Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Alkalmas lehet 4k video vágására?

Alkalmas lehet 4k video vágására?

Figyelt kérdés

Lenovo IdeaPad L340 modellem van. Most ismerkednék a digitális videozással.

Feltéve, hogy ez elegendő.

jan. 19. 21:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Az csak a laptop modell, több speckó variációval lett kiadva, de ahogy elnézem 4GB RAM van mindegyikben rákeresve. Ez már önmagában egy foghúzós kategória, de még a 8 GB RAM-mal is.
jan. 19. 22:20
 2/12 A kérdező kommentje:
Igazad van, néztem a RAM-ot, 4 GB. 16-ra csere nem verne a földhöz anyagilag, ha csak ennyin múlna. Csak hobbi szinten videóznék, a kamera sem lesz profi. Rendesen 1 millió körüli számítógép lenne az alap, kamera is millió felett.
jan. 20. 11:15
 3/12 anonim ***** válasza:

Helo, egy laptop többe kerülne, mint egy ugyan olyan tudású asztali gép.

Egyébként 400000ft körül kapnál olyan asztali PC-t, ami teljesen megfelelő lenne.

(Viszont nem csak a gép azámít, meg hogy "4k", hanem hogy milyen tipusu tómörítést használsz)

jan. 22. 06:25
 4/12 A kérdező kommentje:

Nem szeretnèk újat, csak RAN-ot cserélnék. Ami még érdekes lehet a proci sebessége. A szokásos hibába estem egyébként. Semmi pénzből maximumot. Na ez nem megy. Milc kamerákat nézem. Van 300 alatt is obival, és millió felett csak váz.

Át kell gondolnom, mert egy régi, de hibátlan bridge gépem van. Lehet, elengedem a dolgot.

jan. 22. 07:04
 5/12 anonim ***** válasza:
Ne add fel a vágyaidat, céljaidat. Hajts érte! Szépen apránként félreraksz, és lesz egy boldog hobbid, amivel esetleg később még pénzt is kereshetsz.
jan. 22. 17:26
 6/12 A kérdező kommentje:
5. Nagyon kedves vagy! Valahogy így lesz. 68 éves kezdő vlogger nem lehet túl sok. :-)
jan. 22. 17:32
 7/12 anonim ***** válasza:
Nagyon helyes, de add fel! :)
jan. 22. 17:50
 8/12 anonim ***** válasza:
ne*
jan. 22. 17:50
 9/12 anonim ***** válasza:

Javaslok néhány kompromisszumot, amivel nem kell feladnod a projektet, és nem is lesz iszonyúan fájdalmas az engedmény.

1. Engedd el a 4K-t! Full HD-ban majdnem mindent meg lehet csinálni élvezhető minőségben. A tartalomfogyasztók úgyis telefonon fogják nézni, vagy FHD felbontású laptop kijelzőn. Ha nem akarsz nagyon részletes fotókat bemutatni, akkor kár lenne egy csomó pénzt és energiát ölni a 4K-ba. A mozgókép nem igényel akkora felbontást, mint az álló. Emlékezz az analóg TV adásra (520x576i), vagy a VHS-re (310x576i). Jó minőségű forrás esetén élvezhető mozgóképet nyújtott.

2. Bridge kamera: nem jó, de nem is tragikus. Nem írtad milyen témában szeretnél vlogolni. Ha "csak" Te magad leszel a képen esetleg ketten, akkor vállalható lehet a bridge gép. Esetleg elgondolkodnék mobiltelefonban is, ha van egy jó kamerával bíró mobilod. Tényleg azon múlik, hogy mi lesz a képen.

3. Videoszerkesztés. A 16Gb RAM biztosan kell. Jó lenne tudni, hogy milyen processzor van a laptopban, az sem mindegy, illetve HDD vagy SSD a háttértár. HDD-vel nagyon szenvedős tud lenni.

Sok múlik azon is, hogy milyen szoftvert fogsz használni. Javasolnám az Adobe Premier Pro-t, mivel a legtöbb információt, tudást ehhez tudsz összegyűjteni. Az előfizetés bruttó 200 000 Ft egy évre, szóval nem olcsó. Vannak ingyenes szerkesztőprogramok is, de nekem soha nem volt időm és türelmem hozzájuk. Pár évig használtam a Vegas Pro-t. Ez lényegesen olcsóbb, örök licensz, nem előfizetés. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy az újdonságok, plug-in-ok 80%-a a Premier Pro-hoz készül. Mivel a video mellett fotózni is szoktam, így vettem egy mély levegőt és 3 éve előfizettem az Adobe Creative Cloud-ra.

4. Nem írtál és még én sem a egy fontos dologról, a studióról. Kell egy helyiség, ahol a felvételeket elkészíted. Ennek a helyiségnek nagyon fontos a világítása. Ha szerencséd van és a helyiséget jól lehet bevilágítani, az rengeteget emelhet a felvétel minőségén. Gondold át, tervezd meg. Vlószínűleg kell majd néhány lámpa, ezeket Aliexpress-ről elég olcsón be lehet szerezni. Persze az ár és a minőség legtöbbször együtt mozog, de a világításban tényleg többet számít a kreativitás, mint a rá költött pénz.

A legfontosabb!

A technikai háttér csak eszköz, a lényeg a tartalom. Ne akadj le nagyon a technikán, koncentrálj a tartalomra!

Nagyon sok sikert kívánok hozzá! :-)

jan. 25. 02:32
 10/12 A kérdező kommentje:

Köszi! A 4K valóban nem fontos, igazad van. Amiket írsz, hogy nem annyira fájdalmas kompromisszum, az is nekem nagyon sok pénz.

Megnéztem a laptopom-

AMD Ryzen 3 3200U with Radeon Vega Mobile Gfx 2.60 GHz

4,00 GB (3,38 GB használható)

64 bites operációs rendszer, x64-alapú processzor

Windows 11 Home

Ebben cserélnék ramot, meg kell néznem még, melyik kompatibilis

Gépet vettem, Sony ZV-E10 kit (16-50mm f/3.5-5.6)

és a leggyengébb telét: Sony 55-210 mm F4.5-6.3

Egyelőre ennyit tudok költeni rá. Ezer éve sokat fotóztam, és jól. Nem tudom, mennyi maradt meg belőle. Ha „nem látok”, akkor már ez is túlzás.

jan. 25. 09:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!