Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Ki jártas a fényképezőgépek...

Ki jártas a fényképezőgépek formátumában? Tudnátok segíteni abban hogy

Figyelt kérdés

Tudnátok segíteni abban hogy milyen jellegű külömbséggel bír a Canon által fejlesztett Camera Raw 2-es illetve Camera Raw 3-as verziója? Egy teljesen újra tervezet képfeldolgozási folyamat mint a HEIF képformátum? (amit már ha minden igaz az 1D mk5 tán már támogat is)

Természetesen biztosan tudja mindenki aki a digitális technológiában jártas hogy ami nem analóg nyers jel az a "Nyers" (RAW) esetében is tömörített maximum veszteség mentesen. Mert látom hogy a a pixelek ugyan úgy tartalmaznak külön értékeket így csak az érdekel hogy van-e valakinek a két képformátum (CR2 és CR3) között tapasztalható különbség a méretén kívül? Észre lehet-e venni bármit egy fotográfusnak a technológiai változtatásokból? Köszönöm a szakmai válaszokat ezzel kapcsolatban.

#Cr3 #fomátum
2020. márc. 11. 11:57
 1/5 A kérdező kommentje:
Utolsó mondatot azét teszem hozzá mert alapvetően úgy is látszódik a válaszában ha nem fogott még csak DSLR/MILC gépet a kezébe csak okoskodik. Az elnevezés esetében meg van Camera Raw illetve Canon Raw elnevezés is. Elképzelhető hogy az utóbbi a hivatalos és ők is 2-es és 3-as verzióról beszélnek mielőtt valaki beszol.
2020. márc. 11. 12:02
 2/5 anonim ***** válasza:
75%

Elég zavaros a dolog én anno próbáltam utána olvasni, de nem nagyon lettem okosabb.

Elvileg a CR3 talán több fokozatban állítható RAW formátum, ami lehet lossless, meg lehet compressed is ami compressed, de mégsem, mert ki tudod bontani a szerkesztésnél (vagy valami hasonló) és kisebb fájlméretet biztosít. Én mondjuk nem látom értelmét, és nem is nagyon értem, hogy mi a jó a CR3-ban.

2020. márc. 11. 12:20
 3/5 anonim ***** válasza:
75%

"Elvileg a CR3 talán több fokozatban állítható RAW formátum, ami lehet lossless, meg lehet compressed is ami compressed"

Hol állítható? Mert a gép, mondjuk az 1DX Mk3 kezelési utasításában csak RAW és CRAW van, a DPP-ben meg semmi.

2020. márc. 11. 20:51
 4/5 anonim ***** válasza:
75%
Ezért írtam hogy elvileg. Olvastam mar róla ezt is azt is. Lehet hogy nem minden fényképezőgép képes a formátum tömörítésére. Mondom nekem sem tiszta hogy mi is az igazság. Dpreview oldalon olvastam róla sokat forumokat de tényleg egy normális leírás nincs a formatumrol
2020. márc. 11. 20:56
 5/5 anonim ***** válasza:
75%

CR2 fájlformátum esetén a hagyományos raw kép veszteségmentesen van tömörítve, ill. ezen kívül választható az m-raw és s-raw formátum, ami csökkentett pixelszámot eredményez, továbbra is veszteségmentesen tömörítve.

A CR3 fájlformátumban bejött egy VÁLASZTHATÓ plusz formátum, a c-raw, ez megőrzi az eredeti pixelszámot, viszont veszteséges tömörítési algoritmust használ. A hagyományos, veszteségmentesen tömörített raw megmaradt választható opciónak.

Teszteket olvasgatva úgy tűnik, főleg a sötét részek zajosodásában van látható különbség. Alulexponált majd több fényértékkel felhúzott sötét részeken látható a jpg-hez hasonló pixel-csoportosulás, ami problémát okozhat a zajcsökkentő algoritmusoknak.

2020. márc. 11. 23:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!