Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » A drágáb fényképezőgépekben a...

A drágáb fényképezőgépekben a módválasztótárcsán lévő személyre szabható beállítás milyen szituációban használható? Egyedül a műtermi fotózásnál tudom elképzelni, ahol a fények állandóak, de máshol nem nagyon tudom elképzelni.

Figyelt kérdés
2021. márc. 9. 14:40
 1/5 anonim ***** válasza:
95%

Miért? Azok is teljesen szabadon konfigurálhatóak.

Nekem pl. a rekeszelőválasztás - amit általában használok - úgy van beállítva, hogy minimum 1/125-öt használjon (általában 24-70 van fent, APS-C vázon) záridőnek, és ne menjen ISO 800 fölé, mert ott már zavaró tud lenni a képzaj. Ez az általános.

Viszont vannak olyan szituációk, pl. fényszegény környezet, mikor engedném 3200-ig az ISO-t, meg hagyom akár 1/80-ig a záridőt, mert végülis van stabilizátor az obiban. Ehhez nekem menüben át kéne állítgatnom mindent, majd mikor ismét kilépek a napfényre, megint mindent visszaállítani. Szerinted az esetek hány százalékában felejtek el valamit? Csak átcsapom a C1-be, amikor belépek a sötétbe, mikor visszalépek a fényre, vissza AV-be. Nem kell menüt bogarászni.

Aztán ha felteszem a teleobjektívet, ott az 1/125 kevés. Főleg ha gyors mozgást fotózok. Áttolom C2-re, ahol a minimum záridő 1/500, az ISO-t pedig engedem 800-ig. Nem kell semmit állítgatnom a menüben, mindig tudom, hogy milyen beállításokat fogok kapni, ha odébb pöckölöm a tárcsát.

2021. márc. 9. 14:59
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Drágabb fényképezőgépeknél? Nekem volt Panasonic TZ70-em, ami egy kompakt gép, azon is volt 2 custom mód a tárcsán. Nagyon hasznos volt túrázásnál, mert olyan beállításokat tudtam rá menteni, és gyorsan elővenni, amivel egy pillanat alatt átváltottam telefotózáshoz jól használható módra, és lefotózni mondjuk egy rókát vagy egy őzet.
2021. márc. 9. 16:21
 3/5 anonim ***** válasza:

Csak az igényeid szabnak határt ennek a funkciónak.

Persze ha nincsenek igényeid...

Néhány példa:

Gyorsan mozgó állatok fotózása

Gyenge fényviszonyok

asztro-fotózás

2021. márc. 9. 19:46
 4/5 anonim ***** válasza:
Ez így van. Ha több jellegzetes fotós szituációval találkozik a fotós felváltva és rendszeresen, akkor jólesik használni.
2021. márc. 10. 08:01
 5/5 anonim ***** válasza:
A korábbiakhoz egy újabb: pl. állványnál is jól jön a manuális beállítás, amikor az automata úgy állítaná be a záridőt, hogy ne mozduljon be kézben, de mivel állányon van, hosszabb záridőt is beállíthatsz.
2021. márc. 10. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!