Zajosabb, fakóbbak a színek vagy nem annyira élénkek? Ilyenekre gondolsz?
Elég érdekes kérdést tettél fel. Most én nem tudom, hogy te miből állapitod meg, hogy melyik analóg melyik digitális. Nekem kéne kérdeznem tőled.
2021. aug. 12. 21:17
2/9 A kérdező kommentje:
Ezért kérdeztem, más látja-e, észreveszi-e és ha igen miért. De ezek szerint csak nem olyan jellegzetesek?
2021. aug. 12. 21:44
3/9 anonim válasza:
Egy amatőr, digitális géppel készült képet meg lehet különböztetni a filmes fényképezővel készült képtől. De egy profi digitális fényképezővel készültet, már nem hiszem hogy meg tudnál különböztetni egy hagyományos géppel készülttől. Amiket úgy 1 millió ft-tól lehet kapni , akár 10 millióig. Meg ha neten nézed a kisfilmes géppel készült képet, azt be is kell szkennelni. Talán az is meglátszódhat.
2021. aug. 12. 21:46
4/9 anonim válasza:
A két fentebbi fotó közül az alsó készült hagyományos géppel. ( Szerintem)
2021. aug. 12. 21:48
5/9 A kérdező kommentje:
#4 oda van írva hogy Praktica géppel készült kép az első kettő, a harmadik a digitális...
#3 tudnál ilyen példát mutatni?
2021. aug. 13. 06:10
6/9 Morzsi007 válasza:
Amit megosztottál analóg kép már digitlális formában van. Az hogy kicsit melegebb a színe meg nem olyan szaturált, ebből következhetsz, hogy analóg géppel készült, de ilyen beállítást, utólagos szerkesztéssel akár egy telefonnal is lehet csinálni és akkor már nehezebb megkülönböztetni.
2021. aug. 13. 08:21
7/9 A kérdező kommentje:
#6 igazad lehet, megnéztem egy weboldalt, ahol volt összehasonlítás kodak portrára fotózok és digitális kép között.
A legnagyobb különbségek a színhőmérsékletből, a dinamikatartományból (a filmes javára) és a - mint említetted - szaturációból adódik.
Szerintem egy filmes kép sokkal élethűbben adja vissza a valóságban is látottakat, mint egy digitális. Sokszor mondjuk hogy a digitális "nem adja vissza" amit látunk élőben. Na ezért akkor, persze, ha raw-ban fotózunk akkor utómunkával, filmes hatásokkal lehet játszani, de nem tudom érezhető lesz-e rajta, eltűnik vagy mosódik a határ a digitális és a filmes hatás között.
2021. aug. 13. 09:05
8/9 Morzsi007 válasza:
Sokszor a mobilok vagy nem nagyon drága digitális gépek képei kicsit túlszaturáltak, ezzel “szebbnek” tűnhet a kép, jobban meghülyítik a felhasználót, milyen jó képet is készít. Valakinek tetszik valakinek nem annyira, mert messzebb áll a valóságtól, én mindig egy kicsit visszaveszek az értékekből, ezzel jobban hasonlít egy DSLR képhez a mobillal készült fotó.
2021. aug. 13. 09:22
9/9 anonim válasza:
Nem tudom, ti mit néztek, de ez a filmes korszakban is ízlés, azaz filmtípus kérdése volt. Például a Kodak Gold színvilága a "kissé már parkinsonos vagyok, és megrezzent a kezem a szaturáció csúszkán pozitív irányba" hangulatú. Voltak ellenkező hangulatú filmek, az Agfa adott szép pasztell színeket, meg a Fuji (de nem a Superia, az még sehol sem volt). Ez a Superia az a 99-es évtized végének és a 2000-es évtized elejének a filmje. Előtte is volt élet a bolygón. :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!