Mitol olyan jo a . Raw fajl?

Figyelt kérdés

Sracok!

Vettem egy d5100-as Nikont. Van tobb opciom a fotok elmentesere, tobbek kozott a .raw formatum.

Lehet bennem van a hiba de photoshopban egy .jpeg kepbol is kozel azonos minoseget tudok kihozni. Miert jo a .raw fajl? Hogy es hol jon ki a ket formatum kozotti kulonbseg? Azon kivul, h kb. 3x akkora meret. Koszonom szepen!

2013. aug. 6. 09:46
 1/9 anonim ***** válasza:

A JPEG csak 8 bites, nehezebben bírja a komoly színmanipulációkat (pl. fehéregyensúly), valamint. a csúcsfények és árnyékok húzgálását. Ezen túl a JPEG transzformáció rontja az élességet és mossa a részleteket, 100%-os minőségen is. Ígynehezebb a zajszűrés és élesítés.

Ezzel együtt, amíg a körülmények nem rosszak és helyesen exponálsz, kicsi a különbség.

2013. aug. 6. 11:30
 2/9 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszod, kozben utananeztem es a fotozz.hu- n, eleg jo leirast talaltam, kisse technikailag is levezetve. Igy joval erthetobb mar! Es a valaszod meg vilagosabba tette! Meg egyszer koszonom Neked is!
2013. aug. 6. 13:22
 3/9 anonim ***** válasza:

A raw file tomoritetlen, ugymond a digitalis kep negativja, amit kulonosebb minosegi veszteseg nelkul tudsz alakitgatni. Akkor lenyeges, ha utolag akarsz dolgozni a kepeiden.

Ha nem akarsz, akkor megfelel a jpeg is, ha igen, akkor erosen ajanlott a raw.

2013. aug. 7. 05:45
 4/9 anonim ***** válasza:
A RAW is lehet tömörített, a Canon .CR2 pl. gyakorlatilag egy veszteségmentesen zippelt TIFF. De a lényeg, hogy veszteségmentes, ami a JPEG-ről semmiképp sem mondható el.
2013. aug. 7. 10:55
 5/9 A kérdező kommentje:
Az elmult napokban, mindent .raw+jpeg fajlban mentettem. Csinaltam direkt egy eleg erosen tulexponalt kepet a kivancsisag kedveert. .Raw fajlt, eleg jol vissza tudtam hozni, mig a jpeget nem igazan. Tobb a varialasi lehetosegem is. Lightroom-al probaltam. Ti mit hasznaltok?
2013. aug. 8. 10:42
 6/9 anonim ***** válasza:
Lightroom 5 Student Edition.
2013. aug. 8. 15:29
 7/9 anonim ***** válasza:
Photoshop CS6
2013. aug. 8. 19:57
 8/9 A kérdező kommentje:
A Photoshop olvassa a .raw fajlokat? Vagy be lehet importalni? Azt hiszem probaltam en is de valamiert nem jott ossze...
2013. aug. 9. 08:19
 9/9 anonim ***** válasza:

Bridge, vagy Camera Raw kell hozzá, Ott megcsinálod az alapszerkesztés (ez gyakorlatilag egy az egyben Lightroom, csak máshogy néz ki). Utána átteszed TIFF-be, és az olyan dolgokat, amihez PS kell (réteges manipulációk/összefűzések, több képes HDR, extrém retusálás) megcsinálod CS6-ban.

De rendezvényfotózás vonalon ma már nincs olyan, amit LR-ben ne lehetne megcsinálni.

2013. aug. 9. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!