Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » USB - töltő 12 / 9 / 5 V-on is?

USB - töltő 12 / 9 / 5 V-on is?

Figyelt kérdés

A linken szereplő típusnál hogy kell értelmezni, hogy tud kiadni 12 és 9 V-ot is, színnel jelölik a különbséget, és a többi 3 ha jól értem, a szokásos 5 V-ot adja.

az oké, h végül is megoldható elektronikailag, na de ezt úgy kell értelmezni, hogy csakis kizárólag 12 ill. 9 V -ot ad ki, vagy jó a 12 V-ra kélpes aljzat is 5 V-ra, szóval lefelé kompatibilis az USB-s eszközökkel?

leírás:

Specifications:

Input: DC 12-32V 7A Max

Output 1 (QC 3.0 Red Port): 5V/3.5A, 9V/1.8A, 12V/1.6A (Max Adaptive)

Output 2/3/4 (Blue Port): 5V/3.5A

link:

[link]

2019. júl. 19. 21:29
 1/9 anonim ***** válasza:
Alapból 5V van rajta, ha a beledugott kütyü támogatja a gyorstöltést, akkor megemeli a feszültséget.
2019. júl. 19. 21:50
 2/9 anonim ***** válasza:
Bolondbiztosnak kell lennie, ez úgy van kitalálva, különben bárki mellédughatná.
2019. júl. 19. 22:30
 3/9 anonim ***** válasza:

Ez a lényeg: "QC 3.0"

A többit kitalálták és megoldották helyetted, nem kell foglalkoznod vele.

[link]

2019. júl. 20. 06:39
 4/9 A kérdező kommentje:

KÖSZI, DE nem tiszta a dolog nekem.

ez az USB-aljzat alapvetően csak tápforrás, de a töltő elektronika a készülékben van, nem ebben. vagy tévedek?

azaz ha pl multiméterrel rámérek, melyik aljzaton tudok 12 vagy 9 V-ot mérni és melyeken 5-öt?

és azért lenne gyakorlati szempontból érdekes, mert ha már adott egy USB, és az tudna 12V-ot, van olyan elektronikai eszköz, aminek 12 V táp kell, de nem töltésre, pl. legyen az egy keverő, és mivel pl nekem is van olyan kábelem, aminek az egyik vége USB, a másik pedig a szabvány 5,5*2,1 DC dugó, így nagyon is érdekelne, hogy pl tudom-e üzemeltetni mondjuk a keverőt az USB-aljzatról.

vagy ez csakis kifejezetten okos ezsközök töltésére van, és azt felejtsem el h innen 12 V tápot veszek?

sajnos a rá írt ábrákból, értékekből se derül ez ki egyértelműen ...

[link]

[link]

2019. júl. 20. 10:03
 5/9 anonim ***** válasza:

Mint írtam, a töltő alapból 5V-ot ad, aztán ha a rádugott kütyütől (pl. telefon) kap egy jelet, akkor emeli a feszültséget 9, illetve 12 voltra.

Alapból azért ad 5 V-ot, mert nem tudni, hogy mit fogsz rádugni és ha valami egyszerűbb cuccot dugsz rá, azt megsütné a magasabb fesz.

Tehát ha egy "buta" eszközt dugsz rá, akkor egyszerű 5 V-os adapterként működik, ha egy QC 3.0 "okos" eszközt, akkor kommunikálnak egymással és ilyenkor állítgatja a feszültséget.

Biztos valahogy meg lehet hekkelni, hogy építesz valami áramkört, ami azt hazudja a töltőnek, hogy emelheti a feszültséget, és közben valami mást hajtasz meg róla. De szerintem 100x egyszerűbb besétálni egy boltba és venni egy 12 V-os dugasztápot 1-2 ezer Ft-ért, ami erre való.

2019. júl. 20. 10:35
 6/9 A kérdező kommentje:
értem, köszi. akkor hiába rendeltem :)
2019. júl. 20. 20:38
 7/9 anonim ***** válasza:

Aliexpressen láttam olyan tesztermodulokat, ami képes aktiválni az emelt feszültséget, de talán egyszerűbb egy ilyet rendelni:

[link]

Ennek az az érdekessége, hogy van rajta egy USB-kimenet is, de az is szabályozható, tetszés szerint, illetve ugyanaz, mint a csavaros kimenet.

Bemenetre lehet kötni egy laptop vagy monitortápot.

Jó kis modul egyébként, gyakorlatilag labortápként használható, barkácscélokra.

Áram és feszültségkorlát egyaránt állítható.

2019. júl. 20. 23:22
 8/9 A kérdező kommentje:

igen, ilyenem van, csak elgondolkodtam h ez nem csak step down? szal képes magasabb feszt is kiadni, mint amennyit betáplálunk? mert csökkenteni oké, az nem kérdés, van is ilyenek ahol 12 V-ról 8,4 V-ra hazsnáljuk kamerához. de ha 5 V betáppal is képes 12 V-ot kiadni, akkor főnyeremény.

egyébként eddig az 5V-ból 12 V igényre ilyet használtam, jó kis találmány, ha csak 200-300-400 mAh-re van szükség, de pl ledlámpa üzemeltetéséhez összekötöttem párhuzamosan 3-at, és így csak langyosodik, és működik (12V / 11 W) :

[link]

2019. júl. 21. 12:05
 9/9 anonim ***** válasza:

Amit én linkeltem (#7), az természetesen step down, de kapható sokféle DC-konverter.

Mindamellett a step up hátránya az esetleg túl nagy bemeneti áram, ezért is jobb lehetőleg kerülni, mert a nagy áramok mindig nagyobb veszteségekkel, melegedéssel járnak együtt.

2019. júl. 22. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!