Granit 80-200 vélemény ? Tudom hogy régi , de jó?
Azt mondtam volna, hogy 10 ezer körül megéri.
Én kb 15 éve használok manuális lencséket digitális vázakon és hozzá vagyok szokva, de alapvetően nagyon mást nyújtanak és nagyon más velük fotózni, mint egy modern, mai objektívvel.
Az autofókusz hiánya eleve igencsak meghatározza az élményt. Ha törőék- és mikroprizmaraszter nélküli mattüvegen keresztül nézed a világot egy DSLR keresőjével a manuális lencsén keresztül, akkor azért igényel gyakorlatot - és gyakran türelmet - a manuális fókuszálás, és benne van a pakliban, hogy bizonyos témáknál és helyzetekben sok lesz az elrontott fókuszú kép. Egy keresőnagyító beszerzése esetleg megfontolandó.
Ha live view módot használsz, vagy főleg MILC-eknél a különböző manuálfókusz segédletekkek jobban áthidalható a helyzet, de türelem ott is kell bőven.
Aztán persze, ha nem pl.sportfotós vagy, hanem teszem azt, mondjuk épületeket akarsz fotózni, vagy tájfotózásra kell az objektív (igen, ez a gyújtótáv-átfogás arra IS tökéletes, akár APS-C-n is), akkor ez a hátrány nem fog igazán kijönni.
A fénymérés megint egy sarkos kérdés - a gépvázadtól és az objektív csatlakozásától függően érdemes utánanézned, hogyan lesz vagy épp nem lesz fénymérésed. (Mondjuk még ha sehogy nincs is fénymérésed és sehogy nem is látod előre, mi lesz a végeredmény, még akkor is áthidalható ez is a saccolás - próba - ellenőrzés - korrigálás módszerrel. Szintén megszokás, gyakorlat, türelem.)
Aztán ezeknek a lencséknek a bevonata még bőven nem olyan, mint a mai társaiké, figyelned kell, merről jön a fény, plusz napellenző használata hatványozottan fontos tud lenni.
Ezen kívül tipikus a lekerekítetlen 6 lamellás blende - ezen is olyan van. A bokehet ezt adott esetben meghatározza, nem ugyanazt kell várni tőle, mint egy csillió lekerekített lamellás blendétől. Bár sok esetben fantasztikus minőségű bokehet lehet ezekkel is elérni - ki kell tapasztalni, mikor és hogyan, meg persze hogyan ne.
Mindent összevetve, ha érdekel a manuális objektívek világa, vágj bele. Hogy ez a lencse milyen lesz? Fene tudja, de optikailag annyira szinte biztosan nem lesz rossz, hogy 12500 forintot ne érjen meg (na meg az átalakító árát, ha még nincs). Kis szerencsével optikailag ennél jóval-jóval többet is érhet, nagyságrendileg többet. De ezeknél a régi objektíveknél ezt nehéz megmondani előre. Bizonyos - főleg fix - manuális objektívek legendásan jók persze, de egy átlag tucatzoom manuálisnál, főleg viszonylag ismeretlennél előre nehéz nyilatkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!