Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Telefon akksikból power bank,...

Telefon akksikból power bank, és mikor van meghalva egy akksi?

Figyelt kérdés

3,7 és 4,7 voltos telefon akksikból csinálnék power bankot egy ebay-os "power bank board"-dal. Sok videóban láttam, volt ott is, hogy teló akksikból, vagy 18650-esekkel csinálták.

Azt tudom, ha elég kicsike egy ilyen akksi feszültsége, akkor halott, de mégis hány volt alatt van ez? Mikor van lemerülve, és mikor halott?

2019. márc. 26. 16:13
 1/2 anonim ***** válasza:

Nincs 4,7 V, a laptopok akkui 3,7 V névleges, illetve 4,2 töltési végfeszültségűek általában.

Telefonokban vannak még a fejlesztett összetételű 3,8 V-os (4,3 V) akkuk is.

Szétszedéskor először is rá kell mérni a cellákra. Amelyik 2,5 V alá merült, az már nem tökéletes vagy selejt. Akár saját belső átvezetése miatt, akár csak a raktározási idő miatt merült le, bár utóbbi még a jobbik eset.

Ezután célszerű mérni a cellák kapacitását, mégpedig nagyáramú terheléssel, mert az jobban kihozza a megnövekedett belső ellenállás problémáját, ami az öregedéssel jár és használhatatlanná teszi az akkut.

Saját megfigyelésem, hogy minél több feszültség mérhető a bontott akkun, jellemzően annál jobban szerepel a kapacitásteszten, azaz jobb az általános állapota.

2019. márc. 26. 16:25
 2/2 anonim ***** válasza:

Egyébként azért is írtam 2,5 V-ot, mert az akkukba épített védelem alsó lekapcsolási küszöbe is pont 2,5 V.

Noha volt már itt olyan troll, aki ezen vitatkozott, holott magam mértem is, meg egyébként is szakmailag ismert tény, hogy a Li-ion védelmek többsége így működik.

2019. márc. 26. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!