18-200mm vagy 50-250mm?

Figyelt kérdés
18-200mm f/3.5-6.3-as objektívet használok. Nem rég kezdtem el ismerkedni a fényképezéssel, és ilyen objektívet vásároltam a gépemhez. Nézegettem pár videót, amiben 50-250mm f/4.5-6.3-as objektívet használtak, és szépen rá tudott zoomolni a témára. Amatőrként azt tudom, hogy amit használok az 11x optikai nagyításra képes, még a másik 5. Elvesztem a mm-ben.Ha jól értelmezem a dolgokat, akkor az objektív hiába csak 5x zoommal rendelkezik mégis közelebb hozza a dolgokat? Köszönöm szépen a válaszokat.
2021. aug. 15. 17:17
 1/4 anonim ***** válasza:
Minnél nagyobb a gyújtótáv (mm-ben megadott szám) annál inkább teleobjektív, közelebb hozza a témát. Abba gondolj bele, hogy amivel a nagyon komoly sport, természet,repülő és egyéb fotósok használnak 800mm fix obikat, azokba nincs is zoom, mégis messze hord. Én biztosan nem vennék 50-250mm f/4.5-6.3 lencsét. Milyen márka? f/6.3 250mm-nél szerintem nagyon gyatra. Mondjuk én 200mm f/2.8-at használok, de te tudod.
2021. aug. 15. 17:58
 2/4 A kérdező kommentje:
Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 objektívről írtam. Nekem Sony fényképezőgépem van, csak Nikonról néztem videót az említett objektívvel, és nagyon szépen közelre hozta a dolgokat. Köszönöm az infót, akkor lényegében annyira nem fontos, hogy hányszoros zoommal rendelkezik az objektív, a gyújtótávolság a fontos, hogy minél nagyobb legyen. Sajnos elég drága mulatság az objektív, így egy darabig marad a 18-200mm-es. Idővel veszek komolyabbat.
2021. aug. 15. 18:21
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem tudom a te Sony-d milyen, de ha az full frame-es, akkor lehet, hogy azért tűnt olyan nagyon szupernek a 250mm, ugyanis a Nikon DX az aps-c. Ott pedig van egy 1,5-es szorzó az effektív gyújtótávban. A 200 és a 250 között akkora különbség amúgy nincs, valószínűleg ha élőben összehasonlítanád a kettőt, nem lepődnél ennyire meg.

Amúgy minél nagyobb az átfogása egy objektívnek, annál nehezebb jó képminőséget és nagy blendét csinálni, ezért nincsenek nagy átfogású fényerős zoomok. Ha objektívet akarsz majd venni, akkor szerintem nézd meg, hogy milyen gyújtótávon (hány mm-en) használod a mostanit, és a gyakran használt tartományt fedd le több fix-szel és/vagy zoommal.

(És igen, jól látod, a fényképezésben a váz maga általában a kisebb kiadás, az objektívpark és egyéb kiegészítők többszörösébe kerülnek.)

2021. aug. 16. 13:59
 4/4 A kérdező kommentje:
Aps-c Sonym van. Most egy 18-200mm F/3.5-6.3-as obit használok. Ez jó közelre is, és aránylag jól közel hozza a dolgokat. Egyenlőre megteszi. Eddig kitobival használtam, ami 16-50mm. Tervben van egy 85mm F/1.8-as obi. Többi meg majd idővel kiderül, hogy mi lenne számomra a legmegfelelőbb.
2021. aug. 16. 20:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!