Ha nem értesz a fényképezőgépekhez, elsődlegesen ajánlanám a Digitális fotózás műhelytitkai könyvet, amivel valamennyire képbe kerülhetsz. Persze, lövöldözni lehet, de attól a tankönyvi tudás, a mit-miért hiányozni fog.
Emellé esetleg egy használt kompakt fényképezőt, amivel tudsz gyakorolni, ráérzel az ízére. Nikon, Canon, Sony gépek jók, szerintem ezekkel nem lehet elvéteni. Ha már komolyabban gondolod a dolgot és jelentősebb összeget is rászánnál, akkor érdemes beruházni egy közép kategóriás gépre (profit csak akkor ha ebből akarsz jövedelmet szerezni, vagy ha nem tudod hová tenni a pénzed).
2023. aug. 15. 12:01
2/14 anonim válasza:
Attól függ, mennyi pénzed van. Határ a csillagos ég.
De egyébként kezdetnek egy okostelefon is teljesen jó. Komponálást, képkivágásokat azzal is meg lehet tanulni. Nem attól lesz jó egy fénykép, hogy nagyfelbontású.
2023. aug. 15. 12:20
3/14 anonim válasza:
Manapság ez már nem téma, ez a fényképezés. Ha tudsz pár lépést előre-hátra lépni, elég egy jobban fényképező telefon. Az meg van olcsóbbak és régebbiek között is, például a párom most csináltatott fotokönyvet, mibe kizárólag Iphon SE (a legrégebbi) által lőtt képeket rakott. Igaz, hogy a legnagyobb képek "csak" 21x21 cm-esek, én meg már 1985-ben is a lehetőséget meg kívántam tartani, hogy 1 m hosszabbik oldalú nagyításokra képes legyen a produktum. Így nekem kb 13 éve elsővonalbeli digitális tükörreflexes gépeim és elsővonalbeli objektívjeim vannak. Lóganajt sem ér, ha a fotókönyvet nézzük. :D 1 m oldalhosszúságú képet kettőt csináltattam a fenti 13 éves digitális korszak alatt. Telefon meg úgyis van nálad, és újabban divatos lett a nyafizás, hogy a fényképező felszerelés ráadásul még nehéz és nagy is - hát, ami félig igaz is.
2023. aug. 15. 12:22
4/14 anonim válasza:
"Nem attól lesz jó egy fénykép, hogy nagyfelbontású."
Ja, nem, csak éppen hihetetlenül sokat segít vágásban, zajcsökkentő algoritmus működésében, stb.
2023. aug. 15. 12:23
5/14 anonim válasza:
Jó lenne ha csak olyanok okoskodnának, akik értenek is hozzá....
Kérdező, az egyik legfontosabb dolgot hagytad ki. Mennyi pénzt szánsz rá?
2023. aug. 16. 08:56
6/14 anonim válasza:
"Manapság ez már nem téma, ez a fényképezés. Ha tudsz pár lépést előre-hátra lépni, elég egy jobban fényképező telefon." Igen, ballagj be egy múzeumba pl. ahol félhomály van, tegyél pár lépést előre-hátra és fényképezz, ja, mivel múzeumban vagy, felejts el a vakuzást! Hurrá, elkészültek a képek, nézd vissza a telefon csilli-villi hdr-es, mit tudom én milyen kijelzőjén és örülj, hogy milyen frankó képeket lőttél, most nézd meg ugyanazokat a képeket egy monitoron és fakadj sírva, hogy mennyire zajosak. Ilyen körülmények között még egy aps-c szenzor is elvérzik, ha nem elég fényerős az objektív, nem hogy egy telefon...
2023. aug. 16. 17:08
7/14 anonim válasza:
Igen, és a műholdakon is elvérzik a mobilteelfon, mikor az iráni atombombakészítésről kéne felvétel. És minden más speciális helyen is. Ahol né fényképezek, ott is, az átlagosan F2.0, 1/400, ISO 25600 paraméterekkel megy. És? Az átlag fényképező vágyó nem ilyen viszonyok között akar megtanulni fényképezni. Marha.
2023. aug. 16. 17:30
8/14 anonim válasza:
Az 1. válasszal nagyjából egyetértek, kivéve azt a javaslatot, hogy kompakt gépet ajánl. Ha tényleg szeretnél megtanulni fényképezni, van néhány technikai ismeret, amit kompakt gépen nem, vagy csak nagyon nehézkesen lehet gyakorolni. Azzal egyetértek, hogy érdemes kezdésnek használt gépet venni, de én mindenképpen tükörreflexeset vagy MILC-et ajánlanék. Önmagában a gép korától sem kell nagyon megijedni. Egy 10 év körüli tükörreflexes is lehet tökéletesen jó. Igazából amennyire elszálltak az árak néhány éve, új gépet nem is javasolnék. Nyilván a felbontás nem minden, de 16-18 megapixel alá azért nem célszerű menni. Javasolt márka Canon, Nikon, Sony, esetleg Panasonic, Olympos. Gyakori kérdés, hogy jó-e kezdőgépnek egy bridge kamera. Mivel tulajdonképpen az is egy kompakt gép, csak ráraktak egy jó nagy zoomot, a rövid válasz, nem.
2023. aug. 16. 17:42
9/14 anonim válasza:
Szerintem kezdd azzal, hogy veszel egy könyvet a fotózás alapjairól. Ha megismerted az alap fogalmakat, sokkal könnyebben kiigazodsz a gépek és azok tudása közt is, könnyebben megtalálod, hogy mire van szükséged, vagy legalább megérted, hogy ki mit miért tanácsol.
2023. aug. 16. 20:33
10/14 anonim válasza:
De még csak könyvet sem kell vennie, neten fent van minden.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!