Objektív választás?

Figyelt kérdés

Tavaly vettem egy gépet, járt hozzá egy obi, 18-55 mm-es, nem rossz, de kevés. Szeretnék egy jobb és nagyobb obit venni. 24-105 mm körülire gondoltam. Nem fotózom professzionálisan, csak hobbifotós vagyok, a kutyámat fotózom, meg ezt-azt kirándulások, nyaralások alkalmával. Milyen objektívet érdemes venni, vagy mi alapján érdemes választani? Eléggé elvesztem az információkban. Ami most fent van, az egy EF-S objektív. Ha jól tudom, EF és EF-S obik között keresgélhetek. Canon tükrös gépem van egyébként.

IS, USM, Macro, Nano, annyi infó van, hogy nem tudom mi a legjobb választás.

tegnap 09:13
 1/3 anonim ***** válasza:

Neked ezekből max a Macro-ra van szükséged mint hobbi fotós. A többi inkább videózás terén jön jól vagy sorozatfelvétel esetén.

Ha hobbi fotós vagy nem javaslom, hogy drága objektívet vegyél még, inkább maradj olcsóknál és vegyél több félét. Helyedben egy széles látót, halszem objektívet is néznék a kreatív fotózáshoz. A kit lencse 55m max fókusz távolsága egyenlőre portékrhoz még jó lehet, ha természetet akarsz fotózni akkor az általad nézett lencse 105m megfelelő lehet viszont akkor már jól jöhet a USM, IS is a gyorsabb autofókuszert.

tegnap 09:43
 2/3 anonim ***** válasza:

Canon objektívek esetén (is) kétféle szenzorméret fordul elő, a kisebb APS-C, és a nagyobb Full Frame. Objektíveket is külön gyártanak ezekhez, viszont az utóbbi (drágább) objektíveket kisebb szenzoros gépeken is lehet használni. Itt az EF-S az APS-C-re, az EF a Full Frame-re utal. A tiedhez tehát bármelyik használható ezek közül. Más cégek is gyártanak objektíveket, nem kell a Canonhoz ragaszkodni, ezek nevében benne szokott lenni, hogy Canon (van Canon RF-S is, az nem lesz jó). A rövidítések nem mindig egységesek, az IS pl. képstabilizátort (image stabilizer), az USM ultracsendes autofókuszt jelent, ami pl. videónál hasznos. A Macro nagyon közeli fényképezéshez alkalmas. A nano a lencsék bevonatára utal. Az EF-S-ből következik egyébként, hogy tükrös gép, belépő szintű (mert APS-C).

Több útmutató is van a választáshoz, ez pl. a Canoné:

[link]

tegnap 09:43
 3/3 anonim ***** válasza:

Szia! Ha jól értem egy APS-C képérzékelős vázad egyetlen alapoptikával.

Egy alapvetést szükséges megértened az optika választáshoz.

Amit alapvetően tudnod kell, hogy a full-frame képérzékelő szenzor mérete megegyezik a 35mm-es kisfilm méretével. Az APS-C ennél kisebb. Miért fontos ez? Azért mert különböző méretű szenzorral szerelt vázakhoz, eltérő gyújtótávolságú optikát kell használni ahhoz, hogy ugyanazt a képkivágást kapjuk. Ezért, hogy a különböző rendszerekben az optikák összehasonlíthatóak legyenek, a gyújtótávolságukat 35mm ekvivalensre szokás átváltani. Canon APS-C esetén a szorzószám 1,6. Mit jelent ez? Ha 50mm-es fullframe ekvivalens képkivágást szeretnél az aps-c gépeden, akkor 50/1,6=31,25 azaz nagyjából egy 30-32 mm-es optikára lesz szükséged.

Tehát a jelenlegi optikád 18-55mm-es. Ez 35mm ekvivalensen nagyjából egy 28-90mm-es optikának felel meg. Ez alapoptikának tökéletes, hiszen a széles látószögtől a portré tartományig mindent lefed.

Na de kezdőként milyen második optikát érdemes beszerezni? Egy olyan tele zoom objektívet, ami lefedi a ekv 80-90-es tartománytól a 200-300-as tartományig terjedő gyújtótávolságokat. (Ez alkalmas a tele tartomány megismeréséhez, pl természetfotózáshoz is.)

Tehát APS-C-re számolva nagyjából 50-190 vagy ahhoz hasonló tartományú zoomot kell keresni.

Milyen optikák találhatóak a gyártó kínálatában nem túl drágán?

Ott van a kompakt (375g) Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ami jó választás lehet.

Esetleg a Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III ami viszont egy picit nagyobb, nehezebb (480g) optika.

Mi a helyzet az általad említett 25-105 tartománnyal?

Ez abban az esetben lehet opció, ha nem az alapoptikád mellé, hanem az helyett keresel objektívet. Tehát nem szeretnél két optikát cipelni, illetve olyan optikát keresel ami lefedi a normál (ekv 40mm) látószögtől a ekv ~170mm-es tele tartományig terjedő gyújtótávolságokat és cserébe hajlandó vagy lemondani a széleslátószögről.

Esetleg ha nem szeretnél optikát cserélgetni, de szükséged van a tele tartományra a természetfotózáshoz, de a szélelátószögre is a tájképfotózáshoz, ez esetben jó váasztás lehet egy utazó zoom.

Ilyenek a 15-85, amellyel kapsz egy szélesebb nagylátószöget és enyhén bővül a tele tartományod is. Vagy ott van a 18-135 és a 18-200, amelyekkel megmarad a 28mm ekvivalens nagylátód és jelentősen bővülsz tele tartományba.

Én az említett lehetőségek közül arra a felhasználásra amit felvázoltál a kérdésedben, a fentiek figyelembe vételével az alábbi két lehetőséget fontolnám meg.

a) Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

b) Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

tegnap 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!