Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Gyakorlatban hogyan működik a...

Gyakorlatban hogyan működik a fotó előhívás?

Figyelt kérdés
A fotópapír mennyire fényérzékeny? Vörösfényben biztonságosan használható? Csomagolva vannak fóliába, vagy kazettába? Milyen kémiával kell lekezelni a leképzés előtt és után? Könnyen beszerezhetőek ezek? Azért teszem fel ezeket a kérdéseket, mert mindenhol csak az elméletet tárgyalják. Én másra, máshogy szeretném használni a fotopapírt...

jún. 13. 09:08
 1/10 anonim ***** válasza:
84%

Ha a régi, hagyományos módszerre gondolsz, akkor leírom, hiszen magam is éveken át így készítettem a fényképeket.

Szükséged van sötét helyiségre, vörös fényforrésar, fényképnagyítóra, előhívó és rögzítő oldatra, exponáló órára, egy edényre (lehet pl. a fürdőkád is), vízzel töltve.

Gondolom, hogy a fényképszalag negatívja már megvan, elő van hívva.

Menet:

1. Behelyezed a negatív fényképszalagot a nagyítóba, és elsötétíted a helyiséget (pl. fürdőszoba),

2. Bekapcsolod a vörös fényforrást (igen, ez éghet nyugodtan, egész idő alatt),

2. Behúzod a fotonegatív szalagján az első képet, amiről pozitívot akarsz készíteni a fotopapírra,

3. A fotopapírt aláteszed a nagyítónak. Kapható volt erre megfelelő aljzat a leendő kép (fotopapír) méreteihez alakítható nagyságra,

4. Bekapcsolod az órát, ami megfelelő ideig megvilágítja a negatívval a fotopapírt.

5. A fotopapírt beteszed az előhívóba, hagyod, hogy a kép megfelelő tisztaságban előhívódjon, vízzel leöblíted és áthelyezed a rögzítőbe, ami kioldja az előhívó maradékát a papírból,

5. Következik a kép szárítása és kész vagy.

Természetes, hogy a képeket sorozatban megvilágíthatod a fotopapírra, nem kell várni, amíg az előző kép előjön, rögzítődik és megszárad.

Sok sikert!

jún. 13. 11:30
 2/10 A kérdező kommentje:
Mennyi ideig kell megvilágítani a fotopapírt (iso?)? Hol és hogyan lehet fotó papírt venni? Mennyibe kerül (kb? 1 darab pl: 1000 - 1000000 forint)?
jún. 13. 19:16
 3/10 A kérdező kommentje:
Továbba milyen kémia kell? Mennyi ideig kell mosni? Milyen gyakran kell a kémiát cserélni? Nem vagyok totál amatőr...nedves kollódiummal már fotóztam aluminíum lapokra, de az macerás és drága. Most ezzek kisérletezek...
jún. 13. 19:22
 4/10 anonim ***** válasza:
77%

Kb. 50-55 éve készítettem ilyen formán fényképeket, ezért sok mindent már nem tudok pontosan megválaszolni. A fényképpapír megvilágításához óra kellett. Úgy emlékszem, hogy a megvilágítás ideje függött az ISO számtól, ami a film dobozán volt feltüntetve. A fotopapírt különböző méretekben talán a papírüzletekben vettem meg, de az is lehet, hogy voltak külön fotoüzletek. Nem volt drága, de én évtizedk óta nem láttam fotopapírt árulni.

Az előhívó oldatban annyi ideig legyen a megvilágított papír, amíg úgy nem ítéled, hogy már jók a kontúrok (a vörös fény mellett ez jól látszik). Eléggé sötét a kép, de ninvcs "megégve", azaz túl sokáig az előhívó oldatban. Én csak fekete-fehér képeket készítettem, színeseket nem. Ez utóbbiakkal sokkal több a munka, már nem is emlékszem a munkamenetre, de tanulmányoztam. Más előhívó kellett hozzá. A rögzítő oldatban (fixír) egy megadott ideig kellett a papírnak lenni, de tovább is lehetett, akárcsak a fixírt kimosó vízben is (nálam erre szolgált a tisztára mosott fürdőkád). Most jut eszembe, hogy a tegnapi szövegemben tévesen írtam az 5. pontot. Helyesen: megvilágítás után a papírt előhívó oldatba tettem. Miután előhívódott, akkor nem öblítettem le, hanem egyenesen a rögzítő oldatba (fixír) tettem. A fixírt kristályos formában árulták amit vízben oldottunk fel a használati útmutató szerint.

