Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi lehet a baj a Nikon gépemmel?

Mi lehet a baj a Nikon gépemmel?

Figyelt kérdés

Nikon df gépet használok Nikorr objektivvel. 2 problemam is van:

1. A objektiv teljes zoomon (85mm) is vignettál.

2. Ez a probléma az LCD kijelzöre vonatkozik. Még exponálás előtt, amikor komponálom a képet nem az jelenik meg a képernyőn (nem olyan fények), mint ami at exponáláskor elkészül.

Én csak egy kezdő vagyok, de már olvasgattam könyveket és úgy gondolom, mintkét jelenség nem normális ráadásul zavaró.

Tudnátok segíteni, hogy mi miért van és mit lehet tenni?

Köszönöm előre is a normális válaszokat!

2020. máj. 16. 13:18
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

* Manuálban fotózol, RAW-ban?

* Nincs beállítva valamilyen vignettáló effekt? - Az előnézeti képre hatással vannak a beállítások, de amikor megnyitod gépen a raw fájlt, akkor nem fogod látni.

* Esetleg egy mintakép?

2020. máj. 16. 16:31
 2/10 anonim ***** válasza:
78%

1. az obi a rossz valszeg... új? használt?

2. a legjobb kijelzőn sem pontosan az jelenik meg amit igazából a szemed lát. ezt meg kell szokni és bele kell kalkulálni fotózáskor.

2020. máj. 16. 16:40
 3/10 A kérdező kommentje:

leginkább záridő előválasztással, de mindegyik programot szoktam próbálgatni.

Legutolsó fotózáskor már pont jpg + raw, előtte csak jpg.

Tudtommal nem állítottam a vignettáláson, de majd mindjárt belemászok a menüjébe.

A gép is használt és az obi is. Családon belül adták tovább nekem.

A kijelzővel kapcsolatban az zavar, hogy mondjuk ott még szép világosnak tűnik a kép, utána meg exponál egy túl sötétet. Tudom, ez nem túl szakmaian van megfogalmazva, elnézést, ennyire értek hozzá. (Alulexponál ?)

2020. máj. 17. 08:46
 4/10 A kérdező kommentje:
2020. máj. 17. 08:59
 5/10 A kérdező kommentje:
azt veszem észre, hogy a jpg-nél nem látszik annyira a vignettálás (jpg-t töltöttem fel), mint a raw fájlon.
2020. máj. 17. 09:00
 6/10 A kérdező kommentje:
vignettálás vezérlése "magas"-ra van állítva
2020. máj. 17. 09:09
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

"vignettálás vezérlése "magas"-ra van állítva"

Há' nézd meg mit csinál alacsonyon.

Figyelj, az a minimum, hogy ha már szerzel egy ilyen eszközt, elolvasod a használati utasítását meg hozzátanulsz egy picit. [link]

A képeidnek is jót tenne. "10/1000s ƒ/4.5 ISO3200" egyszerűen röhejesek ezek az exif adatok. Ugyanezt a képet rövidebb záridővel is el tudod érni, alacsonyabb ISO-val, azzal az aprócska különbséggel, hogy az alacsony ISO miatt kevésbé lesz zajos a kép.

Ez a kép azért alexpós, mert a macsek mögül jön a fény, ami bezavar a választott fénymérési módnál. Na kezdjük az alapoknál: a fénymérő középszürkére (ha pontosak szeretnénk lenni, 18%-os szürkére) tárgyra számolja a helyes expozíciót. Egy gép több fénymérési módot is tud, általában:

- mátrix / multi segment (teljes érzékelő)

- középre súlyozott (az érzékelő közepét veszi figyelembe)

- spot (egyetlen érzékelővel mér)

Ezt a képeden az exif adatonál / több / Metering mode címszó alatt találod meg. Tehát azt jelenti, hogy az a teljes érzékelőn mér fényt, átlagot számol és az alapján ajánl neked beállításokat, ami szerinte helyes. A macsek mögül jövő fény bezavar, azok a részek túl fényesek és kompenzálni fogja, hogy kijöjjön az átlag középszürkéje. Ha ragaszkodsz a bármilyen automata / előválasztás módhoz, ez esetben a spot fénymérést érdemes választani. Vagy expozíció kompenzációt állítani.

Ha nem ragaszkodsz az automata használathoz, akkor áttérni manuális használatra és enyhén túlexpózni. Manuális módhoz általában jár egy skála is, amit a kijelzőn is és a keresőbe belenézve is látni, ami mutatja, hogy a gép szerint számolt "helyes" expóhoz képest hol áll az, amit állítasz.

Ha kaptál állványt a géphez, érdemes rátenni a gépet és ezeket a beállításokat végignézni.

