Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Valami baj van az objektívvel?

Valami baj van az objektívvel?

Figyelt kérdés
Leszögezném, hogy nem vagyok egy nagy fotózseni (különösen nem ha filmes gépekről van szó), ezért is teszem fel a kérdést. Adott egy kb 40 éves RICOH KR-5 fényképezőgép egy sima 52mm-es, f2.2-es objektívvel. Gyönyörű állapotban van, végig a tasakjában volt. Viszont egy valamit nem értek. Hiába tekerem a rekeszállító gyűrűt, bár a fényérték jelző mutatja a változást, de a rekesz nem zárul be ténylegesen, és a "nézőkén" keresztül nézve sem látni változást a képen. Miért van ez? Vagy alapból hülye vagyok és valamit nem tudok?

2019. nov. 2. 16:18
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ezt a gépet nem ismerem, de ebben a korszakban már gyakori volt, hogy a rekesz csak az exponál ugrik be. Nincs valahol egy pöcök, fül, kis gomb amit el lehet mozdítani, megnyomni ami beugrasztja a rekeszt?
2019. nov. 2. 16:23
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Biztosan, itt van a beugrasztó kar:

[link]

Hogy felszerelt állapotban lehet-e beugrasztani, az valahogy nem derül ki.

2019. nov. 2. 16:49
 3/5 A kérdező kommentje:
Nem találtam még ilyen kapcsolót viszont tényleg úgy kéne működnie ahogy írtad mert a csatlakozónál van egy kis pöcök ami elvileg mozgatná a rekeszt a kellő pillanatban. Ez a kis pöcök működik is viszont nem mozgatja rekeszt. Viszont én kézzel tudom mozgatni a rekeszt, noha nem a gyűrűn hanem "belülről". Ez utóbbi kapcsán még annyi, hogy arra jöttem rá, hogy a gyűrűvel ki tudom nyitni a rekeszt de bezárni már nem, azt csak "belülről"
2019. nov. 2. 17:00
 4/5 A kérdező kommentje:
Igen, az enyém is pont ilyen mint a legutolsó kommentelőnél
2019. nov. 2. 17:02
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha működésre bírható a gép, akkor roppant egyszerű a dolog, B-re állítod, betekered a rekeszválasztót 16-ra, és megnyomod a gombócot, nyomva tartva látszik az objektíven elölről, hogy beszűkült a rekesz.

Több objektíven volt olyan kapcsoló, hogy M/A, az csinálta ezt a munkarekeszes fényképezési lehetőséget.

2019. nov. 2. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!