Van olyan vaku aminek lehet állítani a megvilágítási idejét?
Figyelt kérdés
Fel van ez tüntetve a leírásban?2019. szept. 22. 21:46
1/9 Imaginaerum válasza:
Szia!
Igen, szükség is van rá, mivel így szabályozható a világosság. Manuális vakuk esetében mindenképp neked kell beállítani az optimális szintet, a TTL vakuk pedig képesek erre maguktól is. Általában nem konkrét időben adják meg a fokozatokat, hanem a max. fényességhez viszonyítva: 1/1, 1/2, 1/64, stb. A leghosszabb idő (tehát az 1/1) a legtöbb esetben 1/200 s, de ez eltérő lehet.
2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2019. szept. 23. 09:46
3/9 anonim válasza:
Ahol konkrétan idő léptékben lehetett állítani én még csak studió vakunál láttam. A többi esetben "megérzés" valamennyire függ a beállítástól (ld. előző válasz), de én még nem láttam erre egzakt táblázatot.
4/9 A kérdező kommentje:
arra kéne hogy elektronikus záras expozíció idejére világítsa meg a témát.
Mert ha rövid a villanás ideje akkor állítólag csak a redőnyzárral van szinkronban elektronikus zárral egyenetlen lesz a megvilágítás
2019. szept. 23. 13:51
5/9 anonim válasza:
Ha a géphez ajánlott vakut veszel általában jó az eredmény.
6/9 anonim válasza:
Az én modern gépem el sem villantja a vakut elektronikus módban, valószínűleg azért, mert nagyságrendekkel hosszabb az expozíció, mint bármely vaku ellobbanási ideje. Emiatt termékfotózáshoz egyre gyakrabban használok kompakt fénycsöves, állandófényű lámpákat. Azt ugyan nem írtad, hogy rendszervaku, vagy stúdió vakuról van-e szó, de előbbinél szinte biztosan nem lesz megoldás,mert iszonyú rövid idő alatt lobbannak el.
7/9 anonim válasza:
Vagy azért mert a vaku elektronika annyit késik, hogy már régen befejezte az expot mire a vaku elvillan. Jó pár éve egy "buta" nem TTL vakunál mértem 8-10msec késést a vakunál (azaz a kontaktus zárása után ennyi idővel villant a cső). A (10msec 1/100 sec, a 8msec 1/125), és csak ekkor villan el a cső. Ha ennél rövidebb záridőt használsz már régen befejezte a gép az expot a vaku meg csak akkor villan el. A régi filmes gépeknél ezért javasolták vakuzáskor az 1/60 záridőt mert akkor volt ideje a vakunak elvillania.
8/9 anonim válasza:
Na jó, de hát ez csak egy irányba működik, a vakunak van egy alap világítási ideje, ebbe bont bele az elektronika, ha kevesebb megvilágítás kell, így lesz rövidebb az idő. Ebből kifolyólag ez össze is van kötve, tehát nem tud az átlag-vakus-átlag-felhasználó teljes megvilágítást rövid idő alatt kinyomatni. Ez ugye ott is látszik, hogy High-Speed Sync-nél is egyre kisebb a beszórt tér.
9/9 anonim válasza:
Emlékeim szerint nem véletlenül hívták a vakuszinkront a régi gépeknél szinkronnak, az ezt a késést figyelembe vette (ezért volt két állás, hogy magnéziumos vaku meg "örökvaku").
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!