Inverteres hegesztőgépről mi a véleményetek?
Kinéztem egy einhell márkájút, de nem tudom, mennyire éri meg, mennyire használható.
Milyen hegesztő trafót/invertert érdemes venni otthoni sima zártszelvény hegesztéshez?
Falvastagság kell.
A varratméret az amper függvénye.
Amúgy otthoni hegesztgetéshez nem rosszak ezek a kis inverteres jószágok.
Lényeges pontok, amit tudni kell:
1. ezek nem ipari gépek. Vagyis a bekapcsolási idejük kicsi. Ez azt jelenti, egy adott amperen a teljes használati időből hány százalékban tudnak ívet is húzni leégés, túlmelegedés nélkül.
Mondjuk egy ipari 200 amperes gép tud 200 A hegesztőáramot a bekapcs. idő min. 40%-ában, 150 A-t már mondjuk 80%-ában, 100-at 100%-ában, szóval elvileg le sem kell tenni, mehet az amper napi 24 órában. Egy ilyen hobbigép a ráírt max. ampert jó esetben a bekapcs. idő tizedében-ötödében bírja, tehát ha két órát barkácsolsz vele, ebből az időből mondjuk 12 percig bír maximum ampert.
És persze minél melegebb van, ez annál jobban romlik.
Ezek a hobbigépek a ráírt maximum amper FELÉT bírják viszonylag hosszú távon, mondjuk 30%-os bekapcs. idővel (egy órában 20 percig húzhatod az ívet).
Nem mintha sima bevontelektródás hegesztésnél bárki el tudná érni a 30% bekapcs. időt a szöszmötölések miatt.
2. az inverteres gépek nagy előnye a viszonylag kis súly. Ez javítja a hordozhatóságot. Viszont a hordozhatóság növeli a leejtés kockázatát, amit az inverteres nagyon nem szeret, simán belehal egy olyan lekoccintásba, amit egy trafós meg sem érez.
3. érdemes megnézni, a gép koppintós ívgyújtós vagy magasfrek. aszikrás gyújtású. Ha az utóbbi, az igen jó, mert nem kell úton-útfélen leragadnod a pálcával ívgyújtásnál, 2-4 mm távolságról be tudja gyújtani az ívet.
Ez főleg akkor fontos, ha esetleg külső gázellátással majd valamikor AWI hegesztésre is használnád. A wolfram elektródával varratba ragadni nem valami boldogító dolog.
4. ha szerepel rajta a "dinamikus fojtás", mint tulajdonság-leírás, akkor lehet ujjongani, sokkal kisebb fröcsögéssel fog varrni és kevésbé lesz érzékeny a xar földkábel kontaktra.
Esetleg linkelhetnél a kinézett típusról.
Lehet, hogy adott árkategóriában van jobb, amit tudok ajánlani.
Ezt néztem ki, de persze nem ragaszkodok hozzá, ezért kértem tanácsot :)
Én mindenképpen jobban megbíznék olyan gépben, forgalmazóban, ahol pontos adatok vannak a hegesztési képességekről.
Szóval én hegesztőgépet nem vennék Praktikerben vagy ilyesmi.
Nem tudom, mire gondolsz, egy 130 amperes simán elmegy 16 A hálózatról.
130 ampernél az íven kb. 20 V feszültség van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!