A Panasonic Lumix DC-FZ82 kamerával van lehetőségem a lent leírt képet elkészíteni?

Figyelt kérdés

Próbálkoztam már az éjszakai égbolt fotózásával, de sosem sikerült. Akárhogy állítottam a fényképezőgépet, akkor is maximum azt tudtam elérni, hogy pár fényesebb csillag látszódjon a képen, utómunkánál pedig esetleg egy pár csillagot tudok előhozni.

Ezzel a típusú fényképezőgéppel lehet a fent leírt képeknél jobb eredményt elérni? Ha igen, hogyan?

2020. aug. 22. 12:51
 1/8 anonim ***** válasza:

1. Elolvasod a használati utasítást, megismered a géped képességeit, korlátait.

2. Elolvasol néhány gyorstalpalót éjszakai fotózásról, gúgli a barátod, van bőven magyarul is.

3. Összeveted az olvasottakat: mire van szükséged, mit tud a géped. Ha a két halmaz metszi egymást, meg is vagy. Ha nem, akkor bizony ezzel a géppel felejtős.

3+1. Jól sejtem, hogy van valami "Artistic Nightscape" vagy hasonló funkciója? Azzal is túl sötét?

2020. aug. 22. 13:38
 2/8 anonim ***** válasza:

Körömpiszoknyi szenzor + "bulb" záridő és távkioldó hiánya + az objektívek rajza romlik a végleteken. Ezzel a kombóval nem túl jók az esélyeid.

Az artistic nightscape funkcióval 1 perces expót lehet kifacsarni a gépből, az vagy elég vagy nem.

2020. aug. 22. 13:47
 3/8 anonim ***** válasza:
58%

Beteszed full manual üzemmódba s állványra.

Az élességet manualban belövöd.

A rekeszt F8 körül jó lesz.

A záridő 30 másodperc vagy hosszabb, ha tudja.

Az iso érték 100-on aránylag jó képet ad, de ha a záridőt nem tudod kitolni, akkor növelni kell iso400---800..., hogy világosabb legyen a kép bár zajosabb is lesz.

2020. aug. 22. 13:51
 4/8 anonim ***** válasza:

ez nem az a gép amivel érdemi asztrofotókat lehetne készíteni.

ahhoz kicsit más technika kell

ha olyant akarsz amin a csillagokt nem húznak csíkot akkor még plusz mechanikát is kell hozzá szerezni.

2020. aug. 22. 15:25
 5/8 anonim ***** válasza:

Korábban a Panasonic gépek egyik konstrukciós hibája volt, hogy kevés fénynél nagyon zajos képet produkáltak. (Nem tudom, azóta javítottak-e ezen.) Pl. a Canon vagy Nikon gépek jóval elterjedtebbek asztrofotós körökben.

De ezzel sem lehetetlen. Az ISO értéket állítsd alacsonyra, a záridőt növeld, lehetőleg követő mechanikával, és minél messzebb menj a várostól, ahol jó sötét az égbolt.

Ez a cikk nem pont erre vonatkozik, de van benne pár hasznos infó.

[link]

2020. aug. 22. 20:51
 6/8 A kérdező kommentje:

Sok helyen olvastam, hogy az "Artistic Nightscape" funkcióval lehet éjszakai fotókat készíteni, de maximum 1 másodperces záridőt tudott a gép. Kezdtem feladni, mikor egy videó alatt megláttam egy hozzászólást, ami választ adott a problémámra. Tulajdonképp pár beállítás volt az egész, és megoldódott a problémám. Azonnal kimentem kipróbálni, és ezerszer szebb fotókat készítettem, melyeken sokkal több információ látszik. Bár nem a legjobb, de nem is várható el ettől a fényképezőgéptől.

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!

(A beállítások az alábbiak voltak, hátha szüksége lesz valakinek rá:

A menüben a beállításoknál az egyedi elemnél az első oldalon csendes üzemmódra kell váltani. Ezután a "felvétel" fülre kell átmenni, és ott az ötödik oldalon a "MSHTR" beállítást kell kiválasztani.)

2020. aug. 22. 21:35
 7/8 anonim ***** válasza:

fogggggalmam sincs mi az az "MSHTR" de ha nemed bejön, hát használd! :D

ne aggódj, nem tudod elcseszni a gépet, úgyhogy állítgass mindent, záridőt, rekeszt, stb. és majd kitapasztalod mi a jó.

2020. aug. 22. 21:38
 8/8 anonim ***** válasza:

"a "MSHTR" beállítást kell kiválasztani"

-> "mechanikus zár használata"

[link]

Én is csak most kerestem rá. Kis leírás, akit érdekel:

[link]

2020. aug. 23. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!