Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Miért csinálja ezt a fényképez...

Miért csinálja ezt a fényképezőgép?

Figyelt kérdés

Van egy Fuji MILC fényképezőgépem. Egy X-t100. ÉSzrevettem, hogy sokszor nem lesz jó az elkészült képen az expozíciós. Legtöbbször kiég, mintha nem is azok a beállítások lennének, amiket én használni szeretnék.

Kiderült, hogy tényleg így van. Ha úgy állítom be, hogy JPEG-be és RAW-ba is fotózzon, akkor elég nagy különbség van a két kép között. Elvégeztem egy kísérletet, ugyanarról, ugyanazokkal a beállításokkal csináltam két képet, egyszer csak JPEG-be, egyszer meg RAW+JPEG-be és azt tapasztaltam, hogy, ha csak JPEG-be fotózok, akkor is expozíció kompenzációt és lencsekorrekciót alkalmaz a JPEG-re. Ez úgy 50-50%-ban javít és ront a képen, de mindenképpen szeretném ezt kikapcsolni valahogy, mert nem mindig fotózok RAW-ba, mivel kezdő vagyok és nem minden képet szerkesztem meg és nem szeretném, hogy sok helyet foglaljon, meg amúgy is szeretném én irányítani a gépet. Elnézést, ha hosszú lett és köszönöm a válaszokat előre is! :)

2021. júl. 31. 11:43
 1/10 A kérdező kommentje:

"Legtöbbször kiég, mintha nem is azok a beállítások lennének, amiket én használni szeretnék.

Kiderült, hogy tényleg így van." Kicsit hülyén fogalmaztam. Szóval a beállítások úgy vannak, de expozicókorrekciót alkalmaz, legtöbbször akkor, amikor a téma sötét, de az ég világos, és ilyenkor alulexponálom a témát, hogy ne égjen ki az ég.

2021. júl. 31. 11:45
 2/10 anonim ***** válasza:
Elég rejtélyes, miröl is írsz. De olyan, mintha a fénymérésed lenne spotba téve. Vagy középre súlyozottat, vagy a matrixot allítsd be és nézd meg, változik-e valami!
2021. júl. 31. 13:23
 3/10 anonim ***** válasza:
És mi az a lencsekorrekció? Vagyis milyen problémát okoz?
2021. júl. 31. 13:24
 4/10 A kérdező kommentje:
A lencse torzítását okozza. Lehet, hogy rakok fel képet, hogy jobban lássátok miről van szó. Lehet, hogy hülyén fogalmazok. Mindjárt töltök fel képet.
2021. júl. 31. 13:32
 5/10 anonim ***** válasza:
Ott valami nagy gond lehet.
2021. júl. 31. 13:36
 6/10 A kérdező kommentje:
Már hülyeséget beszélek. 4/5-ös kommentem úgy hülység ahogy van, annyira izgulok, hogy már megfogalmazni sem tudom, amit akarok. A lencsekorrekció alatt azt értettem, hogy olyan mintha jpg-n a lencse torzítását akarná korrigálni. De egyszerűen nem tudom megmutatni, mert amikor a RAF fájlt jpg-be mentem ott is megcsinálja. Csináltam képernyőképet, arról hogy mit látok a képernyőn a képnézegetőben. Elküldtem a 3/5-nek, aki ezt írta "És mi az a lencsekorrekció? Vagyis milyen problémát okoz?" üzenetben.
2021. júl. 31. 14:12
 7/10 anonim ***** válasza:
Ne használj expo korrekciót és kapcsold ki a lencse torzítását csökkentő funkciót. Egyébként meg rakj fel egy képet, mert tényleg rejtély, hogy mi a problémád. A leírás alapján azt csinálja a váz, amit csinálnia kell.
2021. júl. 31. 22:43
 8/10 anonim ***** válasza:

A RAW és JPG kép soha nem képes egyforma lenni. Pont az a RAW-ban fotózás lényege, hogy az érzékelő információit nyersen, feldolgozatlanul menti el és aztán utólag neked kell ezeket feldolgozni a saját ízlésed szerint. A RAW képek mindig fakóbbak, laposabbak a JPG képeknél.

A JPG nem csak tömörített, hanem mindig feldolgozott kép. Valamilyen mértékű kontrasztot, élesítést, szaturációt, egyebeket korrigál rajta a gép. Hogy a JPG kép feldolgozása milyen mértékű, azt általában a menüben tudod beállítani. Ha automata módban használod, akkor valószínűleg a gép maga dönti el ezeket a beállításokat és ilyenkor nem is enged beleszólást. Manuális és félautomata módokban általában több beállítási lehetősége van a felhasználónak, mint automata módokban.

Érdemes megnézni a gép kézikönyve mit ír a JPG feldolgozás beállításairól. Valószínűleg átsiklottál valami felett - ha egyáltalán elolvastad a kézikönyvet, amit a legtöbben nem szoktak, aztán csodálkoznak, hogy nem értik, hogyan működik a gépük.

Ha így sem megy, akkor érdemes lehet megkérni a márkaszervizt, vagy márkaboltot, hogy segítsenek a beállítások tisztázásában.

2021. aug. 1. 11:18
 9/10 A kérdező kommentje:
"A RAW és JPG kép soha nem képes egyforma lenni." Igen tudom, nem is várok mást, de itt néha óriási a különbség. Teljesen automata módban használom általában. Való igaz, hogy nem néztem meg a kézikönyvet, mert egy darab magyar szó sem volt benne, én meg nem nagyon értek más nyelvet. Németet tanultam, angol ragadt rám, de ez arra nem elegendő. Bár most, hogy megemlítetted azért belenézek hátha valamit megértek.
2021. aug. 1. 12:40
 10/10 anonim ***** válasza:
Esetleg szerezd be a magyar nyelvűt. Magyarországon kötelező adni a géphez, ha külföldön vetted, akkor meg valószínűleg meg tudod vásárolni…
2021. aug. 1. 23:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!