Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hálózat nélkül világítás, hogyan?

Hálózat nélkül világítás, hogyan?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Ideiglenesen néhány hónapra kellene nekem valamilyen jó, olcsó áramforrás.

Napközben tudnék tölteni valamit, mert akkor van áramom, de esténként kb 3-5 órára szükségem lenne világításra. Ilyenkor van 230 voltos, kb. 5 db 15 W-os LED izzóm, illetve egy 60 W-os adapter, amire LED szalag van rákötve. Ezek világítanának folyamatosan.

Hogyan tudnám megoldani ezek áramellátását erre a napi pár órára?

2019. márc. 27. 02:20
 1/7 A kérdező kommentje:

Gondolkodtam abban, hogy veszek egy autóba való akkut (amit napközben feltöltök), és hozzá egy invertert. Valami ilyesmit:

[link]

Csak azt nem tudom, hogy egy hagyományos 45-50 Ah-s aksit veszek, az vajon tudna nekem ennyi áramot adni?

Ez vajon járható dolog lenne, és ha igen, akkor milyen teljesítményű akkumulátort vegyek hozzá?

Vagy van valakinek jobb ötlete arra, hogy lehetne megoldani?

2019. márc. 27. 02:34
 2/7 anonim ***** válasza:

Megrendeled, és 2 heted van tesztelni, mielőtt visszaküldöd ha mégsem válna be.

Egy 40-50 Ah, akár használt akku is megteszi. A próba idejére akár kölcsönbe is. Ha beválik, veszel egyet.

2019. márc. 27. 03:14
 3/7 anonim ***** válasza:

Akku lehet indító vagy ciklikus használatra való.

Utóbbi a töltés-merítés, ami lakókocsi és hasonló alkalmazásokra való. Ezekben vastagabb lemezek vannak.

Indítóakku nem való ciklikus alkalmazásra, hamar tönkremehet.

Az inverteres megoldás elég rossz hatásfokú, a LED-szalag is rossz hatásfokú, mivel azon ellenállások biztosítják az áramkorlátot, illetve a passzív áramgenerátoros jellegű meghajtást, plusz még a 12 V-os tápegység is elfűt valamennyi energiát, amit neked az akkuból kell biztosítani.

A 12 V-os szalagon hármasával vannak sorba a LED-ek és egy ellenállás.

Kb. 3x3 V esik a fehér LED-en és 3V az ellenálláson, ami azt jelenti, hogy akár 25 % energiát elfűt a semmibe. Gyakorlatban kevesebb ugyan, de semmiképp sem jó megoldás.

Ilyen célra én közvetlenül az akkuról táplálnék LED-eket, aktív áramgenerátoros meghajtással, ami minimális veszteséget képez.

Felesleges oda-vissza transzformációkat kihagynám.

2019. márc. 27. 10:36
 4/7 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Bocsi a hosszas hallgatásért, de a kérdés még mindig nyitott.

#2-nek szeretném úgy csinálni, hogy átgondolom (segítséget kérek hozzáértőktől), és nem csak próbálgatok.

#3-nak köszönöm kimerítő válaszodat, de nem mindenhol értem teljesen. Ezekről a kétféle akkukról még nem hallottam, de köszönöm az infót. Az megvan, hogy a szalagot felejtsem el, és az inverter sem a legjobb. A szalagot akár ki is hagyhatnám. Mit jelent pontosan az "aktív áramgenerátoros meghajtás"? Ha egy pöfögő, zajoló motoros valamire gondoltál, akkor az ki van lőve. Ilyeneket nem alkalmazhatok.

Azért gondoltam az inverteres megoldásra, mert az ár sem lényegtelen. Az egész rendszerem megvan, vezetékekkel, foglalatokkal, fényforrásokkal. Olcsóbban jövök ki, ha 5-8 ezerért veszek egy invertert, mintsem, hogy lecseréljem a meglévő Ledeket 12 voltosra. Ráadásul, amikor már nem lesz szükségem erre a cuccra, ezekkel a Ledekkel itthon nem is tudok semmit kezdeni, mivel minden 230-as. Lecserélni meg az 5 égőmet, és kiváltani a Led szalagot még kb 2 Leddel, az elég költséges lenne, ahogy elnézem az árakt. Már csak azért is, mert ugyanahhoz a fényhez jóval több kisebb teljesítményű 12V-os Led kellene. Viszont az invertert a jövőben akár el is próbálhatom adni.

Szóval ha vennék egy 60 Ah-s munkaakkut, amihez csatlakoztatnék egy invertert, akkor vajon hány órán át lehetne használni összesen 7 db 15 W-os 230-ról működő Ledes égőt?

2019. ápr. 5. 00:44
 5/7 anonim ***** válasza:

Áramgenerátor egy áramkör elnevezése, mint ahogy az inverter is, csak ez mást csinál (áramot stabilizál).

LED-drivernek szintén nevezhető, csak az áramgenerátor sok egyébre is használatos az elektronikában.

A feszültséggenerátor mellesleg stabil feszültséget biztosít és továbbra sem gépekről beszélek.

Akkunál a névleges / átlagos feszültséggel kell ilyenkor kalkulálni:

12V x 60Ah = 720 Wh energiát képes tárolni elvileg.

720Wh / (7x15)W = 6,86 óra, de a hő formájában elszálló veszteségek miatt nyilván kevesebb.

Most nem a LED-lámpa melegedésére gondolok, mert az benne van a 15 W-ban (annyit vesz fel).

Az inverter melegedése, illetve nagyobb terhelésnél az akku maga is fűt, ez mind veszteség.

2019. ápr. 5. 12:23
 6/7 Gugu Gabor ***** válasza:

Csak egy kérdés az aksit hogy tervezed tölteni?

Ha a helyszínen akkor ok, ha el kell vinni akkor egy ilyen aksi kb 15-20kg... sétálni, buszozni, biciklizni nem biztos hogy a leg kellemesebb mutatvány

2019. ápr. 5. 14:30
 7/7 A kérdező kommentje:

Oké, az akku töltése sem egyszerű. Igaz kocsival tudnám szállítani.

Esetleg valami más megoldás?

Gondoltam én valami jobb biciklilámpára is, de azokba egy kismillió elem kell, amiket ha tölthetőekre cserélek, akkor azok töltése sem lenne túl egyszerű. Ráadásul ezek költsége sem lenne elhanyagolható.

2019. ápr. 6. 12:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!