A drágáb fényképezőgépekben a módválasztótárcsán lévő személyre szabható beállítás milyen szituációban használható? Egyedül a műtermi fotózásnál tudom elképzelni, ahol a fények állandóak, de máshol nem nagyon tudom elképzelni.
Miért? Azok is teljesen szabadon konfigurálhatóak.
Nekem pl. a rekeszelőválasztás - amit általában használok - úgy van beállítva, hogy minimum 1/125-öt használjon (általában 24-70 van fent, APS-C vázon) záridőnek, és ne menjen ISO 800 fölé, mert ott már zavaró tud lenni a képzaj. Ez az általános.
Viszont vannak olyan szituációk, pl. fényszegény környezet, mikor engedném 3200-ig az ISO-t, meg hagyom akár 1/80-ig a záridőt, mert végülis van stabilizátor az obiban. Ehhez nekem menüben át kéne állítgatnom mindent, majd mikor ismét kilépek a napfényre, megint mindent visszaállítani. Szerinted az esetek hány százalékában felejtek el valamit? Csak átcsapom a C1-be, amikor belépek a sötétbe, mikor visszalépek a fényre, vissza AV-be. Nem kell menüt bogarászni.
Aztán ha felteszem a teleobjektívet, ott az 1/125 kevés. Főleg ha gyors mozgást fotózok. Áttolom C2-re, ahol a minimum záridő 1/500, az ISO-t pedig engedem 800-ig. Nem kell semmit állítgatnom a menüben, mindig tudom, hogy milyen beállításokat fogok kapni, ha odébb pöckölöm a tárcsát.
Csak az igényeid szabnak határt ennek a funkciónak.
Persze ha nincsenek igényeid...
Néhány példa:
Gyorsan mozgó állatok fotózása
Gyenge fényviszonyok
asztro-fotózás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!