Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogyan tudnák szemet fotózni?

Hogyan tudnák szemet fotózni?

Figyelt kérdés
Fényképezőgépem és objektívem van hozzá (manuális 1:1 + 6,5cm közgyürű) csak a világítással vannak gondjaim, (elemlámpával próbáltam, de látszik ahogy tükröződik, és a kontrasztot rontja nagyon) macro vakkun kívül van más megoldás?
2022. febr. 18. 17:30
1 2 3
 11/25 Mojjo ***** válasza:
92%
@10: De, az. Teljes értékű makro objrktív 1:1 leképzési aránnyal. Ahogy a kérdező már a kérdésben is leírta.
2022. febr. 18. 18:34
 12/25 anonim ***** válasza:
29%
f1.4 kb, ami jó lenne kb
2022. febr. 18. 18:37
 13/25 Mojjo ***** válasza:
100%
@12: Te miről beszélsz? Olvastad a kérdést?
2022. febr. 18. 18:38
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
ja azt hittem a fókusz se jó, oké akk rosszul tudtam sry
2022. febr. 18. 18:39
 15/25 Mojjo ***** válasza:

@14: És ha nem jó a fókusz, akkor f/1,4-es rekeszértéket javaslunk? Mivan? :D Te tényleg össze-vissza beszélsz...

(Azt meg ne is említsük, hogy az f/1,4 rekesz makróra, főleg olyanra, ahol még az 1:1 leképzésen is túlmegyünk, teljesen és totálisan alkalmatlan.)

2022. febr. 18. 18:45
 16/25 A kérdező kommentje:
Makróra 1.4 el nagyon kicsi lenne mélysségéleség, semmi értelme
2022. febr. 18. 18:53
 17/25 anonim ***** válasza:
40%
Úgy tudtam, hogy a nagyon közeli fotóknál minnél kisebb rekeszérték kell, de most elbizonytalanodtam,és nem fókuszt akartam írni, hanem mélység élességet.
2022. febr. 18. 18:56
 18/25 Mojjo ***** válasza:
@17: Rosszul tudtad. Minél kisebb a tárgytávolság, annál kisebb a mélységélesség. Azaz nagyon közeli fotóknál eleve nagyon (vagy szemléletesebben: NAGYON) kicsi a mélységélesség. Egy 1:1-es makrónál már brutálisan borzasztóan kicsi. Épp ezért, hogy ezt ellensúlyozzuk, és emberileg értékelhető mértékű rész legyen éles a képen, szűkítjük a rekeszt. A rekesz szűkítésével ugyanis növeljük a mélységélességet. Ha nyitod a rekeszt, azzal még tovább csökkented a mélységélességet. F/1,4-en kb használhatatlan lenne az egész. Ezért is van, hogy a makroobjektívek nem szoktak fényerősebbek lenni f/2,8-nál. Nem lenne értelme.
2022. febr. 18. 19:03
 19/25 anonim ***** válasza:
rendben kösz az infót és bocs a fals válaszomért.
2022. febr. 18. 19:07
 20/25 Mojjo ***** válasza:

@17: Én meg olvasni nem tudok.

Szóval, de jól tudtad.

"Úgy tudtam, hogy a nagyon közeli fotóknál minnél kisebb rekeszérték kell"

Igen. Viszont az 1,4 egy _nagy_ rekeszérték, amihez tág blendenyílás tartozik. A rekeszérték számai valójában egy tört nevezői, így minél nagyobb a szám, annál kisebb a tört értéke.

Amit te f1.4-nek hívsz, az valójában f/1,4 vagy f*1/1,4, ahol f az objektív gyújtótávolsága, az elvégzett művelettel kapott érték pedig a blende átmérője.

Az f*1/1,4 nagyobb, mint mindjuk az f*1/8. Szóval a nagyobb f melletti számom irányában lesz kisebb a rekeszérték.

Sorry.

2022. febr. 18. 19:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!