Milyen fényképezőgépet ajánlotok 100 ezer alatt?
Kezdő fotós vagyok, eddig telefonnal bohóckodtam, de lassan ideje lenne befektetni valami belépő kategóriás cuccba.
A fő vonal a fotózás, sokat utazgatok jó lenne ezeket most már elfogadható minőségben megörökíteni.
Az sem árt ha tud 1080p-s videót 30 FPS-el.
Néztem ezt Canon EOS 4000D-t de nem tudom, hogy egy legolcsóbb tükörreflexes mennyivel jobb mint egy hasonló árú bridge.
egyelőre úgysem lehet még utazni. használd ki az időt és olvass utána a főbb műszaki paraméterek hatásainak, meg a fotózás alapjainak! önmagában attól nem lesznek jobbak a képeid, hogy más géppel készítesz ugyanolyan képeket, mint eddig.
az igazán komoly minőségi javulást (már a meglevő telefonoddal is) az eredményezi, ha megtanulsz fényképezni - és ha megtanultad az összefüggéseket, fizikai, kompozíciós, világítási alapokat, akkor jobban el tudod azt is dönteni hogy milyen gépre is van szükséged a céljaid eléréséhez.
ismerd meg, hogy működnek a fényképezőgépek, mitől mire számíthatsz, melyik műszaki paraméter mit és hogyan befolyásol. különösen ilyen szűkös anyagi kerettel mindenképp kompromisszumot kell majd kötnöd és nem árt, ha tudod is, hogy mit nyersz/veszítesz vele. na meg ha értesz is annyira a fotózás alapjaihoz, hogy képes legyél a hiányosságokat kompenzálni, vagy legalább ismerd annyira őket, hogy csak olyasmire és úgy akard használni a géped, amire alkalmas is.
a többit első-második elég jól leírta. egyébként amíg nincs semmilyen fényképezőgépes, sőt tudatosabb fotózási tapasztalatod, tudásod, addig teljesen mindegy milyen gépet veszel, mert az újdonság varázsa és a komolyabb minőség miatt egy darabig mindenképp többet fog nyújtai az új gép. amikor a tudásod és a tapasztalataid elkzezdenek gyarapodni, akkor fogod majd elkezdeni kevésnek érezni azt a gépet is - de hogy miben és hogyan érzed majd kevésnek, az csak azután derül ki, hogy kialakulnak az igényeid. ezért is tud sokat segíteni, ha már a telefonnal is elkezdesz bohóckodás helyett tudatosan fényképezni...
Használtat javaslom én is.
optikai stabilizálás jól fog jönni.
Szerintem ha a videó is fontos, akkor ne tükörreflexest vegyél, hanem MILC-et vagy legalább 1" szenzorméretű kompaktot, esetleg bridge-et.
Mondjuk jó bridge-et nem fogsz annyiért kapni, mint amennyibe a 4000D kerül. A legtöbb bridge-be beleraktak egy nagyon kicsi szenzort, egy nagy zoomos, de béna objektívet, így ugyan nagyon messzire el tudsz fotózni, de a képminőség nem lesz jó. A modern telefonokkal jobb lesz a képminőség, igaz azokon meg zoom nincs.
A legolcsóbb bridge, amiről van értelme beszélni a Panasonic FZ300 (vagy az elődje, az FZ200). Igaz, annak is kicsi a szenzora, de legalabb jó az objektívja. Más 1/2.3"-as szenzorú gépet szóba sem érdemes hozni, a Nikon P sorozatú távcsöveit sem. Az 1"-os szenzorú bridge-eket már érdemes nézegetni (pl. Panasonic FZ1000, de akkor már mélyebben bele kell nyúlnod a pénztárcádba.
Kompakt vonalon szerintem a Sony RX100 I ami jó ár-érték arányú újonnan (100 ezer körül szokott lenni akcióban). 1"-os szenzor, legnagyobb látószögön fényerős (f/1.8) objektív. Hátránya, hogy nagyon nagy fényben nem az igazi, mivel legrövidebb zárideje 1/2000, illetve nincs elektronikus keresője, csak az LCD-vel lehet fotózni, ami nagy fénynél nehezebben látható.
MILC vonalom meg a kis méretük és bő objektív kínálatuk miatt az Olympus és a Panasonic micro four third gépeit tudom ajánlani, kisebb ugyan a szenzoruk az APS-C méretűeknél (mint az általad említett 4000D), ugyanakkor alsó kategóriában sem szúrják ki a szemedet elavult szenzorral, és funkciókban is elég jó ár-érték arányúak ezek a gépek.
Ha ragaszkodsz az újhoz, és a 100 ezerhez, akkor nagyjából csak ez az egy jöhet szóba a Canon 4000D-n kívül:
Ha nem szigorúan(102 ezer és 110 ezer), akkor ezek is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!