Kiegészítőt vennék a fényképezőgépemhez. Melyiket válasszam?
Panasonic Lumix FZ82 típusú fényképezőmhöz szeretnék venni két kiegészítőt. Mivel ez az első fényképezőgépem, nincs tapasztalatom, hogy melyik márka jobb vagy egy adott kiegészítő milyen márkájú/típusú gépekkel kompatibilis; az általam kinézett termékeknél meg vagy nem találtam kompatibilitási adatot, vagy nem vagyok benne biztos, hogy az én gépemmel az-e.
A lényeg, hogy egy lencsevédőt és egy árnyékolót (lens hood) szeretnék, de nem tudom, melyik lenne a legjobb.
Árnyékolók:
1. [link]
2. [link]
Lencsevédők:
1. [link]
2. [link]
3. [link]
4. [link]
Leginkább természet- és állatfotózásra használom a fényképezőt, ha ez segít dönteni.
Van még pár kérdésem: Az árnyékolóból jó ez a szilikonos, vagy inkább fix, műanyagot ajánlotok?
Esetleg tudnátok mondani prot és kontrát, hogy a linkelt termékek egyike miért jobb/rosszabb a másiknál?
Hasonló típusú fényképezőgéphez ti milyen kiegészítőt ajánlanátok még/mit használtok?
Érdemes-e ezen két kiegészítő bármelyikét használni? Mik a tapasztalatok?
Nem muszáj a linkelt termékekből választani, ha tudtok jobbat, nyugodtan ajánljatok.
Ez csak egy napellenző, ne gondold túl. Én egy ultrazoom gépre gumisat vennék, mert azoknak általában tudod változtatni a hosszát - ha túl hosszú, nagylátónál árnyékolhat, nagy telénél meg jól jön a plusz hossz. De tényleg nem érdemes túlgondolni.
Viszont azt ugye tudod, hogy utána már nem csavarsz a szűrőmenetbe lencsevédőt? :) Hisz a gumis napellenződ van ott. Amúgy is feleslegesnek tartom, ha csak nem kocsmába mész verekedni a géppel.
Igen, tudom, hogy a napellenzőre már nem megy semmi ;) De ha előbb rakom fel a szűrőt arra még rá tudnám tenni az ellenzőt, nem? Legalábbis a képeken úgy látom, hogy a szűrőben is van menet, de ebben nem vagyok biztos…
A napellenzőt elsősorban egyébként az objektív védelmére gondoltam venni, de persze a nemkívánt fények kitakarása sem utolsó szempont. Tudom ez kicsit soknak tűnhet, hogy védőszűrő+napellenző csak a főlencse védelme miatt, de jobb ötletnek tartom a bajt megelőzni, mint fizetni a javításért (tíz)ezreket.
Aztán lehet, hogy csak az egyiket veszem meg, az úgy olcsóbb is lenne. Ha így teszek, szerinted melyiket vegyem, mi éri meg jobban?
Vannak szűrők, amikre fel tudsz rakni szűrőt, mert van szűrőmenetük. De mondok még ennél is jobbat. Ha nem gumis napellenzőt veszel, hanem műanyag tulipánost, ilyet:
akkor azon is van szűrőmenet, amire rakhatsz szűrőket. Szóval van sok lehetőség, de kérdés, érdemes-e azokat kihasználni.
Ha csak védelemre kell a cucc, a tulipános is teljesen jó, sőt.
Ha meg nagyon szeretnél még valami szűrőt a frontlencséd elé, akkor gondolkozz olyasmin, ami hasznos is lehet. Polárszűrő, színszűrők, ND szűrők, akármi. Persze nem állandó használatra, hanem amikorra kell. Ne halmozz felesleges cuccokat.
Köszönöm, fontolóra veszem ezt a tulipánosat is!
A szűrőn meg én is gondolkodtam, hogy valóban jobb lenne olyat venni, ami tud is valami pluszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!