Ez milyen LED és mitől változik a színe?
Szóval egy rossz egérből kiszedtem pár LED-et, gondoltam mivel szeretnék belépni a hobbielektronika világába, majd elszórakozok velük.
Elkezdtem multiméterrel tesztelni őket. Volt egy ami pirosan világított és a kijelző kb 1300 mV-ot mutatott. (Ez azt jelenti, hogy ennyi a nyitófeszültsége?)
Aztán egy másik egyszer csak elkezdett pirosról zöldre váltani, miközben a multiméter 1400mV-ról 1900 fölé kúszott, majd "kiakadt".
Kipróbáltam egy 3V-os gombelemmel is és elkezdett mindenféle színek között váltogatni. Volt piros, zöld, zöldeskék, kék, citromsárga, fehér stb. és újra előlről.
Tisztában vagyok vele, hogy vannak RGB-s LED-ek, de ennek csak két lába van, nincs semmilyen vezérlés. A másik, amit nem értek, hogy mitől változott a színe? Először a multiméteres mérés után azt hittem, hogy a feszültségtől függ, de az elemből ugye folyamat 3V-ot kap. (Legalábbis gondolom.)
Valaki tudja mi ez?

Benne van integrálva a vezérlés:
PDF adatlap is mellékelve.
Egy LED a saját nyitófeszültségére korlátozza a tápfeszültséget, de azt csak akkor teheti meg, ha a tápforrás például egy gyenge elem.
Ha rákötsz mondjuk 5V-ot, de a táp 1 A terhelhetőségű, azt már nem bírja lehúzni a saját nyitófeszültségére egy kis DIP LED és tönkremegy.
Ezért kell ilyenkor beiktatni egy áramkorlátozó ellenállást.

Nem lehet befolyásolni, sőt a példaként linkelt típust nem is diódaként kell tekinteni, hanem IC-ként, ami fix tápfeszültséget igényel.
Vagyis ez kivételesen nem áramgenerátoros táplálást, nem ellenállást stb.
2-5 V között működhet állítólag, többet nem szabad rá kötni, tipikus érték 4,5 V.

Illetve hagytam magam megvezetni, noha gyanús volt, hiszen 2 V nem elegendő, legfeljebb a piros LED-nek, míg a zöld és kék tipikus nyitófeszültségére 3,5 V-ot ír.
Akkor viszont mégis áramgenerátoros igényel, 50 mA névleges értéken, miközben a nyitófeszültség változik. Ez megmagyarázza azt is, hogy zöldre váltásnál felugrott a feszültség.
Viszont a multiméter, diódavizsgáló állásban nem tud leadni akármennyi feszültséget, egy ponton kiakad, ez természetes (típusfüggő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!