Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » A képarány változtatása...

A képarány változtatása befolyásolhatja a jpg tömörítését?

Figyelt kérdés

Szóval azt tudtam eddig is nálam hozzáértőbbektől, hogy a m4/3 szenzorhoz a 4:3-os képarány az optimális, mert ez fedi le a szenzor teljes felületét. Mégis, a 16:9-es képarány szerintem nem kéne ennyire erősen tömörítse a jpg-t.

Itt van u.azon cicás naptárról 2 képrészlet összevetés gyanánt ugyanazon fényekkel és beállításokkal, AF-fel, AWB-vel, azonos időben, csak a képarány van másra állítva:

[link]

Az exif-adatokon is látható fent, hogy 99%-ban egyeznek a beállítások, sőt, a kevésbé zajos jobb oldali kép ISO1600-on készült, a bal ISO800-zal. Mégis csak a jobb oldalinak van rendes minősége. Lumix GX80 + 25mm f1.7. 8 megapixeles JPG, legkisebb mértékű tömörítés. Mitől lehet ez? A G6-osomnál nem volt ilyen anomália, évekig gond nélkül fotóztam vele 16:9-ben.

2019. okt. 31. 14:48
 1/4 anonim ***** válasza:
Érdemes lenne feltenned a két képet, ne csak ezt a vacak képernyőmentést.
2019. okt. 31. 19:04
 2/4 A kérdező kommentje:

Szia

Ez volna a 16:9-es:

[link]

Ez meg a 4:3-as:

[link]

Még viszonylag friss a gép, ma egy eseményt fotóztam vele raw + jpg-ben. Mind a kb. 200 jpg ezt a telefon-minőséget adja vissza, szerencsére a rawokkal még fogok tudni mit kezdeni.

2019. okt. 31. 23:01
 3/4 anonim ***** válasza:
A 16:9-es bemozdult, életlen. Nem ez a gond?
2019. nov. 1. 07:30
 4/4 A kérdező kommentje:

Eleinte én is azt hittem a képeimre, hogy bemozdultak, vagy nem jó helyen volt a fókusz, de nem, az összes említett kép így néz ki. És csak a 16:9-es JPG ilyen, ugyanezen képeknél RAW-ban minden úgy néz ki, ahogy az elvárható. A linkelt 16:9-es kép RAW-ja nem életlen.

Közben nem biztos, de úgy néz ki, 99%, hogy megtaláltam a megoldást. Előző nap bekapcsoltam az "intelligens felbontás" opciót, amiről nem voltam biztos, hogy micsoda, de örültem az új feature-nek, és a f.gép menüje is nagyon ajánlotta, hogy ettől jobbak/élesebbek lesznek a képeim. Ezt most kikapcsoltam, és az első pár tesztkép alapján úgy tűnik, helyreállt a rend (*kopp-kopp*). Nagyon úgy néz ki, h a Panasonic esetében minden olyan funkciót, ami "intelligenssel" kezdődik, nagy ívben kerülni kell.

2019. nov. 1. 09:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!