Első gépnek kinéztem egy panasonic lumix gx880-ast. Leginkább makro fotókat készítek, de a csillagok fotózása is érdekel. Ez jó lehet a célnak, vagy hasonló árban mást ajánanátok?
macro fotózáshoz: macro objektív (vagy fordított objektív) + fény hozzá (led-es körvaku, sima vaku, terelőkkel stb., focus stacking)
csillagászathoz: követőállvány de min. egy Pentax váz manuális objektívvel + egy o-gps modullal, de az se baj ha követőállvány + átalakított géped van hozzá...
És ezek nélkül NEM lehet boldogulni
Ha 4/3 rendszerben gondolkodsz akkor minimum 40 mm-es gyújtótáv kell a makrózáshoz de inkább 60mm (tehát ekvivalensen számolva 80mm felett)
Olympus 60mm f2,8 macro javasolt vagy
ha olcsón akarod megúszni akkor Sigma 60mm f2,8 közgyűrűvel használtan mivel már nem gyártják
vagy makro tartományban a 7artisan 60mm-es manuális makro objektívnek is kiváló képe van.
Az a 12-32mm-es obi amit az általad említett géphez adnak, nem alkalmas makrofozózásra
#6 Igen, de ha pl. min. 30-40 képet akar összefűzni, akkor amíg azok elkészülnek addig a Föld nem áll meg forogni... Szóval megy arrébb szépen az ég, hozzá kell igazítani a tájat is, ami utómunka, és nem kevés.
Hiába a nagylátószögű objektív (pl. ekv. 24mm) , ha nem használhatod csak 20 másodpercig / kép. Ráadásul az ilyen mint Rokinon / Samyang és társai manuális objektívek a széleken más nyújtják a képet, magyarul a csillagok nem pontszerűek lesznek.
Bohóckodásra természetesen bármelyik gép alkalmas ami tud B záridőt... Tudom, tapasztalat. Alap gép és felszerelés nem igazán alkalmas bármiféle értelmes megnyilvánulásra e téren.
A gond az, hogy ez az elképzelés egy alap tükrös gép esetén is, minden nélkül:
De a valóság ez:
#7 vannak erre programok, pl Windowson a Sequator nagyon jó mechanika nélküli stackelésre, percek alatt megcsinálja, hogy beigazítja az eget, és az előteret, aztán neked már csak a konkrét utómunka marad.
Alap felszereléssel is lehet nagyon jó asztrotájképeket lőni, lásd alábbi képem ami egy 11 éves D5100-al készült egy alap nagylátóval. Itt is a fent említett Sequator-t használtam, és utána utómunkáztam.
Még az előtérre lehetett volna lőni, mert maradt egy kevés zaj, de az ég része a lényeg most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!