Miért csinálja ezt a fényképezőgép?
Van egy Fuji MILC fényképezőgépem. Egy X-t100. ÉSzrevettem, hogy sokszor nem lesz jó az elkészült képen az expozíciós. Legtöbbször kiég, mintha nem is azok a beállítások lennének, amiket én használni szeretnék.
Kiderült, hogy tényleg így van. Ha úgy állítom be, hogy JPEG-be és RAW-ba is fotózzon, akkor elég nagy különbség van a két kép között. Elvégeztem egy kísérletet, ugyanarról, ugyanazokkal a beállításokkal csináltam két képet, egyszer csak JPEG-be, egyszer meg RAW+JPEG-be és azt tapasztaltam, hogy, ha csak JPEG-be fotózok, akkor is expozíció kompenzációt és lencsekorrekciót alkalmaz a JPEG-re. Ez úgy 50-50%-ban javít és ront a képen, de mindenképpen szeretném ezt kikapcsolni valahogy, mert nem mindig fotózok RAW-ba, mivel kezdő vagyok és nem minden képet szerkesztem meg és nem szeretném, hogy sok helyet foglaljon, meg amúgy is szeretném én irányítani a gépet. Elnézést, ha hosszú lett és köszönöm a válaszokat előre is! :)
"Legtöbbször kiég, mintha nem is azok a beállítások lennének, amiket én használni szeretnék.
Kiderült, hogy tényleg így van." Kicsit hülyén fogalmaztam. Szóval a beállítások úgy vannak, de expozicókorrekciót alkalmaz, legtöbbször akkor, amikor a téma sötét, de az ég világos, és ilyenkor alulexponálom a témát, hogy ne égjen ki az ég.
A RAW és JPG kép soha nem képes egyforma lenni. Pont az a RAW-ban fotózás lényege, hogy az érzékelő információit nyersen, feldolgozatlanul menti el és aztán utólag neked kell ezeket feldolgozni a saját ízlésed szerint. A RAW képek mindig fakóbbak, laposabbak a JPG képeknél.
A JPG nem csak tömörített, hanem mindig feldolgozott kép. Valamilyen mértékű kontrasztot, élesítést, szaturációt, egyebeket korrigál rajta a gép. Hogy a JPG kép feldolgozása milyen mértékű, azt általában a menüben tudod beállítani. Ha automata módban használod, akkor valószínűleg a gép maga dönti el ezeket a beállításokat és ilyenkor nem is enged beleszólást. Manuális és félautomata módokban általában több beállítási lehetősége van a felhasználónak, mint automata módokban.
Érdemes megnézni a gép kézikönyve mit ír a JPG feldolgozás beállításairól. Valószínűleg átsiklottál valami felett - ha egyáltalán elolvastad a kézikönyvet, amit a legtöbben nem szoktak, aztán csodálkoznak, hogy nem értik, hogyan működik a gépük.
Ha így sem megy, akkor érdemes lehet megkérni a márkaszervizt, vagy márkaboltot, hogy segítsenek a beállítások tisztázásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!