Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » OPUS BT-C3100 V2.2 töltő...

Hargitai János kérdése:

OPUS BT-C3100 V2.2 töltő figyeli a cella hőmérsékletét?

Figyelt kérdés

Az lenne a kérdésem hogy van az említett töltőben védelem cella túlmelegedés esetre ami le állítja az adott cella töltését/kisütését vagy nincs?

Illetve aki tud ajánljon olyan töltőt amiben biztosan van ilyen funkció.

#töltő #Li-ion #OPUS BT-C3100 V2.2 #18650 töltő
2019. márc. 13. 16:51
 1/4 anonim ***** válasza:

A klasszikus IPC-1, IPC-1L, vagy ugyanaz más néven, BC-900, BC-700 stb. tud ilyet, azért látható a foglalatban egy kis kis fémes felület, ami az akku hőjét elvezeti a töltő belsejébe, a termisztorhoz. Viszont ez nem tölt Li-ion akkut.

Ha ilyet nem látsz, akkor hogyan érezné a hőmérsékletet, képtelenség.

De nekem még soha nem sikerült kiakasztani, hogy leálljon a töltés, hiszen eleve nem töltöm olyan gyorsan, vagyis akkora árammal, ami egyébként sem tenne jót az akku élettartamának.

Azaz egy számomra felesleges funkcióról beszélek.

2019. márc. 13. 19:05
 2/4 A kérdező kommentje:

szia kösz a választ

Nem írod, de legalábbis nekem úgy jön le hogy te nem töltesz 18650 es cellát.

Én meg mostanában elég sokat, laptop akkuból bontottat is, És azért lenne lényeg hogy a töltő figyelje az akku hőmérsékletét és szakítsa meg a töltést ha szükséges, mert nem egyszer mértem 70-80 fokot 1-1 cella felületén érintésmentes hőmérővel.

Egyrészt nem hiányzik hogy felrobbanjon itt nekem egy li-ion cella se.

Másik hogy ha elindítok egy kivehető kapacitás tesztet 1-1-1 amperrel, töltés-kisütés-töltés.

nem akarok itt dekkolni órákig a cellákat tapogatva meg méregetve.

Végezetül azért is kellene a jól működő hőmérséklet figyelés funkció mert ha én se ellenőrzöm, és fel se robban a töltőben akkor se lenne jó kritikusan melegedő cellákat beépíteni az akkupakkjaimba.

2019. márc. 28. 00:42
 3/4 A kérdező kommentje:

A töltő leírásában amúgy van szó túl melegedés elleni védelemről, de nem világos hogy az akku melegedésére vonatkozik vagy töltő áramköreire.

Minden estre láttam egy videót ahol a szóban forgó típus egy előző verzióját kezdik melegíteni töltés közben egy hölégfúvóval, és ott valóban megáll a töltés.. de megint csak nem tudom eldönteni hogy azért mert az akku melegedett túl, vagy azért mert maga a töltő.

Esetleg a 2 érintkező valamelyikére rakhatták a hődiódát az mindenképpen kapcsolatban van az akksival.

2019. márc. 28. 00:50
 4/4 anonim ***** válasza:

Töltök éppen, csak arra vannak más lehetőségeim is (TP4056, Lii-100 stb.).

A kivehető Ah töltésmennyiséget pedig egy általam konstruált áramkörrel mérem, aminek az a lényege, hogy stabilizált kisütőáramot alkalmazok egy FET-áramgenerátor segítségével, így egyszerűen csak szorozni kell az áramot az idővel.

Valamint van egy alsó feszültségküszöb is (2,5 V), amikor a kisütés automatikusan leáll. Ezt az integrált védelmek lekapcsolási értékével azonosra állítottam be, pontosabban a felhasznált TL431 állítja be, aminek véletlenül ennyi a referenciafeszültsége.

Olyan cellát, ami melegedésre hajlamos (azaz túl nagy a belső ellenállása, illetve túlmerült 2,5 V alá), eleve nem is erőltetek, így nem volt még ezzel gondom. Ezek amúgy sem használhatók már nagyáramú terhelésre, hiszen leesik rajta a feszültség, épp a belső ellenállás miatt.

2019. márc. 28. 10:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!