Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Tűzijáték fényképezés, mit...

Verde kérdése:

Tűzijáték fényképezés, mit rontottam el?

Figyelt kérdés

Szerettem volna tűzijátékot fényképezni, de sajnos nem sikerült, a képek kiégtek. Olyan képet szerettem volna készíteni, ahol a környezet is látszik, és szép tűzijátékforma legyen a képen. Csatolok néhány képet, rajta a képinfókkal. A gépem Nikon d3100 18-55-ös kit obival. Mit rontottam el?

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2013. aug. 22. 00:14
 1/10 anonim válasza:
nekem tetszenek a képek:D
2013. aug. 22. 00:28
 2/10 anonim ***** válasza:
Szerintem is jól sikerültek. Akörnyezet is látszik. Nem értem mi bajod ^^
2013. aug. 22. 01:30
 3/10 _Jessy_ ***** válasza:
Ne obival csináljad, hanem ikejával, 'azt jó lesz.... Ha éles képet akarsz, akkor rövideeb záridő, és érzékenyebb film. De lehet, hogy fotós fórumon többet tudnak mondani, mert itt lehet, hogy ritka az olyan, aki ért hozzá rendesen.
2013. aug. 22. 08:39
 4/10 pinkpancser ***** válasza:

Záridő attól függ milyen hatást akarsz, a környezet pedig akkor lesz jól látható ha még a kilövésnél sikerül elkapnod és még lent megvilágít mindent (mint a harmadik képen).

Egyébként nem rosszak :)

Egyébként ilyen közelről érdekes téma a tűzijáték. Sötétben erős fényt gyors mozgással...

2013. aug. 22. 09:04
 5/10 anonim ***** válasza:

Kezdetnek nem rossz, de:

A főtéma beégett, túl világos a háttér.

túlexponáltad.

Iso800, 5sec kicsit sok volt.

2013. aug. 22. 11:17
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! A gondom az, hogy a tűzijáték közepe teljesen kiégett. Most a harmadolást hagyjuk, meg a téma helyes elhelyezését, mert azzal is vannak gondok.

A 2 másodperces záridőnél is kiégett a tűzijáték(utolsó kép), nem a rekeszértékkel kellene variálni, mert az mindenhol f10-re volt állítva?

2013. aug. 22. 13:03
 7/10 anonim ***** válasza:

A képek alapvetően jók. Látszik a környezet, és nincs nagyon szétégve a tűzijáték sem, jól átjönnek a színek, pl. a piros-zöld V-nél. Első ránézésre nem rontottál el semmit.

Viszont:

A te problémád, hogy úgy szeretnél fényes háttért, hogy közben a tűzijátékok sem égnek ki, ami egy komplexebb kérdés. A képen látszik, hogy a (majdnem) teliholdon kívül nem volt más fényforrás. A hold által a földre sugárzott fény viszont nem ér a közelébe a rakéták robbanásakor keletkező fénymennyiségnek. Tehát a tájat a fénykép készítése alatt elsősorban a rakéták világítják meg. Ez azért gond, mert a fényerősség a fényforrástól kiindulva a távolság négyzetével csökken. Tehát bármit teszel, a rakéták jelentősen fényesebbek lesznek, mint az általuk bevilágított part. Sajnos a DSLR-ek dinamikai tartománya még mindig nem éri el a filmet, azaz ez a szituáció egy képen nem nagyon oldahtó meg jobban, mint ahogy te tetted.

Annyit lehetne javítani a dolgon, hogy az expo kompenzációt mondjuk 1 EV-vel lejebb veszed. A hisztogramon látszik, hogy akkor még nem bukna be a táj, tehát utómunkával vissza lehet hozni (shadow és blacks), valamint így kevesebb ég be a rakétából, amit a highilght csúszkával utána már jól szét tudsz húzni. Ez egy fajta képen belüli HDR eredményt fog adni.

A másik verzió a valódi HDR: több képet készítesz, egyet rakéták nélkül, úgy, hogy a táj legyen helyesen kiexponálva, egyet pedig amikor mennek a rakéták, úgy, hogy a rakétákon mérsz fényt (pl. spot méréssel). Utána összerakod a kettőt.

Végül ez tipikusan az a szituáció, ahol RAW-ban kell dolgozni, mert ott több hely van az ilyen szélsőséges hisztogram gyömöszölésére.

Viszont képeket nem úgy linkelünk, hogy kivágjuk a képet, hanem linkeljük az eredetit. Aki ért hozzá, az úgyis beteszi egy szerkesztőbe, és akkor ott a teljes EXIF és hisztogram, valamint úgy jobban meg lehet ítélni, mennyi tartalék van még a dologban. Aki meg nem ért hozzá, az itt sem nézi az értékeket.

2013. aug. 22. 13:32
 8/10 anonim ***** válasza:
Nekem tetszik :):):):)
2013. aug. 22. 19:18
 9/10 anonim válasza:

Én ezekkel a beállításokkal készítettem legutóbbra:

1/1.6 sec

f8

iso200

De amúgy nekem az első és a negyedik képed tetszik.

2013. aug. 24. 13:14
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!
2013. szept. 7. 20:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!