- iso - blende - záridő hármashoz egy több tárgyból álló kompozíció ajánlott, a tárgyak legyenek eltérő messzeségben a kamerától

- fénymérési módokat próbálgatni sötét, világos és átlagos tárgy: fekete, fehér és kockás ing, mindegyiket végiglőni minden beállítással.

- zoomot / különböző gyújtótávolságokat próbálgatni akár az utcára is ki lehet menni - nem csak azt nézed, hogy milyen közel van a tárgy, amit fotózol, hanem hogy mennyit látsz a környezetéből a képen

- vignettálást értelemszerűen világos háttérnél tesztelsz

stb.

2020. máj. 17. 10:13
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a képen teljesen korrekt a vignettálás mértéke. Nem mondom, hogy nem lehetne jobb, de nem tűnik hibának.

JPEG-ben azért nem látszódik annyira a vignettálás, mert mint írod be van állítva, hogy javítson rajta a váz (vignettálás vezérlés). RAW képekre ezek a beállítások nem érvényesülnek, ott azért látszódik jobban. Esetleg meg lehetne próbálni, hogy mit csinál "alacsony" álláson.

Ha van Lightroomod vagy Camera RAW programod, akkor az egy kattintással kiszedi a vignettálást. Ha nem dolgozod fel a képeket utólag, akkor sajnos meg kell barátkozni a váz adta lehetőségekkel.

"A kijelzővel kapcsolatban az zavar, hogy mondjuk ott még szép világosnak tűnik a kép, utána meg exponál egy túl sötétet. Tudom, ez nem túl szakmaian van megfogalmazva, elnézést, ennyire értek hozzá. (Alulexponál ?)"

A váz kijelzőjében ne bízz, az megtéveszt. Az kis túlzással csak arra jó, hogy a bebukott és kiégett területeket ellenőrizd rajta.

Ha egy alexpós képet megjelenítesz egy monitoron és csutkára tekered rajta a fényerőt, akkor gyakorlatilag ugyanezt fogod tapasztalni, hogy megszűnik alexposnak látszani és fordítva. Ezért is fontos, hogy a monitor kalibrálva legyen, amin visszanézed a képeket, mert a helytelen beállítás megtéveszthet.

2020. máj. 17. 15:45
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindkettőtöknek a részletes és segítőkész válaszokat!

@S. Nikolas Nick

Örülök, hogy szakértő szemmel mégsincs gond a géppel, hogy elfogadható a vignettálás mértéke. Nem tudtam, hogy raw-ban másképp jeleníti meg a képet, azt hittem, csak több lehetőséget rejt az utómunkára.

A Lightroom le van töltve és épp legútóbb azért kezdtem raw-ban kattintgatni néhányat, hogy egy kicsit megnézzem azt a programot, mert még sosem használtam. Meg fogom nézni a vignettálás kiszedését, köszi a tippet!

Értem, én azt gondoltam, hogy a kijelző megmutatja, hogy fog sikerülni a kép, nyilván nem csak képkivágásra gondolok. Akkor érdemesebb keresőbe nézve fotózni, ha jól értem.

Most beállítottam, hogy a montior fényereje 0-án legyen (-5 és +5 között lehetett tekerni), eddig +3-on volt.

Eszembe sem jutott a vignettálás vezérlését alacsonyra állítani, úgy gondoltam, akkor jobb érzékelhető a jelenség. A beállítást most elvégeztem és holnap nappali fényviszonyok között majd tesztelgetem is.

2020. máj. 18. 19:49
 10/10 A kérdező kommentje:

@anonim

köszi a linket a használtai utasítással. Főleg, hogy eddig csak angolul volt meg. Ha nem is teljesen végig, de elég részletesen, közben tesztelgetve, már kiolvastam. Utána meg még két könyvet. Látod, nem volt elég :)

Én nem emlékszem, hogy 1/1000-rel fotóztam volna, 100 körüli rémlett és megnéztem ennek a képnek az exif adatait és nálam 1/100-at ír. A többit jól írod. Nos az ISO automatikusra van állítva, úgy hogy max 3200 lehet, ezt az egyik könyvben ajánlották, ezért állítottam be így. Úgy tudtam, hogy ennek a gépnek jó az ISO tűrése. De úgy tűnik, akkor ezt nem jól tettem, ezért most kikapcsoltam. De örülök a kritikának, mert bőven van mit tanulni.

Értem, ha automatában fotózok akkor spot-ra állítsam a fény mérést, és ha manualban, akkor melyik ajánlott?

Vázam nincs, amilyen bénácska vagyok még teljesen feleslegesnek tartottam.

De nagyon jó tippeket adtál a gyakorlásra, próbálgatásra, ezeket kézből is ki tudom próbálni, úgy gondolom!

2020. máj. 18. 20:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!