Milyen gépre érdemes upgrape-elni egy EOS M50-et?
Fiatal srác vagyok és nagy szenvedélyem a fotózás. Nem tartok magam rossz fotósnak, sok éve ez a hobbim és dolgoztam is pár esküvőn meg rendezvényen. Viszont szeretnék a jövőben több ilyen munkát is (elsősorban esküvőkre gondolok), ezért tervben van egy "profi" szett beszerzése is. Jelenleg egy Canon EOS M50-et használok, a kit obi mellé egy 55-200mm-es f/4.5-el és egy 32mm-es f/1.4-el.
Nyilván ez egy elég alap szett. ezért az lenne a kérdésem hogy milyen gépre érdemes beruházni ami tényleg hozza az esküvőkön elvárt színvonalat? Valamilyen full frame szenzoros MILC gépen gondolkoztam, de nem igazán ismerem a felhozatalt ezért érdekelnének a tapasztalatok.
Miben érzed kevésnek a mostani géped? Miben kellene több és jobb?
Illetve mennyi lenne a keretes?
Manuál fókuszt esküvőn a legritkább esetben sem szokás használni. Meg kell tanulni használni az AF módokat megfelelően. Vagy venni egy kellően nagy keresővel rendelkező DSLR-t (a Pentax K3-III-on kívül ezek mind full framesek lesznek) és kicserélni a mattüveget törőékesre, és baromi sokat gyakorolni MF-al. De még úgy sem fogod utólérni az AF hatékonyságát.
Bár az M50 zajszintjeiről nem sok fogalmam van, csak elméletben kb két és félszer kisebb a szenzor felülete, mint egy full frame gépé. Azaz az f1.4-el a géped kb annyi fényt gyűjt a szenzorára, mint egy full frames gép f2.2-es rekesz mellett. Ez kb 4/3, azaz egy egész egy harmad fényérték előny. Érzékenységben ugyanez. (Ha nem vesszük figyelembe azokat az apróságokat, hogy minden szenzor más, nem csak a méretéből adódóan és minden objektív más mennyiségű fényt enged be, nem csak az f értékből adódóan.) Ha úgy érzed, ez neked megéri a plusz pénzt, hajrá. De azt nem tudtuk meg, mennyi lenne ez a plusz pénz.
Az M50 szenzora megegyezik a korabeli (2018 vagy mi) Canon APS-C formátumú DSLR-ek szenzorával, Digic 8 processzorral. Az ember elvárná, hogy egy full-frame-es Canon szenzor zajban, dinamikában, stb egy lépcsőfokkal jobb legyen, mint az APS-C (amúgy ezt igazolják általában a dpreview tesztjei), de többel nem nagyon.
A részletgazdagság az alighanem csak a teljes méretű kép vizsgálatánál tűnik fel, de a szolgáltatás tekintetében az releváns? Mint eggyel előbb írtam, ha a vőlegény feje kimarad a képből, a rokon akkor is nyom rá egy lájkot. :D Persze, a technikai fejlődés mindig új lehetőségeket nyújt (ilyenkor mindig jön egy pár hülye, aki kinyilatkozza, hogy nem a gép számít :D ), de kb 2012-ig az eskifotósok nagy része 20D-vel lőtt, és ilyen problémák nem fogalmazódtak meg. Átlagember csak a 6D meg a D600 bevezetésével jutott FF formátumhoz megfizethető áron.
Nincs bajom amúgy az AF-el és nagyrészt azt használom, de ritkább esetekben hasznos az MF, ha például részleteket fotózok egy asztalon, és szeretném ha egy közeli növény bemosódjon. Igen, lehet AF-ben is átállítani a fókuszpontot de néha egyszerűbb lenne manuálban.
Költségkereten annyira nem gondolkoztam mert elsősorban az érdekelne mennyit érdemes gyűjteni hogy tényleg lényegesen jobb felszerelést vegyek.
Az roppant egyszerű. Egy zsákutca (mely jelen pillanatban azért elég hosszú még!) a jobb DSLR és az EF objektívekből kettő. Ez mondjuk másfél-kétmillió.
Vagy egy MILC két EF objektívvel, az is annyi. Vagy egy MILC, hozzávaló két objektívvel, az meg kétésfél-három.
Hát, figyelj, én valószínűleg valamilyen használt felszerelésben gondolkoznék. Nézz körül használtpiacon, gondold át, milyen objektívek kellenének neked, és lesz egy körképed.
Amiket érdemes megnézni, az hardverapro, index fórumos xy márka adok-veszek topicok, és facebookos xy márka adok-veszek csoportok. Figyeld a kínálatot, ha valami tetszik, annak a gépnek nézz utána és bővülni fognak az ismereteid és tisztelni fog, mit is szeretnél. Egy fórum keretei között teljes körképet adni neked, hogy ismeretlen mennyiségű pénzből mit vegyél, az esélytelen sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!