Ilyenkor mi van?

Figyelt kérdés
Instagrammon sokszor megjelölök olyan oldalakat, amik azért vannak, hogy repostolják a képeit másoknak, így például jóval több emberhez juthat el egy bizonyos kép. Ez tök jó, ez kölcsönösen jó mindenkinek. Az oldalnak lesz új contentje amit kitehet, az én képem többen látják. Viszont, mi van akkor, ha egy vállalkozás vagy étterem osztja meg a képem és reklámozza magát vele? Ez oké volt, elég sok követőjük van, gondoltam ez is hasznos lehet. Viszont! Egy másik hasonló ugyanonnan fotózott képemet, egy újabb repost oldal megosztotta aminek van 270ezer követője. Először ennek is nagyon örültem. Amíg nem olvastam el a baromi hosszú leírást a poszt alatt, ahol az előbb említett éttermet reklámozták. Az említett hely pedig feltételezem fizet ennek az oldalnak, hogy reklámozza őket. Az én képemmel. Szóval ilyenkor mivan? Hagyjam a francba pitiánerség az egész, és azért mégiscsak egy elég nagy közönséget fog elérni a képem legalább? Vagy szedessem le velük? Vagy amit feltöltenek facebookra vagy instagramra azt bárki leszedheti, hogy használják?
2020. ápr. 14. 11:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha feltöltöd, ki kell kötnöd, hogy a képed, vagy annak bármely részletét csak az előzetes írásbeli engedélyeddel használhatják. Vagy ennek enyhébb változata, amikor használhatják a képet, de fel kell tüntetni a jogtulajdonost. Talán a leginkább életképes megoldás, ha megkeresed az említett cégeket, elmondod, hogy látod, tetszenek nekik a képeid, és tudnátok-e ebből olyan üzletet létrehozni, ami mindkettőtök számára megéri.
2020. ápr. 14. 12:04
 2/6 A kérdező kommentje:

A helyzet az, hogy ez az étterem, ha megnézzük az instagram oldalukat, csupa ilyen repostokból áll, szóval nem csak velem történik ez igazából. Nem tudom, hogy másokkal mi a helyzet, feltételezem velük sincsenek üzleti kapcsolatban.

Szóval nem tudom vannak erre jogszabályok? Tényleg kint kell lennie, hogy engedély nélkül nem lehet felhasználni a képeket vagy hasonló? Ideje utánanéznem azt hiszem. Köszi amúgy, jó ötlet. Egyébként most a harmadik félnek írtam, megkérdeztem milyen kapcsolatban vannak az étteremmel. Meglátjuk válaszolnak - e

2020. ápr. 14. 12:10
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem is először vedd fel a kapcsolatot az étteremmel. Ha nem sikerül megegyezni/levetetni a képet, akkor írsz az Instagram supportnak és elmagyarázod, mi a helyzet.
2020. ápr. 14. 12:11
 4/6 anonim ***** válasza:

lásd:

[link]

2020. ápr. 14. 12:12
 5/6 A kérdező kommentje:
Rendben. Köszi a segítséget.
2020. ápr. 14. 12:21
 6/6 A kérdező kommentje:
Írtam annak az oldalnak, amelyik megosztotta a képet és ezzel együtt reklámozta a bisztrót. Először megkérdeztem, hogy az étterem fizet e azért, hogy a reklám kint legyen ezen az oldalon. Erre nem reagáltak, úgyhogy megkértem őket, távolítsák el a poszt alól a reklámot. Erre törölték az egész posztot. Legalábbis ezt írták, mivel letiltottak nem látom. Ezzel nincsen problémám, joguk van törölni természetesen meg letiltani, csak akkor szerintem volt egy megállapodás az étterem és az oldal között, hogy az oldal reklámozza a helyet.
2020. ápr. 14. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!