Lehetséges házilag szúnyogriasztót építeni?
Én arra gondoltam, hogy egy váltakozó frekvenciájú oszcillátort kéne építeni, melynek jelét egy egyszerű végfokkal fölerősíteném, mondjuk 20W-ra, és ezzel megküldenék egy ultrahang-sugárzót.
A kérdésem: milyen frekvencia tartományban kéne, hogy üzemeljen a cucc a sikeres szúnyogriasztáshoz, illetve milyen hangszóró képes ezt kisugározni?
Tudom, hogy létezik ilyesmi, és mivel hamarosan megyünk nyaralni, ezért fontos lenne. További kikötés, az akkumulátoros üzem.
Készen, az ára miatt nem venném meg.
Előre is köszönöm minden kedves hozzáértőnek :)
A hobbielektronikát láttam, ez az osc esetleg még működhet is: [link]
Azonban, az egy tranyós végfok nem nagyon tetszik - és ilyen ultrahang adót honnan szerzek? :)
Vagy megfelelne egy sima piezó magassugárzó is?
Amúgy abban még senki nem erősített meg, hogy a 40-60 kHz-es tartományra a legérzékenyebbek-e a szúnyogok.
Régebben volt a telómon egy szúnyogriasztó alkalmazás, mely halk, impulzusszerű sipolást adott - és talán működött is 50 centis körben :)
Azért 20W, mert szeretnék 50 méter körüli hatótávot, bár lehet hogy még 20W-tal sem lenne ez biztos.
Amúgy az élettani hatás nem érdekel, azzal pedig, nem értek egyet hogy "a szúnyogokat megölni kell nem elzavarni hogy visszajöjjön vagy máshová menjen" ugyanis szabadtéren lenne használva, ahol ha megölöm, jön helyette 100 másik, szóval sosem fogyna el.
Főleg biológiát, akkor talán ráébredsz arra hogy a szúnyog süket mint az ágyu!!
És hogy a finom csápjaival, meg szőröcskéivel a hőt, és a szagokat érzi..
Így talál meg akár egy kilométerről is..
"szúnyog süket mint az ágyu"
Akkor biztos hülyeség ez is: [link]
Én megnéztem a linket, amit küldtél. Való igaz, hogy a termékleírás alapján, hallanak a nőstényszúnyogok. De akkor miért szüntették meg a termék árusítását? Csak nem a nagy siker miatt?
Azzal a 20W-os adással meg vigyázzál. UHF-en a normál adó teljesítménye 5 W
Szal szunyog ellen nem megyünk ágyúval.
... egy próbát megér :)
Amúgy ha sok a 20W akkor egy potival majd lentebb veszem, de tudod úgy tartja a közmondás hogy "inkább többet, mint kevesebbet"
És milyen frekvenciatartományban kéne "ugrálni"?
Ha ezt tudnám, akkor talán már meg tudnám tervezni az áramkört.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!