Adott egy 72v-os 1kw-os egyenáramú motor. Hány amperes akkuval lehet megtenni 120-150km egy töltéssel?
Sajnos nincs adat tábla.
Igen ~14A a max energia felvétel. Ebből még nem tudom mekkora aksi kell.
"Hány amperes akkuval lehet.."
14A -el terhelhetővel. Vagy nem ezt akartad kérdezni..?
"Ebből még nem tudom mekkora aksi kell."
Ebből még nem tudjuk mekora nyomatékot képes leadni, mekkora nyomaték, milyen fordulatszám, ehhez mekkora áram dukál.
Saccolni lehet,
Ha pl. a motorod akkora áttétellel bír 150 kg-ot mozgatni, hogy csak 10 km/h sebességre képes, akkor 100 km megtételéhez 10 óra időre lesz szüksége.
Alapból 6 db 12V-os autóakku kellene az üzemeltetéséhez, de ekkora áramot folyamatosan sima autóakkuból nem lehet kivenni. Munkaaku kellene hozzá.
De ezeknek is van súlya. Mondjuk plusz 60 kg darabja, összesen kb 300-350 kg. Ára kb. 80 ezer per darab.
Szóval ez nem annyira egyszerű. Az autókban nem véletlenül 200-300-400 voltos motorok vannak.
Induljunk ki a másik végéről: másfél tonnás villanyautó, ha nem hajtják, 15 kWh-t kér 100 km-re.
Egy tizedakkora tömegű motor megelégedne kb 2-2,5 kWh-val. Ez csak tipp, és emlékeim szerint kb. ekkora akkuk vannak a jobb robogókban, és a légellenállás több lesz mint az autóénak az egytizede.
Ez 72 volton 40 amperóra. Ólomakkuból ez felejtős, mert 6 db 40 Ah kapacitású akku nehezebb lenne mint az egész robogó. Viszont 10 db 18650-es jobb fajta cella (pl Panasonic 18650GA) párhuzamosan kötve, és 20 ilyen pakk sorbakötve már kiadná a megfelelő feszültséget és kapacitást. 200 cella kéne, egy cella 48gr, dobozzal, miegyébbel együtt 15 kiló lenne az egész. Persze meg kéne oldani a cellamenedzselést, ne merüljön vagy töltődjön túl egyik sem. Az akkupakk ára kb 600 000 forint lenne...
Biztos meg akarod csinálni?
Én 2 vagy 3Kw-os BLDC motort használnék és Lipo, LiFePo vagy Li-ion pakkot. Aliexpress-en, ebayen olcsobb, még ha megvámolják is. 72V 40A-s pakk töltővel 250-300 Ft.
BLDC-nek jobb a hatásfoka, mint a kefés motornak, de itt is van veszteség. Veszel egy 40A-s pakkot, aztán megnézed mire elég,Ha kevés veszel mégegyet. Szerintem 100km-t elmész vele, ha nem nyélen huzod neki. Habár az emelkedő az terhelhelni fogja rendesen.
Csak keresgéltem Ah és km adatokat a neten.
Egy Emco villanyrobogó 130 km-t tud 2 db 37 Ah akkupakkal. Egy darab 27 Ah akkuval is rendelhető, de akkor csak 50 km a hatótáv. Csodák nincsnenek, házibarkáccsal ennél egy kicsit kevesebbel lehet kalkulálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!