Úgy hiszem mindent leírtam, amire még emlékszem, de ha van kérdésed, írd meg nyugodtan. Ha tudok - válaszolok.

jún. 14. 08:24
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Arra lennék kiváncsi még, hogy nagyjából mennyi ideig kell megvilágítani a papírt (10 - 100 másodperc, esetleg órák)?

És honnan tudom, hogy a használt kémiák cserések? Mennyit bírnak ki (kb. 10 - 50 fotó, esetleg több 100)? Utóbbi kérdéshez kiegészítés: ha pl. 13*18 centis papírt ennél kicsivel nagyob edényben akarunk előhívni, vagy érdemes nagyobb edényt használni és több folyadékot bekeverni?

jún. 15. 11:12
 6/10 anonim ***** válasza:
77%

Sajnos, a megvilágítás ideje már kiment a fejemből, de alighanem rajta volt a papír útmutatóján. Ne haragudj, de nem emlékszem, pedig de sokat csináltam...!

Úgy emlékszem, hogy sosem volt gondom azzal, hogy az előhívó vagy rögzítő oldat kimerült volna. Igaz, hogy egy alkalommal aligha csináltam több képet, mint 2 tekercs filmről (de nem minden felvételről csak egy pozitív képet, hanem többet is készítettem, sőt nagyítottam is.

Most idéződik fel az emlékezetemben, hogy mindkét oldatot 1-1 kb. 30x25 cm-es műanyag tepsiben használtam (direkt erre a célra szolgált és erre a célra árulták az üzletben). Ebbe a tepsibe több előhívandó papírt is lehetett tenni és figyeltem, mikor melyik jött már elő megfelelő fekete-szürke-fehér árnyalatban. A rögzítő oldatban sokáig benn lehetett és csak aztán helyeztem át a fürdőkád mosóvizébe. A fentiek alapján leírtak előhívásához és rögzítéséhez elég volt egy-egy zacskónyi szert feloldani az útmutató szerint.

Ha van még kérdésed, nyugodtan írj.

jún. 15. 21:26
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
Jól! Elég jól.
jún. 16. 18:43
 8/10 A kérdező kommentje:

Olvasgatok máshol is... Lehetséges, hogy egy lépést kihagytál? 3 kémiát említenek + a víz. Első a hívó (60-90s), második a hívás megszakítás (10-20s), harmadik pedig a rögzítés (90-270s). Utána van lemosva (2-4 perc). Esetleg a második elhagyható lenne?

Egy oldalon azt írták, hogy a papír átlagos ISO értéke az 5 körül van, máshol 80 at olvastam (nem éppen mindegy)...

Az lesz, hogy veszek több fajtát és kikisérletezem a módszert...

jún. 17. 20:17
 9/10 anonim ***** válasza:
Valami rémlik a 2. menetről is, de már nem emlékszem pontosan. Azt tudom hogy a rögzítőben jóval hosszabb ideig hagytam (helyesen vagy helytelenül, de a képeim jól sikerültek), mint 1,5-4,5 perc. A mosáshoz a 2-4 percet nagyon keveslem, hiszen a rögzítőt le kell most, sőt - ki kell áztatni a papírból. Én akár 1-2 órát is áztatgattam.
jún. 18. 08:45
 10/10 anonim ***** válasza:
Szia! Véletlenül ráakadtam az előhíváshoz szükséges órára. A pontos kezelésére már nem emlékszem. Budapesten lakom (Budán). Ha érdekel odadom ingyen.
jún. 24. 13:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!