Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Inverteres hegesztőgépről mi...

Inverteres hegesztőgépről mi a véleményetek?

Figyelt kérdés

Kinéztem egy einhell márkájút, de nem tudom, mennyire éri meg, mennyire használható.

Milyen hegesztő trafót/invertert érdemes venni otthoni sima zártszelvény hegesztéshez?

2019. jún. 14. 07:05
 1/6 Wadmalac ***** válasza:

Falvastagság kell.

A varratméret az amper függvénye.

Amúgy otthoni hegesztgetéshez nem rosszak ezek a kis inverteres jószágok.

Lényeges pontok, amit tudni kell:

1. ezek nem ipari gépek. Vagyis a bekapcsolási idejük kicsi. Ez azt jelenti, egy adott amperen a teljes használati időből hány százalékban tudnak ívet is húzni leégés, túlmelegedés nélkül.

Mondjuk egy ipari 200 amperes gép tud 200 A hegesztőáramot a bekapcs. idő min. 40%-ában, 150 A-t már mondjuk 80%-ában, 100-at 100%-ában, szóval elvileg le sem kell tenni, mehet az amper napi 24 órában. Egy ilyen hobbigép a ráírt max. ampert jó esetben a bekapcs. idő tizedében-ötödében bírja, tehát ha két órát barkácsolsz vele, ebből az időből mondjuk 12 percig bír maximum ampert.

És persze minél melegebb van, ez annál jobban romlik.

Ezek a hobbigépek a ráírt maximum amper FELÉT bírják viszonylag hosszú távon, mondjuk 30%-os bekapcs. idővel (egy órában 20 percig húzhatod az ívet).

Nem mintha sima bevontelektródás hegesztésnél bárki el tudná érni a 30% bekapcs. időt a szöszmötölések miatt.

2. az inverteres gépek nagy előnye a viszonylag kis súly. Ez javítja a hordozhatóságot. Viszont a hordozhatóság növeli a leejtés kockázatát, amit az inverteres nagyon nem szeret, simán belehal egy olyan lekoccintásba, amit egy trafós meg sem érez.

3. érdemes megnézni, a gép koppintós ívgyújtós vagy magasfrek. aszikrás gyújtású. Ha az utóbbi, az igen jó, mert nem kell úton-útfélen leragadnod a pálcával ívgyújtásnál, 2-4 mm távolságról be tudja gyújtani az ívet.

Ez főleg akkor fontos, ha esetleg külső gázellátással majd valamikor AWI hegesztésre is használnád. A wolfram elektródával varratba ragadni nem valami boldogító dolog.

4. ha szerepel rajta a "dinamikus fojtás", mint tulajdonság-leírás, akkor lehet ujjongani, sokkal kisebb fröcsögéssel fog varrni és kevésbé lesz érzékeny a xar földkábel kontaktra.

Esetleg linkelhetnél a kinézett típusról.

Lehet, hogy adott árkategóriában van jobb, amit tudok ajánlani.

2019. jún. 14. 08:30
 2/6 A kérdező kommentje:

Ezt néztem ki, de persze nem ragaszkodok hozzá, ezért kértem tanácsot :)

[link]

2019. jún. 14. 21:47
 3/6 Wadmalac ***** válasza:

Ebben a kategóriában ez a kis kínai a legjobb elérhető, persze húzósabb áron (van ennél olcsóbb forgalmazója is):

[link]

Ez meg a még megvételre érdemes alja:

[link]

Ez egy arany középút:

[link]

Adnak hozzá gratis ezt-azt is.

2019. jún. 17. 11:15
 4/6 Wadmalac ***** válasza:

Én mindenképpen jobban megbíznék olyan gépben, forgalmazóban, ahol pontos adatok vannak a hegesztési képességekről.

Szóval én hegesztőgépet nem vennék Praktikerben vagy ilyesmi.

2019. jún. 17. 11:16
 5/6 anonim ***** válasza:
Én azt nem értem miért írnak olyan kamu adatokat ezekre a gépekre ami egyszerűen egy képtelenség. 140 ampernél normál háztartásban nincs az az isten aki többet ki tud szedni a falból. Az alkatrészek is eszerint vannak kalibrálva bennük vagy ennél is alá.
2021. szept. 24. 04:57
 6/6 Wadmalac ***** válasza:

Nem tudom, mire gondolsz, egy 130 amperes simán elmegy 16 A hálózatról.

130 ampernél az íven kb. 20 V feszültség van.

2021. szept. 24. 07:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!