SD kártya hibásodás:Hogyan lehet a raw fájlokat helyreállítani?
Adott egy fontos családi rendezvény, ahol én készítettem képeket egy Nikon D750 vázzal. A fotózás vége felé feltűnt, hogy valami nem az igazi a géppel, belassult, nem reagált rögtön az utasításokra, nehezen jelenítette meg/törölte a képeket. Annak tudtam be, hogy nagyon meleg volt aznap, gondoltam hátha az befolyásolta a rendszer működését.
Most, mikor már néztem volna a képeket szelektálásra/szerkesztésre, azzal kellett szembesülnöm, hogy a 180 képből kb. csak a fele, amit meg lehet jeleníteni. A többire ha rámegyek, azt jelzi a laptop, hogy " A fájlformátum valószínűleg nem támogatott". Pedig mindet raw-ban készítettem, s az első felét mutatja is szépen. Amikor rámentem, hogy lássam a képek adatait, semmi exif nem található a "sérült" képeknél. Gondoltam visszarakom a fényképezőbe, de már ott sem jelenítette meg az említett képeket, csupán kis piros X-ek mutatkoztak mindenhol helyettük. Pánikomban elindítottam 1-2 data recovery programot, de eredménytelenül. (Annyit tudtam meg belőlük, hogy a sérült képek hex code-ja végig egy betű. Mintha semmi adat nem lenne bennük. Pedig méret alapján ugyanakkorák, mint a jók.)
Adapteres micro sd-t használtam, mert a többi kártyámnak lába kélt, ezért is nem volt biztonsági mentés másikra.
Totál Murphy az egész....eddig semmi baja nem volt a kártyának, most viszont már ha visszarakom a vázba, akkor az említett fotózás előtti képek közül sem jelenít meg sokat.
Minden hibával tisztában vagyok, amit ennél az esetnél elkövettem (az adapteres sd használattól a "velem nem történhet meg" hozzáállásig). Van valaki esetleg, aki találkozott már hasonló esettel és sikerült használható képet kinyernie a kártyáról vagy olyan, aki tudja, mi lehetne a megoldás?
Nincs mit visszaállítani, mert a kártyára íráskor sérültek meg.
Elég vacak érzés, én is tapasztaltam már meg sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!