Ezt el tudja nekem valaki magyarázni? (hobbielektronika)
Biztos hülye kérdés, de még csak most kezdem beleásni magam és felmerült egy kérdés.
Ugye ha van pl. egy 5V-os, 1A-es tápunk és erre kötni akarunk mondjuk egy LED-et, ami tegyük fel 3V-os és 20mA-es, akkor kell egy előtétellenállás, amit szépen ki tudunk számolni.
De mivan ha a táp már eleve 3V-os és ugyanúgy 1A-os. Ilyenkor kell előtétellenállás a túl nagy áramerősség miatt? Nem korlátozza le a feszültséget?
Valahogy nem világos ez nekem.
3 V-os stabilizált tápegység esetén nem kell előtét ellenállás, rákötheted a 3 V-os LED-et. A LED akkor is a példádban említett 20 mA-t fogja felvenni ha a tápod 1 A-t is képes lenne leadni.
Egy hasonlat: A 12 V-os gépkocsi akkumulátor képes leadni 100 A-t is, például önindítózáskor ez körül is lehet a terhelő árama. Mégis ráköthetsz előtét ellenállás nélkül például egy 12 V-os és 12 W-os izzót, az csak 1 A-t fog felvenni.
LED alkalmazásánál sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem tudatosítják az alapvető különbséget, például egy izzóhoz vagy ellenálláshoz képest.
A LED nyilvánvalóan egy dióda (nevében is szerepel), vagyis egy nem lineáris eszköz, ami a feszültség változására nem arányosan reagál.
Valójában még egy izzónak is vannak "problémái" a linearitással, mivel hidegen kisebb az ellenállása, mint amikor már izzik.
A diódának viszont van egy feszültséghatároló, korlátozó jellege, amit megmutat a feszültség-áram jelleggörbe, ha megnézi valaki az adatlapokat.
Ezzel az a probléma, hogy amikor egy LED "úgy gondolja", ő 3 V felett majd bekorlátoz, de a tápegység viszont "úgy gondolkodik", hogy "bocsi, én vagyok az erősebb", abból nem sok jó sül ki, szó szerint.
Ezért kell az ellenállás (vagy aktív elektronikus szabályzó: áramgenerátor), ami a tápforrásnak beint és nem engedi túlzásokba esni.
Természetesen, a gyakorlatban a dióda jelleggörbéje nem úgy néz ki, hogy majd pont 3 V felett korlátoz be határozottan, hanem ez egy átmenet. Ezért nem is lehet kijelenteni, hogy egy fehér LED mondjuk 3 V-os lenne, ez csak egy névleges érték, ami a kereskedelmi azonosítást is megkönnyíti.
Laikusokat pedig megtéveszti.
Ráadásul ott van még a hőfokfüggés is. Amikor egy dióda a határfeszültségen táncol, melegedés hatására csökken a határfeszültség, amitől nő az áram, amitől még jobban melegszik és így tovább, míg tönkremegy. Ez a hőmegfutás.
Hasonló még a Zener-diódák feszültségkorlátozó hatása is, csak azokat záróirányban veszik igénybe, illetve arra vannak tervezve.
A LED viszont csak nyitóirányú terhelést visel el.
Tehát először is célszerű a diódák karakterisztikájának tanulmányozása (jelleggörbe) a megértéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!