossz, de:
A főtéma beégett, túl világos a háttér.
túlexponáltad.
Iso800, 5sec kicsit sok volt.
Köszi a válaszokat! A gondom az, hogy a tűzijáték közepe teljesen kiégett. Most a harmadolást hagyjuk, meg a téma helyes elhelyezését, mert azzal is vannak gondok.
A 2 másodperces záridőnél is kiégett a tűzijáték(utolsó kép), nem a rekeszértékkel kellene variálni, mert az mindenhol f10-re volt állítva?
A képek alapvetően jók. Látszik a környezet, és nincs nagyon szétégve a tűzijáték sem, jól átjönnek a színek, pl. a piros-zöld V-nél. Első ránézésre nem rontottál el semmit.
Viszont:
A te problémád, hogy úgy szeretnél fényes háttért, hogy közben a tűzijátékok sem égnek ki, ami egy komplexebb kérdés. A képen látszik, hogy a (majdnem) teliholdon kívül nem volt más fényforrás. A hold által a földre sugárzott fény viszont nem ér a közelébe a rakéták robbanásakor keletkező fénymennyiségnek. Tehát a tájat a fénykép készítése alatt elsősorban a rakéták világítják meg. Ez azért gond, mert a fényerősség a fényforrástól kiindulva a távolság négyzetével csökken. Tehát bármit teszel, a rakéták jelentősen fényesebbek lesznek, mint az általuk bevilágított part. Sajnos a DSLR-ek dinamikai tartománya még mindig nem éri el a filmet, azaz ez a szituáció egy képen nem nagyon oldahtó meg jobban, mint ahogy te tetted.
Annyit lehetne javítani a dolgon, hogy az expo kompenzációt mondjuk 1 EV-vel lejebb veszed. A hisztogramon látszik, hogy akkor még nem bukna be a táj, tehát utómunkával vissza lehet hozni (shadow és blacks), valamint így kevesebb ég be a rakétából, amit a highilght csúszkával utána már jól szét tudsz húzni. Ez egy fajta képen belüli HDR eredményt fog adni.
A másik verzió a valódi HDR: több képet készítesz, egyet rakéták nélkül, úgy, hogy a táj legyen helyesen kiexponálva, egyet pedig amikor mennek a rakéták, úgy, hogy a rakétákon mérsz fényt (pl. spot méréssel). Utána összerakod a kettőt.
Végül ez tipikusan az a szituáció, ahol RAW-ban kell dolgozni, mert ott több hely van az ilyen szélsőséges hisztogram gyömöszölésére.
Viszont képeket nem úgy linkelünk, hogy kivágjuk a képet, hanem linkeljük az eredetit. Aki ért hozzá, az úgyis beteszi egy szerkesztőbe, és akkor ott a teljes EXIF és hisztogram, valamint úgy jobban meg lehet ítélni, mennyi tartalék van még a dologban. Aki meg nem ért hozzá, az itt sem nézi az értékeket.
Én ezekkel a beállításokkal készítettem legutóbbra:
1/1.6 sec
f8
iso200
De amúgy nekem az első és a negyedik képed tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!