Van egy akkus fúróm, de bedöglött a töltője.14,4V, NiCd. Milyen töltőt csináljak hozzá? (sajna a kapacitása ismeretlen)
"bedöglött a töltője"
Akkor javíttasd meg vázze!
Jellemzően 1200-1300 mAh kapacitású, SC méretű (Sub C) cellák szoktak lenni benne, de ezt magad megnézheted, mivel általában szétszedhetők is.
Ezeket egyszerű tölteni, a gyári töltő is csak egy trafó és dióda lényegében, jobb esetben még pár alkatrész.
A gyári töltő nem is a legjobb sok esetben, mert gyorstöltéssel erősen megfűti az akkut, kihasználva a Ni-Cd strapabíróságát. Ha viszont az ember rajta felejti, nem kapcsol ki semmi, ennyire primitív általában.
Ezért én inkább csak a standard töltést szoktam alkalmazni, ami C/10 árammal 150 % bevitele, vagyis 15 óra. De ennyi árammal az sem gond, ha tovább marad véletlenül, nem okoz túlmelegedést, vagy lehet kisebb áramra is belőni.
Ez megoldható labortáppal is, vagy például egy 24 V-os tápegységre kötött soros ellenállással, ami ugyan csökkenő áramot eredményez, de be lehet állítani úgy, hogy átlagban jó legyen.
Vagy a Kínából olcsón rendelhető CC/CV modulok is megfelelnek.
Más kérdés, hogy később átépítettem Li-ionra, de az külön történet.
#2 vagyok:
#3 válaszát én magam is tudom. Hogy akkor miért nem ezt írtam én is?
Nos, a kérdésed alapján nem értheted a válaszát,(gyakorlati szinten biztos nem) mert ha értenéd, NEM KÉRDEZTÉL VOLNA HÜLYESÉGET!
Aki gyakorlatban hasznosítani tudja a választ, annak ezt a kérdést nem kell feltennie!
kettes: engedd el a témát, semmi értelme :)
Üdv: az egyes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!