Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Miért lett nagy zoomal minden...

Miért lett nagy zoomal minden képem "szellemképes"?

Figyelt kérdés

Mikor először próbáltam, nem volt ilyen baj... de most kb. minden kép hibás lett, pedig még két kézzel is fogtam, hogy atombiztos legyen!

[link]

[link]

[link]

[link]

az "apperture"-t nem engedte lejjebb venni. Csináltam egy "normál", nem zoom-os képet nemrég, szobámról, az tökéletes lett.

Én értem, hogy minél nagyobb a zoom annál jobban érzékenyebb a bemozdulásra... de mondom, két hete ilyen gond nem volt, most meg direkt ülve, két kézzel támasztottam meg a készüléket, és ilyen képeket csinált... amúgy van videó is, szintén tökig zoom-olva, ott sem szellemképes! Tehát nem a gép hibásodott meg...

2021. szept. 23. 22:44
 1/6 anonim ***** válasza:
Ugye nem ablakon keresztül fényképeztél?
2021. szept. 23. 23:05
 2/6 A kérdező kommentje:
nem :)
2021. szept. 23. 23:15
 3/6 anonim ***** válasza:
Próbáld ki, hogy a képstabilizátort kikapcsolod. Lehet, hogy az működik rosszul.
2021. szept. 24. 09:30
 4/6 anonim ***** válasza:

Az első kép jóval rövidebb fókusztávval készült, azonos záridővel.

A második kép szimplán bemozdult. Értem én, próbáltad stabilan tartani, csak épp nem sikerült. Exponáláskor eleve bemozdul a kép, nagyobb fókusztáv esetén ez jobban kijön. És az olcsóbb gépeknél/obiknál eleve nem fix a fényereje sem, hosszabb fókuszállásnál magasabb a legalacsonyabb f érték.

Próbáld állványról és távkioldóval/késleltetéssel, máris nem lesz szellemképes.

2021. szept. 24. 11:03
 5/6 A kérdező kommentje:
ok, végülis megjavult, a tárcsát kellett eltekerni... "intelligens" módba
2021. szept. 24. 20:07
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem, nem javult meg. Ezek technikai hibás képek, nem tartottad be a reciprokszabályt.

[link]

Itt látni, hogy a záridő 1/320 másodperc, a fókusztávod viszont (amit nézni kell: FocalLengthIn35mmFormat!!) 574 mm.

Ez 1.5x hosszabb mint amit ez a záridő enged, be fog mozdulni a kép. Legalább az 1:1 arány tartani kell, de inkább legalább 1/3 fényértékkel rövidebb záridőt alkalmazni adott gyújtótávolsághoz.

A te használt gyújtótávolságodhoz az 1/600 lett volna ideális. Az baromi rövid, nagy ISO vagy erős fényviszonyok kellenek. Vagy egy jó stabilizátor BEKAPCSOLVA. :)

2021. szept. 28. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!