Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan tudnék egy sima egyszer...

Hogyan tudnék egy sima egyszerű 220v-os e27-es led izzót powerbankról működtetni?

Figyelt kérdés
Van egy csomó e27-es és e14-es foglalatú led izzóm itthon. Ezeket szeretném felhasználni túrázáshoz. Powerbankról szeretném működtetni. Van foglalat és usb csatlakozó is. Viszont nincs hozzá átalakítóm. Milyet vegyek? Mi a neve? hol lehet ilyet venni? Mi kell hozzá?

2019. júl. 13. 07:19
 1/4 anonim ***** válasza:

Powerbankrol 220-as izzot sehogyan sem fogsz uzemeltetni. Letezik ugyan 5V DC -> 220V AC step-up konverter, de ugye legalabb ugyanannyi teljesitmenyenek kene lennie a power bank-nek, mint az izzo (es akkor a vesztesegekkel nem szamoltunk).

Egy LED-es izzo kb. 5-8W korul fogyaszt, plusz a konverter, plusz a powerbank-ben levo konverter (mert a cellak 3.7V-ot adnak le, amit ugye 5V-ra fel kell emelni). A power bank amugy max. 10W-ot (5V * 2A) szokott tudni leadni, azt se vegtelen sokaig.

Vegyel szepen 5V-rol uzemeltetheto LED szalagokat.

2019. júl. 13. 08:24
 2/4 anonim ***** válasza:
2019. júl. 13. 15:15
 3/4 A kérdező kommentje:
Ezeket néztem én is. De van itthon egy csomó led izzó és azokat szerettem volna felhasználni. Az előző lakó itt hagyta őket egy zsákban. Egy részét kipróbáltam és működnek, de annyi van belőle, hogy életem végéig se fogy el pedig még csak 20 múltam
2019. júl. 18. 08:57
 4/4 anonim ***** válasza:

Attól még ugyanúgy nincs értelme power bankról használni, a konverziós veszteségek miatt, ami túrázásnál pont nem mellékes.

Mármint az energiával spórolni szokás ilyenkor, nem pazarolni.

Emiatt még az USB-lámpákat sem javasolnám, illetve én nem használnám. Először felkonvertálsz 5 V-ra, ott keletkezik egy veszteség.

A USB-lámpákban egy vagy több soros áramkorlátozó ellenállás fűti el azt a különbözetet, melynek során az 5 V lecsökken 3 V körüli értékre, ami a fehér LED nyitófeszültsége. Ha kiszámoljuk az energiaveszteséget, végül épp a feszültségek arányában fog kijönni, tehát 2/5-öd rész megy a semmibe, hő formájában.

Szerintem kézenfekvőbb egy normális zseblámpa használata, 18650 akkuval. Noha az egyszerűbb típusok szintén ellenállással korlátozzák az áramot, de ott csak az átlag 3,7 V csökken kb. 3 V-ra, amellett még fényerőcsökkentés is lehetséges, amit PWM-szaggatással érnek el, takarékos módon.

Csökkentett fényerővel nyilván tovább használható.

2019. júl. 18. 12:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!